Jan Lillehamre
Hovedverneombud i Kvinnherad kommune
Jeg har en følelse av at de som jobber innen vann og avløp (VA) ofte ikke blir verdsatt før man virkelig trenger dem. De er ikke av dem som roper høyest eller tjener mest, men ville du ha byttet jobb med dem?
Hverdagen
Lønna er vel det man kan si ligger midt på treet.
Ifølge en artikkel i Fagbladet ligger de relativt langt ned på lista over de best betalte jobbene, med en snittlønn på 42.330 kroner i måneden. Det er ikke akkurat til å gå i taket over, når man tenker på alt de egentlig gjør.
De fleste som jobber innen kommunal vann- og avløpsetat, er med i vaktordninger. Titt og ofte blir de derfor kalt ut etter normalarbeidsdagen for å fikse på noe.
For er det noe vi alle er avhengig av, så er det en stabil vannforsyning. Og gud bedre som vi sutrer når det oppstår et ledningsbrudd et eller annet sted. Da fylles kommentarfeltene på lokale Facebook-sider med frustrasjonsytringer over manglende vann og over hvor lang tid det tar for å få fikset det. Jeg leste en gang et rasende innlegg hvor skribenten uttrykte sinne over at arbeidet ikke var ferdig til 15:00, for vedkommende hadde jo lyst til å dusje og lage middag.
Jeg kjente da at det kokte i meg, for VA-arbeiderne kunne også sikkert tenkt seg en dusj, der de hadde jobbet i øsende regnvær flere timer.
Mer enn én oppgave
Å jobbe innen vann og avløp betyr som regel at det er mye som må gjøres før selve arbeidet med for eksempel en vannledning kan komme i gang. Såkalt SJA – sikker jobbanalyse – må gjøres. Det må sjekkes ut om det må graves, hvor mye av nettet må stenges, hvem som blir berørt og så videre. Når det gjelder det siste, må det også der foretas risikoanalyser. Man kan eksempelvis ikke stenge av vannet til et sykehjem uten å sørge for at de får tilkjørt vann, sånn at de kan opprettholde arbeidet sitt.
Det må sørges for at man ikke stenger av all tilførsel til brannhydranter, for hva da om det plutselig skulle skje noe?
Så er det å jobbe da, i all slags vær. Stekende sol, snø, regn og kulde. Mye bøy og tøy og ubekvemme arbeidsstillinger underveis. Jeg har ikke lett etter forskning på det, men jeg vil anta at slitasjeskader grunnet nettopp belastende arbeidsstillinger kan være en stor del av årsaken til sykmeldinger og uføretilværelse hos nettopp denne arbeidsgruppa. Kombiner dette med det å stadig jobbe under et enormt tidspress, så har man en arbeidsplass hvor den generelle arbeidsbelastningen jevnt over er stor.
Anerkjennelse
Så hva vil jeg med dette innlegget?
Jo. Jeg vil vise til at det er mange arbeidsplasser som kanskje ikke får det, men som krever sin anerkjennelse fra oss.
Tenk på det neste gang du skrur på krana og hyler ut i frustrasjon over vannet som ikke kommer.
Tenk på dem som kanskje allerede er ute og gjør forberedelsene sine til utbedringen, og tenk på at kanskje de også skulle ønske de satt godt og varmt inne i stua akkurat nå.
– Vi er svært tilfredse med at SV tok med seg våre innspill inn i budsjettforhandlingene, sier Jan Davidsen.
Herman Bjørnson Hagen
TARIFFAVTALER: Noen tariffavtaler gir deg rett på full lønn under sykdom.
Kasper Holgersen
OPPRØRSLEIAR: Ida Madslien heldt tale og deltok i fakkeltoget I Oslo tirsdag. Ho smilte av oppmøtet, men er ikkje like glad for det ho beskriv som bemanningskrisa i barnehagane.
Privat
Hva er reglene for pensjon, dagpenger, AAP og andre ytelser fra Nav i desember? Sjekk lista i saken under.
Hanna Skotheim
STRID: Hvem skal levere pensjon til hundretusenvis av ansatte i norske kommuner og sykehus?
NTB
ANBUD: Kantarellenhjemmet er et av sykehjemmene Oslo kommunen forsøker å legge ut på anbud.
Oslo kommune
Atle Helland
Jan Lillehamre
Atle Helland