Ville ta stort vikarbyrå til retten – inngikk hemmelig forlik
ØNSKET AVKLARING: Hege Rovik i Fagforbundet i Trondheim hadde håpet på en rettslig avklaring, men sier hun er glad medlemmene er fornøyde.
Martin Guttormsen Slørdal
På fem år har kommunen kjøpt tjenester for nesten 100 millioner fra vikarbyrået Focus Care. Fagforbundet i Trondheim har hjulpet tre medlemmer som ikke var fornøyde med arbeidsvilkårene.
berit.baumberger@fagbladet.no
«Ulovlig midlertidig ansettelse – krav om fast ansettelse, utbetaling av lønn og erstatning.»
Dette er hva kravet i saken opprinnelig handlet om, ifølge Trøndelag tingrett.
Hva forliket går ut på, er det imidlertid ikke mulig å få vite. Avtalen mellom bemanningsbyrået og de tre arbeiderne er nemlig hemmelig.
– Vi hadde gjerne sett at saken hadde blitt prøvd for retten, slik at vi kunne fått noen rettslige avklaringer, sier nestleder i Fagforbundet Trondheim Hege Rovik.
Hun har vært tett på arbeiderne i denne saken, men det er Fagforbundet sentralt som har håndtert den juridiske delen.
– Det viktigste for oss er uansett at medlemmene er fornøyde med resultatet, og at de får det de har krav på etter loven, sier hun.
– Ingen kommentar
Advokat Odd Gunnar Hogstad Hammernes representerte Focus Care i saken. Han er kort overfor Fagbladet:
– Jeg kan ikke si noe som helst, sier han.
Daglig leder Monica Solhaug Hansen i Focus Care skriver i en sms: «Jeg har ingen kommentar til saken.»
KRITISK TIL INNLEIE: Hege Rovik og Fagforbundet i Trondheim jobber for å få ned bruken av vikarbyrå.
Martin Guttormsen Slørdal
Byrået presenterer seg selv som en av de ledende leverandørene av helsepersonell, og i Brønnøysundregistrene står de oppført med 364 ansatte.
Medlemmene som har inngått forliket, ønsker ikke å uttale seg til media, opplyser Rovik.
Jobber med flere saker
På helt generell basis kan Rovik si noe om hvordan de jobber med saker der de bistår medlemmer i private vikarbyrå. Lokalt jobber de med flere slike saker nå:
– Vi får ofte inn saker som handler om lønn mellom oppdrag, opptjening av sykepenger og tilgjengelighetskravet ved en deltidsstilling hos vikarbyrå. Dette er et krevende område å bistå medlemmer i, siden vi ikke har tariffavtale med vikarbyråer, sier Rovik.
Fagforbundet i Trondheim ønsker å få på plass slike tariffavtaler.
– Det vil vi nettopp for å forbedre våre medlemmers lønns- og arbeidsvilkår. Vi er avhengig av at de ansatte organiserer seg og tar kontakt med oss, sier hun.
LES OGSÅ: Sykepleier Ann Myhre (58) fikk en ny start som omreisende vikar.
Vil redusere bruk av byråer
Fagforbundet jobber også politisk mot Trondheim kommune for å redusere bruken av private vikarbyråer.
De siste fem årene har Trondheim kommune kjøpt vikartjenester, i all hovedsak innenfor helsesektoren, for rundt 420 millioner kroner, viser tall Fagbladet har hentet inn.
De største leverandørene er Dedicare (189 millioner kroner) og Focus Care (99 millioner kroner).
– Det er et stort omfang av privat innleie i Trondheim. De ansatte gjør en fantastisk jobb, men vi mener de ville vært sikret bedre rettigheter om de hadde vært ansatt i kommunen, sier Rovik.
LES OGSÅ: Antallet spanske sjukepleiarar i norsk helsevesen eksploderer: Dette er mannen bak.
Heftig debattert
Uavhengig av den konkrete saken mellom Focus Care og de tre medlemmene, har det samme vikarbyrået også vært heftig debattert på Facebook denne våren.
På den populære siden «Travel Nurse Norge» ble det lagt ut skjermdumper av såkalte «postulater» med vilkår for utenlandske arbeidstakere i Focus Care. I diskusjonen var det særlig to forhold folk reagerte på:
• En bindingstid til selskapet på 27 måneder, men man kunne gå tidligere dersom man betalte tilbake for et kvalifiserende kurs som Focus Care hadde dekka.
• En oppsigelsestid på seks måneder hvis man sa opp i februar, fem måneders hvis det var i mars. På den måten sikret man seg å ha arbeideren gjennom sommeren, da behovet er størst.
REAGERER: Verken Mette Nord eller Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund (NSF) vil anbefale sine medlemmer å signere på vilkårene som ble omtalt.
Jo Straube
– Ikke rimelig
Leder Mette Nord i Fagforbundet mener disse punktene er utenfor rimelighetens grenser.
– Dette er et klassisk tilfelle av at det er arbeidsgivers interesser som er styrende, og det er svært ugunstig for deg som arbeidstaker. Vikarbyrået prøver med disse to punktene å holde på arbeidskraft, men det går utover vernet du har som arbeidstaker, skriver Nord i en e-post til Fagbladet.
Bindingstid for utdanning er ikke uvanlig, men Nord reagerer på lengden:
– I dette tilfellet er det ingen balanse mellom lengden på bindingstiden for den ansatte og innholdet i kurset. Bindingstid på to år og tre måneder, da skal du ha gjennomført litt av et kurs! skriver Nord.
Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund (NSF) deltok selv i debatten på Facebook-siden. Overfor Fagbladet utdyper hun:
– Dette er ikke vilkår som vi ville anbefalt å skrive under på.
LES OGSÅ: Norske kommuner og helseforetak brukte opp mot 3,6 milliarder kroner på sykepleiervikarer i fjor.
– I henhold til loven
Fagbladet har bedt om et intervju med Focus Care om vilkårene for utenlandske ansatte. De ønsker å svare per e-post:
«Focus Care Norge AS er medlem av NHO Service og Handel. Våre arbeidskontrakter er utarbeidet i dialog med NHO, i henhold til gjeldende lovverk.
Som NHO-medlem er vi underlagt ordningen revidert arbeidsgiver. Våre kontrakter, derav arbeidskontrakter, var nylig gjenstand for gjennomgang fra Arbeidstilsynet.
Tilsynsrapporten datert fra 6. desember 2023 er uten anmerkninger. Dette gjelder for både arbeidskontrakter og arbeidsmiljølovens regler gjeldende arbeidstid. Arbeidskontraktene er ikke endret til ansattes ugunst etter siste tilsyn.
Våre ansatte har i dag lønnsplassering ut fra ansiennitetsnivå, og selskapet følger likebehandlingsprinsippet», skriver HR-leder Grete Finstad.
Konkret på dette med bindingstid og oppsigelsestid skriver hun at deres arbeidskontrakter har reguleringer rundt dette som er lovlige og som er rimelighetsvurderte.
– Standarden for vår, NHO og Arbeidstilsynet sine vurderinger av arbeidskontrakter er hvorvidt de følger norsk lov. Vi respekterer eventuelle partspolitiske oppfatninger fra interesseorganisasjoner, men forutsetter at lovligheten i arbeidskontraktene er det vi blir målt på, skriver Finstad.
LES OGSÅ: Stopper ikke innleie av helsepersonell nå – men ber om utredning.