JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bare tre av Oslos dyreklinikker har tariffavtale

Terje landet avtale for landets dårligst betalte

VERVER: Terje Strømsnes er leder i Teknisk fagforening i Fagforbundet i Oslo og verver nye medlemmer på dyreklinikker og får på plass tariffavtaler.

VERVER: Terje Strømsnes er leder i Teknisk fagforening i Fagforbundet i Oslo og verver nye medlemmer på dyreklinikker og får på plass tariffavtaler.

Øystein Windstad

Dyrepleiere er blant det dårligst betalte, og bare 3 av 50 klinikker i Oslo har tariffavtale. Det skremmer ikke tillitsvalgt og Fagforbundets fotsoldat Terje Strømsnes, som nå har suksess med fagforeningers eldste metode.

2018012212040020230821171436

oystein.windstad@fabladet.no

Ser du på oversikten over hvilke 315 yrker som tjener best i Norge, havner dyrepleierne på 298. plass. Nesten ingen klinikker i Oslo har tariffavtale, og Fagforbundets folk opplever å bli nekta inngang på noen klinikker. Men det finnes både framgang og håp. I høst landet nemlig Fagforbundet og Terje Strømsnes tariffavtale hos en av de aller største dyreklinikkene i Oslo:

– Dette gir hele fagforeningen en boost, og en kjenner at det er moro. Jeg er veldig fornøyd med at vi har fått på plass avtale, sier Terje Strømsnes som er leder av Teknisk fagforening i Fagforbundet Oslo.

(Teksten fortsetter under bildet)

HVALP: Dyrepleier Line Vadstein Bleken passer på at denne hvalpen får best mulig omsorg. Vadsten Bleken ble intervjuet av Fri fagbevegelse i en tidligere sak der hun fortalte at lønnen hennes er på  325.000 kroner.

HVALP: Dyrepleier Line Vadstein Bleken passer på at denne hvalpen får best mulig omsorg. Vadsten Bleken ble intervjuet av Fri fagbevegelse i en tidligere sak der hun fortalte at lønnen hennes er på 325.000 kroner.

Yngvil Mortensen

Her er de 25 dårligst betalte yrkene i Norge

Ansatte får mere å si

Evidensia Groruddalen dyreklinikk ble startet for 40 år siden og er hovedstadens eldste dyreklinikk. Det var høsten 2017 at Fagforbundet og Strømsnes landet tariffavtalen.

– Hvorfor er tariffavtale viktig for dyrepleierne og klinikkassistentene?

– Dyrepleierne har mange rare arbeidstider og arbeidstidsordninger. Det er viktig at vi får en avtale som kan regulere dette på en ordentlig måte.

– Hva blir bedre med avtale?

– De har medvirkning i når de skal snakke med ledelsen i firmaet. De kan delta i endringer i organisasjonen. De får ryddig overtidsbetalt, ryddig avtale for turnuser og fleksitid.

(Teksten fortsetter under bildet)

SIGNERT:Terje Strømsnes er leder i Teknisk fagforening i Fagforbundet i Oslo. Her har han avtalen som bekrefter at nok en arbeidsplass har fått tariffavtale etter initiativ av Fagforbundet.

SIGNERT:Terje Strømsnes er leder i Teknisk fagforening i Fagforbundet i Oslo. Her har han avtalen som bekrefter at nok en arbeidsplass har fått tariffavtale etter initiativ av Fagforbundet.

Øystein Windstad

28 år i dyrenes tjeneste

Blir stoppa i døra

Mens det er ryddige og ordnede forhold på Evidensia i Groruddalen, er det ikke alltid Strømsnes blir tatt godt i mot. Noen ganger får han døra i fjeset av klinikkeierne.

– Du nevnte at det er rundt 50 dyreklinikker i Oslo og at Fagforbundet har tariffavtale på tre. En boligmegler ville sagt at her er det et område med vekstpotensial?

– Vi har startet et prosjekt for nesten to år siden der vi jobber for å få flere klinikker med tariffavtaler. Målsetningen vår om at vi skal få til avtale med alle de største har vært hårete, vi ser at det er tidkrevende. Vi har valgt ut de største og jobber oss nedover.

– Hvordan blir dere mottatt av ledelsen på klinikkene?

– Hos de store klinikkene som er seriøse blir vi godt mottatt. Der får vi ha medlemsmøter i lokalene gjerne innenfor arbeidstid. Hos de useriøse kommer vi ikke innom døra og blir stående utenfor og må prate med folk.

– Hva legger du i useriøs?

– At de ikke lønner folka sine ordentlig, ikke følger lov om arbeidstid og er mere opptatt av å tjene penger enn folka som jobber der.

– Er det mange slike klinikker?

– Vi har vært borte i tre til fire slike klinikker.

Ny avtale for dyrepleiere og klinikkassistenter

Stor lidenskap og liten lønn

– Hva kan du si om arbeidssituasjonen til dyrepleierne?

– Det er ofte unge jenter som er opptatt av dyr og som har valgt et yrke der de kan jobbe med interessen sin. De møter hverdagen når det har gått noen år og skal kjøpe hjem og stifte familie. Da ser de at en må kunne leve av yrket og interessen sin. Derfor er det viktig at de får en lønn og arbeidsforhold de kan leve av når de får familie også, sier han og legger til:

– De har en utrolig yrkesstolthet og er glade i jobben sin.

Se hvordan 86 åringen ble like sterk som en 40-åring

Bruker den eldste fagforeningsmetoden

I en tid der folk ser mindre av hverandre ansikt til ansikt fordi vi bruker mere tid på mobil og pc, ser Fagforbundet og Strømsnes tilbake til da arbeiderbevegelsen startet i Norge.

– Du går som fotsoldat fra bedrift til bedrift, er det ikke litt slik fagforeninger ble bygget?

– Jo det var det fra gammalt av. Det var det vi begynte med en gang i tida, og det er det vi må fortsette med. Den kampen er aldri over. Vi ser at medlemstallet går sakte oppover. Vi har potensial til å verve mye flere medlemmer. Det handler bare om å komme seg ut å prate med folk, sier Terje Strømsnes, leder av Teknisk fagforening i Fagforbundet Oslo.

– På tide å legge vekk 6-timersdagen

Trikkefører Sana frikjent for drap

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy