Bente ble beste student og fikk 20.000 kroner i lønnstillegg

INSPIRERT AV STUDIER: Arbeidet blir morsommere, mener Bente Valheim Engh som er helsefagarbeider med fagskole.

INSPIRERT AV STUDIER: Arbeidet blir morsommere, mener Bente Valheim Engh som er helsefagarbeider med fagskole.

Anita Arntzen

Bente gikk ut med premie for beste student på fagskolen på Gjøvik. I tillegg fikk hun full lønnsuttelling på 20.000 kroner.

2018020910380020180214134246

titti.brun@fagbladet.no

– Først var jeg helt svett, men da første oppgave fikk så god karakter fikk jeg skikkelig blod på tann, sier Bente Valheim Engh. I 2017 ble hun helsefagarbeider med fagskole.

Hun fikk et godt år i fjor. Det ble avsluttet med 20.000 i lønnspålegg. På Gjøvik har Fagforbundet fått gjennomslag for å plassere alle fagarbeidere med fagskole i en egen stillingskode.

Her er en kommune som lønner ansatte som tar fagskole

Beste student

Tidligere på året fikk Bente toppkarakter på muntlig og skriftlig prøve, og utmerket seg ved å undervise førsteårs studenter i miljøbehandling og erindringsgrupper. Det ble premiert av fagskolen på Gjøvik.

Hun ble hedret med en klokke som beste student på kullet på den toårige studieretningen «Demens- og alderspsykiatri». I to år har hun kombinert jobben med studier ved Fagskolen Innlandet på Gjøvik. Hun arbeider på Åslundmarka bo- og servicesenter som er et bokollektiv for personer med demens.

– Det var hardt å sette seg på skolebenken, men det er så inspirerende. Arbeidshverdagen er mye morsommere, mener Bente. Så inspirerende at hun har fortsatt å studere. Nå tar hun ABC-kurs i musikkbasert miljøbehandling.

Se hvordan Kåre (86) ble like sterk som en 40-åring

Lønn som fortjent

Bente Valheim Engh en av helsefagarbeiderne som fikk mest lønnsuttelling i Gjøvik kommune. Hun fikk full pott på 20.000 kroner da hun rykket opp på lønnkoden og inn i den splitter nye lønnskoden for fagarbeidere med fagskole.

Fordi hun rykket inn i en ny lønnkode beholder hun tidligere lønnstillegg uavkortet. Mange kommuner unnlater å sette ansatte opp i det nye trinnet, men da spises tidligere gitte tillegg opp av nye sentrale tillegg.

Så mye tjener Fagforbundets medlemmer

Gøy å jobbe

Hun er glad arbeidsgiver oppfordret henne til å ta videreutdanningen. Gjøvik kommune gir en fri en dag i uka til undervisning. Lesingen og oppgaveskrivingen har hun gjort på kveldstid.

– Jeg ble heltent og jobbet nok omkring 12 timer i uka med egenstudier. Mye av studiet går mer i dybden av egne erfaringer og kunnskap jeg har fra før. Men det er mye ny utvikling innen faget, som er viktig å henge med på, sier hun og anbefaler alle varmt å øke den faglige kompetansen.

– Det er mer gøy å jobbe, sier hun og legger til.

– Selv om lønn ikke var grunnen til at jeg begynte å studere, er det fint å få lønn for strevet.

Fagarbeider: Slik øker du lønna med 20.000 kroner

Traff blink med kompetanse og ansiennitet

Fagskole kan gi 20.000 ekstra i lønn

Fra og med august 2017 kan fagskole med 60 fagskolepoeng gi opptil 20.000 kroner. Den nye stillingskoden i hovedavtalen mellom Fagforbundet og KS heter fagarbeider med fagskole. Avtalen gjelder bare for kommunale fagarbeidere med ett års relevant fagskole, og dersom arbeidsgiver anser ut­danningen relevant for arbeidet.

Noen private barnehager gir også tillegg.

Dette er fagskoler

• Bygger på videregående kunnskap (yrkesfaglig, generell studiekompetanse eller realkompetanse)

• Korte og yrkesrettede utdanninger

• I 2015 var det totalt 15.000 fagskolestudenter

• Gir rett til lån og stipend fra Lånekassa

• Gir mulighet for stipend fra Fagforbundet

• En ny lov om fagskoleutdanning er ute på høring. Den foreslår å likestille studiepoeng fra fagskole og høyskole, i tillegg til at det skal bli mulig å kunne tilby treårig fagskoleutdanning.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy