Uenige om langvakt-avtale: – Vi er redde for å miste muligheten til å si nei
KRITISK: Anniken Lien van Marion mener det er feil med en sentral særavtale for lange vakter.
Berit Baumberger
Toppnivå-forhandlinger om arbeidstid følges med falkeblikk lokalt. Men tillitsvalgte er uenige: Noen ønsker fleksibilitet – andre frykter å miste makt.
berit.baumberger@fagbladet.no
Bruken av lange vakter for å fremme heltidskultur har økt kraftig i Kommune-Norge.
Fagbladet har for eksempel besøkt Heim kommune, der lengre vakter var en del av løsningen for flere på heltid.
Frøy E. Hamstad
«Begrenset handlingsrom»
Arbeidsgiversiden, ved KS, melder at mange kommuner har gode erfaringer med lange vakter, men de mener det er «et begrenset lokalt handlingsrom til å avtale lange vakter».
• Derfor har partene prøvd å bli enige om en sentral særavtale som regulerer langvakter. De har ennå ikke lyktes med det.
• Samtidig har partene sagt at arbeidstid og ordninger som skal gi mer heltid, kan bli tema i årets lønnsoppgjør.
I GANG: Hege Mygland er avdelingsdirektør for forhandling i KS.
KS/pressefoto
KS' Hege Mygland skriver til Fagbladet at de skal ha samtaler med partene denne uka.
– Mye er fortsatt uavklart, det samme gjelder forhandlingene om langvakter, skriver Mygland til Fagbladet.
Fagforbundet sentralt ser argumenter for og imot en slik sentral avtale. Les mer om hva de mener nederst i denne saken.
Svært skeptiske
I Trøndelag er de svært skeptiske, uansett om det kommer som en sentral særavtale eller gjennom årets lønnsoppgjør.
– En sentral særavtale er ikke veien å gå. Vi er redde for å miste muligheten til å si nei, sier hovedtillitsvalgt Anniken Lien van Marion.
– Vi sier ikke nei til langvakter, men vi vil ikke ha en sentral avtale som binder oss til masta. Bare her i Trondheim har vi 14 avvikende tariffavtaler, så det er godt rom for langvakter i dag, sier hun.
LOKAL FORANKRING: Utvikling av arbeidsplaner skal forankres i den enkelte klubb, ikke i sentrale avtaler, mener Anniken Lien van Marion.
Martin Guttormsen Slørdal
Sammen med kollega Tarjei Fiske Fjalestad fremmer hun derfor et forslag under fylkesårsmøtet til Fagforbundet i Trøndelag denne uka:
«Vi mener en sentral rammeavtale om lange vakter vil forringe ansattes og tillitsvalgtes medbestemmelse og medvirkning på egen arbeidstid,» heter det i uttalelsen.
• Les bakgrunn: Er langvakter riktig kur for å løse deltidsklemma?
HELTID I HEIM: Fagbladet har skrevet flere saker fra Heim, der satsing på heltid har gitt lengre vakter for de ansatte.
Frøy E. Hamstad
Mer langvakter
Cecilie Almli, frikjøpt tillitsvalgt for Fagforbundet Tysvær og Bokn, skrev nylig et debattinnlegg i Fagbladet. Her tar hun til orde for en mer fleksibel tilnærming til arbeidsordninger i eget forbund.
DEBATTANT: Cecilie Almli i Fagforbundet Tysvær og Bokn deltar i debatten.
Privat
– Fakta er at mange, både unge og eldre, ønsker å jobbe lengre vakter for så etterpå å få lengre friperioder. Nå blør vi medlemmer til andre forbund som har en mer pragmatisk holdning til å godta kortere hviletid. Vi er for rigide, mener Almli.
Hun ønsker velkommen en sentral særavtale som regulerer langvakter, og hun frykter ikke at dette er å gi fra seg makt til arbeidsgiver.
• Les også: Arbeidstid kan bli tema i lønnsoppgjøret: – Krevende forhandlinger
Krever uravstemning
I Trøndelag krever Anniken Lien van Marion at enhver form for overordnet avtale om lange vakter skal til uravstemning, så medlemmene får si sitt.
– Jeg tror ikke på at langvakter i seg selv fører til mer heltid. Ja, man trenger en fleksibilitet for å gjøre arbeidsplassen mer attraktiv, men vi må også ha turnusordninger som står seg i et livsløp. Det er ikke alle som ønsker lange vakter, sier van Marion.
Hun tror en særavtale vil føre til at én part får mer makt, nemlig arbeidsgiver.
Vanligvis forhandles det kun om lønn i mellomoppgjør, men i år har partene sagt at arbeidstidsordninger kan bli en del av oppgjøret.
– Hva tenker dere om det?
– Vi har ikke fått vite noe om dette i forkant, så vi har ikke hatt mulighet til å komme med innspill. Vi krever at medlemmene får si sitt om enhver form for overordnet avtale om lange vakter, sier van Marion.
• Les også: Eirik (34) jobba annenhver helg i tre år: – Da har man ikke noe privatliv
Samtaler denne uka
Det er altså KS som forhandler med LO kommune, Unio, YS-K og Akademikerne i kommunal sektor.
– Samtalene denne uka er helt vanlige samtaler og sonderinger vi har med partene før selve forhandlingene, uten at jeg vil gå nærmere inn på hvem og når, skriver KS’ Mygland i en e-post til Fagbladet.
På spørsmål rundt sammenhengen mellom arbeidstid som tema i lønnsforhandlingene og en sentral særavtale om langvakter, sier hun:
– Det er vårt ønske og mål at vi i løpet av uka får brakt mer klarhet i nettopp de spørsmålene.
FORHANDLER: Pål Skarsbak er leder av lov- og avtaleverksavdelingen i Fagforbundet.
Martin Guttormsen Slørdal
Forhandler fortsatt
Forhandlingene om en eventuell særavtale pågår fortsatt, ifølge Fagforbundet. Men partene har altså så langt ikke kommet til enighet.
– Det er argumenter for og imot etablering av en sentral avtale. Vi gikk inn i arbeidet med blant annet et mål om å sikre medbestemmelsen lokalt. En sentral avtale vil også være rasjonelt forutsatt at vi hadde fått på plass de elementene som vi i dag får på plass i de lokale avtalene, skriver Pål Skarsbak i en e-post til Fagbladet.
– Ønsker Fagforbundet en sentral særavtale som regulerer langvakter – og hvorfor trenger man i så fall det?
– KS ønsket å inngå en sentral særavtale, og vi har gått inn i en dialog for å se på mulighetene for dette. KS kom oss ikke i møte på viktige punkter, derfor har det ikke blitt en avtale. Vi fortsetter derfor å gjøre dette opp mot den enkelte kommune, slik vi har gjort det til nå, skriver Skarsbak.