25 barne- og ungdomsarbeidere begynner på barnehagelærerstudiet
BACHELOR: Barne- og ungdomsarbeidere er blant dem som nå begynner på høgskolestudier. Fagarbeidere kan også ta vernepleierstudiet og barnevernsstudiet.
Colourbox.com
– De som velger y-veien må være ekstra motiverte, sier Rikke Rindahl,assisterende instituttleder ved UIT Harstad. Nå er en gjeng fagarbeider klar for høgskolestudier. De skal bli barnehagelærere i Oslo, vernepleiere og barnevernspedagoger i Harstad.
titti.brun@fagbladet.no
Fagbladet.no har i vinter skrevet mange saker om at fagarbeidere kan søke seg til høyere studier. De søker den såkalte yrkesveien til høyere studier som barnehagelærer, til vernepleie og barnevernstudier. Dette er en forsøksordning for fagarbeidere med relevant fagbrev, som nå kan ta bachelorgrad.
• Snart begynner 33 helsefagarbeidere på sykepleien
Fagarbeidere blir vernepleiere
Av de 52 som søkte barnehagelærerstudiet ved Høgskolen i Oslo og Akershus, var 25 kvalifiserte og fikk plass.
På Universitetet i Tromsø (UiT), med studiested Harstad, har fagarbeidere for andre år kunnet søke om opptak til barnevern- og vernepleiestudier. Det er opprettet fem plasser for hvert av studiene.
– Mange søkte på de fem plassene på vernepleie. Dessverre møtte bare to av de fem utvalgte studentene på opp ved studiestart i fjor. De to er til gjengjeld toppstudenter. Flinke og motiverte, forteller studieleder Kirsti Koppen.
• Fagarbeider Veronica er endelig klar for høgskolestudier
Fagarbeider på barnevernsstudier
Y-veien til vernepleie og barnevern i Harstad har godt med søkere. Det er 33 søkere til barnevern og 29 søkere til vernepleiestudiet.
– De som velger y-veien må være ekstra motiverte, for å tilegne seg en annen måte å reflektere og drøfte lærdommen på. Det krever en innsats å tilegne seg det akademiske tankesettet, påpeker Rikke Rindahl, som er assisterende instituttleder ved UIT Harstad.
Y-veien
Responsen på Fagbladets saker har vært stor. Mange er begeistret for at det åpner seg muligheter for høyere utdanning. Men det er lett å blande begrepene.
Y-veien (yrkesfaglig) er høgskolestudium som er spesielt tilrettelagt for studenter under 25 år med fagbrev, men uten full studiekompetanse fra videregående.
Y-veistudentene følger den ordinære undervisningen, og følges tett opp gjennom det første semesteret, med tilpasset undervisning i blant annet akademisk lese- og skrivetrening, studieteknikk og læringsmestring.
• – Det er de med fagbrev i bunnen som er A-laget, og vi teoretikere er misunnelige på dem
Realkompetanse og høyere studier
Når du søker på bakgrunn av realkompetanse må du være over 25 år, ikke ha generell studiekompetanse og ha minimum fem års relevant fulltids yrkespraksis, deltid regnes om til heltid. Inntil to av de fem årene kan erstattes av relevant ulønnet arbeid, utdanning eller organisasjonserfaring.
Fagforbundet er positiv
Fagforbundet mener forsøkstilbudene er et gjennombrudd for y-veien. Det er en anerkjennelse av fagarbeidernes kompetanse, og gir bedre karrieremuligheter for fagarbeidere.
– Vi ønsker den yrkesfaglige veien velkommen. Vi vet at studenter som går y-veien, er svært dyktige og meget velansette i arbeidslivet, sier Mette Henriksen Aas, leder for Seksjon kirke, kultur og oppvekst i Fagforbundet.
• Grønt lys fra Stortinget til helsefagarbeidere som vil bli sykepleier
Y-veien (yrkesfaglig vei)
• Høgskolestudium som er spesielt tilrettelagt for studenter med fagbrev, men uten full studiekompetanse fra videregående.
Tres (tre-semesterordningen)
• Høgskolestudium som er spesielt tilrettelagt for studenter med fagbrev. I tillegg må de ta ett eller flere ekstra intensivkurs som til sammen utgjør ett semester. For det nye forsøket på sykepleiestudiet, må fagarbeiderne ta ett seksukers kurs før og ett etter det første studieåret.