Med disse åtte punktene skal LO og Arbeiderpartiet skape bedre kommunale helse- og omsorgstjenester

Arbeiderpartiet forener krefter med LO for å stanse høyresidens privatiseringsbølge i kommunene. De vil ha flere heltidsstillinger, mer forebygging og økt kompetanse.

Fagforbundets leder Mette Nord og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre mener de kommunale helse- og omsorgtjenestene er truet av høyresidens privatisering. Nå har de levert oppskriften for å gjøre de bedre.
Fagforbundets leder Mette Nord og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre mener de kommunale helse- og omsorgtjenestene er truet av høyresidens privatisering. Nå har de levert oppskriften for å gjøre de bedre.
Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De to fagligpolitiske samarbeidspartnerne vil demme opp for regjeringens privatiseringspolitikk. Og beholde eller vinne makten i flest mulig kommuner i lokalvalget i september. Det er bakgrunnen for at de nylig lanserte plattformen Fellesskapets helse- og omsorgstjeneste.

Spiller på lag med Arbeiderpartiet

Fagforbundets leder Mette Nord sitter i sentralstyret i Arbeiderpartiet og Samarbeidskomiteen mellom LO og Ap, som har vedtatt plattformen. Fredag snakket hun til Arbeiderpartiets landsmøte.

– Vi vil se Arbeiderparti-politikere over hele landet som går i spissen for at kommunene skal bruke makta si til å kreve orden og ryddighet i arbeidslivet, sier hun.

– Uakseptabelt

Mette Nord mener det er uakseptabelt at veldig mange kvinner i dag ikke kan leve av jobben sin og trekker fram at åtte av ti helsefagarbeidere jobber deltid. Derfor mener hun høstens valg blir viktig, når 370.000 medlemmer skal velge sine arbeidsgivere.

– Det blir vårt felles ansvar å vinne valget, for å sette full gass i arbeidet som nå er i gang for å gi trygghet i arbeidshverdagen. Trygghet til å leve gode liv for de som jobber, og der de ansatte får skape gode liv for brukere av tjenestene, sier Nord.

Velgerne mener Arbeiderpartiet har den beste helsepolitikken

Fagbladet har brutt ned plattformens innhold til åtte kjerneutfordringer LO og Ap ser i helse- og omsorgssektoren, og dertil passende løsninger. Plattformen i sin helhet kan du lese litt lenger nede i saken.

1. Fremme en heltidskultur i helse- og omsorgstjenesten

Utfordring: Omtrent halvparten av de ansatte i kommunesektoren jobber deltid. Det fører til stressende jakt på vakter, vansker med å få banklån og liten økonomisk uavhengighet. Det fører også til mye administrasjon og lite forutsigbarhet for pasientene.

LO og Aps tiltak: Kulturendring og overordnede strategier skal føre til at kommuner øker grunnbemanningen og flytter midler fra variabel til fast lønn. De bør også opprette ressursbanker som fungerer som interne bemanningsbyrå. De kan også planlegge turnus for et helt år om gangen.

Slik skal Oslo kommune sørge for at over 70 prosent jobber heltid

2. Kompetansereform for eldreomsorgen

Utfordring: Det er et voksende behov for både generell og spesialisert kompetanse i helse- og omsorgsyrkene. Dette kommer både av en aldrende befolkning med komplekse sykdomsbilder og at ny teknologi blir tatt i bruk.

Tiltak: Ansatte skal gis rett og mulighet til å ta etter- og videreutdanning. Alle kommuner bør ha kompetanseplaner, som følges opp jevnlig. Ansatte skal læres opp til å ta i bruk digitale løsninger.

3. Motarbeide at svensk modell blir innført

Utfordring: Høyreregjeringa vil innføre fritt brukervalg i kommunene, etter modell fra Sverige. Da vil kommunene plikte å informere om alle private tilbydere som oppfyller minimumskravene. LO og Ap mener dette strider mot norske grunnverdier, da pasienter kan kjøpe seg til bedre tjenester. Høyre avviser denne påstanden og mener modellen er nyttig for å utnytte ledig kapasitet hos private tilbydere.

Tiltak: Kjempe mot at den svenske modellen i helse- og omsorgstjenestene blir en realitet. Videre bør man skille mellom ideelle og kommersielle aktører, hvor ideelle aktører er et viktig supplement til offentlige helse- og omsorgstjenester.

Jonas vil at kommunene skal stoppe Ernas politikk

4. Styrke de forebyggende tjenestene

Utfordring: De sosiale helseforskjellene øker i Norge. Forebyggende innsats må intensiveres på flere områder. Blant disser er vold og overgrep, muskel- og skjeletthelse og tilbakefall etter sykehusopphold. Barn og unge er spesielt utsatt for psykiske helseplager. Mangel på kompetanse og lite tilpassede tjenester går utover personer med utviklingshemning.

Tiltak: Forebyggende arbeid må få flere ressurser ved å øke den sosialfaglige kompetansen, bedre samspill mellom spesialisthelsetjenesten og kommunale helse- og sosialtjenester. Kommunene bør satse på boligsosialt arbeid og sikre individuelt tilpassede tjenester for utviklingshemmede.

5. Sikre studie- og lærlingplasser der folk bor

Utfordring: Behovet for arbeidskraft i helse- og omsorgstjenesten øker. Helsefagarbeidere er en avgjørende del av bemanningen på norske sykehus og i kommunene, i gode team rundt pasienter og brukere.

Tiltak: Sikre at det er utdanningsmuligheter i hele landet og praksisplasser for helse- og omsorgsyrkene. Det er flere måter å organisere fagopplæringen på, blant annet hovedmodellen og vekslingsmodellen.

6. Behovet for en bedre samhandlingsreform

Utfordring: Samhandlingsreformen, som skulle føre til bedre flyt mellom sykehus og kommune, har feilet på mange områder. Dårlig samarbeid mellom spesialist- og primærhelsetjenestene gjør pasienter til kasteballer.

Tiltak: Bedre helsetjenester gjennom sterkere kommuneøkonomi. Bedre samarbeidet mellom helseforetak og kommune. Avlaste fastlegetjenesten ved å utnytte andre helsepersonellgruppers kompetanse.

7. Styrke de akuttmedisinske tjenestene i utkantkommuner

Utfordring: Flere steder i landet svekkes det akuttmedisinske tilbudet gjennom kutt i antall ambulanser, forslag om nedleggelse av ambulansebåter og usikkerhet om ambulansehelikoptrene.

Tiltak: Styrke kommunale legevakter og utrykningstjenester som et supplement til akuttmedisinske spesialisthelsetjenester.

Bare én ambulanse var uten feil da Arbeidstilsynet kontrollerte

8. Nyttiggjøre ansatte og deres kompetanse best mulig

Utfordring: Det vil være et stort behov for helsepersonell i framtidens helse- og omsorgssektor.

Tiltak: Flest mulig tar i bruk sine ressurser på den plass de best kan gjøre en god jobb. Utvikle LEON-prinsippet, som tilsier at behandling og hjelp bør gis etter lavest effektive omsorgsnivå. Her vil helsefagarbeidere spille en viktig rolle. Utvide perspektivet fra eldreomsorg til andre grupper, som yngre brukere med funksjonsnedsettelser.

Raymond Johansen gir større stilling til alle som vil ha

Fagforbundet og LO saksøkte kommuner som lyste ut deltidsstillinger

Sjekk hva du krav på når du skal jobbe i påska

Powered by Labrador CMS