Høyres landsmøte 2019:
Yrkesfagene skal styrkes i årene som kommer, lover Erna Solberg
Statsminister Erna Solberg på talerstolen under Høyres landsmøte på Gardermoen fredag ettermiddag.
Vidar Ruud / NTB scanpix
Statsministeren mener samarbeid med arbeidslivet må bli en viktigere del av utdanningssystemet.
helge@lomedia.no
Høyre-leder og statsminister Erna Solberg åpnet landsmøtet til Høyre på Gardermoen fredag. Det gjorde hun med sin tradisjonelle landsmøtetale. Der la hun blant annet vekt på at nettopp yrkesfagene må styrkes ytterligere i årene som kommer.
Nærhet til arbeidslivet
– I årene som kommer skal vi fortsette å styrke yrkesfagene og etter- og videreutdanning av yrkesfaglærere. Vi skal tilpasse utdannelsen bedre til yrkeslivet og åpne for flere tilpassede utdanningsløp. Vi skal gjøre det lettere å ta fagbrev og innføre et nytt praktisk rettet valgfag i ungdomsskolen, sa statsministeren i sin landsmøtetale.
Hun mener nærhet til arbeidslivet vil bli viktigere i alle deler av utdanningssystemet.
– Paradoksalt nok har vi mange ledige med IKT-utdanning, samtidig som vi har mange ledige stillinger. Det kan tyde på at utdanningen ikke treffer arbeidslivets behov. Det er kanskje et signal om at grunnutdanningen på alle nivåer må komme mye tettere på arbeidslivet enn før. Og at vi har etter- og videreutdanningstilbud som er relevante, sa Erna Solberg.
Hun viser til at en rekke fagskoler, høyskoler og universiteter i landet rundt nå får midler til å utvikle fleksible videreutdanningstilbud i digital kompetanse i tett samarbeid med næringslivet.
• Flere gutter søker seg til helsefag på videregående
Bransjeprogrammer
– Det blir moduler som kan tas mens man er i jobb. Innen temaer som programmering og robotisering, cybersikkerhet, personvern, IT-arkitektur, 3D-modellering og kunstig intelligens tett på bedriftenes behov, sa Erna Solberg.
Det skal etableres bransjeprogrammer for å utvikle tilbud om kompetanseheving i de bransjene som er særlig utsatt for digitalisering, automatisering og annen omstilling, opplyser statsministeren. Industri- og byggenæringen og kommunal helse og omsorg er først ut.
– Vi er på rett vei. Flere ungdommer i videregående skole velger yrkesfag. Vi har også rekordmange læreplasser. Ikke siden vi begynte å måle i 2011, har vi hatt flere læreplasser enn nå. Flere fullfører og består, sa Høyre-lederen.
– Politisk innsats nytter, la hun til.
• 58 prosent av elevene i Nordland velger yrkesfag. Nå er alle garantert læreplass
Veien tilbake
Erna Solberg er også opptatt av å finne veien tilbake til arbeidslivet for de som har falt utenfor. Derfor har regjeringen tatt initiativet til «lnkluderingsdugnaden».
– Målet er at fem prosent av de som ansettes i staten skal være mennesker med en funksjonsnedsettelse eller et hull i CV-en. Her finner vi høyt kompetente mennesker. Men altfor ofte gjør deres bakgrunn at de aldri blir vurdert. Sånn kan vi ikke holde på, mener Erna Solberg.
Ideen er hentet fra private bedrifter. Nå utfordrer hun enda flere til å være med.
– I en hektisk hverdag kan det være fristende å ringe til et utenlandsk bemanningsbyrå. Jeg håper flere bedrifter heller ringer til Nav, sa Erna Solberg.
– Nå skal vi stille opp med folk i Nav som kan formidler rett person til jobben og litt ekstra hjelp i starten om det trengs, mener hun.
Hun tror mange arbeidsgivere som tar sjansen vil bli positivt overrasket.
– Og når det blir fulltreff har man verdens mest takknemlige og lojale ansatte, mener Erna Solberg.
• Yrkesfag er blitt yndlingsfag: Her eksploderer interessen for helse- og oppvekstfag