Åse Karin er tillitsvalgt på heltid: – Jeg kunne jobbet til jeg stupte
PÅ HELTID: Å være tillitsvalgt på heltid betyr ikke nødvendigvis at du opplever at du har nok tid, forteller Åse Karin Killingberg Brørvik, hovedtillitsvalgt Fagforbundet Lier kommune og leder i Fagforbundet Lier.
Line Scheistrøen
Åse Karin Killingberg Brørvik i Fagforbundet er tillitsvalgt på heltid. Det er ingen åtte til fire-jobb.
line.scheistroen@lomedia.no
Du trodde kanskje at tillitsvalgte som er 100 prosent frikjøpt fra jobben for nettopp å være tillitsvalgt, opplever at de har mer enn nok tid til vervet? Den gang ei, i hvert fall hvis vi tar turen til Lier kommune i Buskerud og lytter til Åse Karin Killingberg Brørvik og kollegaen på fagforeningskontoret.
– Det er en jobb som krever deg 24/7! Bokstavelig talt. Det er et slags kall å være tillitsvalgt. Jeg kunne sikkert jobbet døgnet rundt, hele året, til jeg stupte, men også jeg skjønner jo at det ikke er bra. Vi må passe på oss selv og hverandre, og ta fri av og til, innser Killingberg Brørvik.
Hun hadde forresten nettopp en fridag i forbindelse med vinterferien. Så hvordan gikk det? Helt fri?
– Det ble en del telefoner og e-poster å svare på, men det var jo roligere enn en vanlig arbeidsdag, sier Killingberg Brørvik.
• Slik sørger renholder Felicia for at alle kan varsle om trakassering på arbeidsplassen
Hun er glad i mobiltelefonen som ligger på bordet, men smarttelefonens «forbannelse» er også at den har gjort henne tilgjengelig stort sett hvor hun enn er og når som helst på døgnet. Og Killingberg Brørvik er av den sorten tillitsvalgte som er tillitsvalgt uansett hva klokka viser.
– Det er ikke alltid jeg tar telefonen. Det er ikke alltid det passer, jeg kan for eksempel sitte i møter, eller jeg kan være opptatt privat på kveldstid. Men jeg forsøker alltid i sånne situasjoner å sende en SMS og skriver at jeg tar kontakt senere.
Utfordrende med «alt og alle»
Hun setter medlemmer og tillitsvalgte først.
– Alt vi gjør, gjør vi for medlemmene, sier Killingberg Brørvik.
Hun har vært tillitsvalgt stort sett hele sitt yrkesaktive liv. Da hun som ung begynte i jobben som hjelpepleier, tok det ikke lang tid før hun også var plasstillitsvalgt. Den gangen i Norsk Helse- og Sosialforbund. Hun var i en periode på 90-tallet hovedtillitsvalgt for forbundet i Lier kommune.
Flere år og langt mer erfaren, syntes hun likevel at det var litt skummelt å skulle bli hovedtillitsvalgt for Fagforbundet.
– Det viste seg ikke å være så skummelt, men læringskurven var bratt. Fra å være tillitsvalgt for «bare» helse og omsorg, er jeg nå tillitsvalgt for medlemmer i alle yrkesgrupper. Med 36 avtaleverk å forholde seg til og med 56 tillitsvalgte lokalt, er det utfordrende å ta vare på medlemmer og tillitsvalgte. Det er viktig at vi gir plasstillitsvalgte god opplæring og at vi har tid til å bistå dem. De plasstillitsvalgte er Fagforbundets viktigste ressurs, på arbeidsplassene og i møte med medlemmene.
Slag i slag
Åse Karin Killingberg Brørvik har siden 2011 vært hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Lier kommune (80 prosent) og siden 2014 vært leder for Fagforbundet Lier (20 prosent).
Foreningen har 1200 medlemmer, 56 tillitsvalgte og omfatter 36 avtaleverk. Killingberg Brørvik deler jobben som hovedtillitsvalgt med Aina Sjøøsten Nilsen. Til sammen har de 160 prosent stillinger.
Da de hilste medlemmene god jul i fagforeningens medlemsbladet før jul i fjor, skrev Killingberg Brørvik:
«Siden oppstarten etter sommerferien har det gått slag i slag.»
Hun forteller om prosjekter som tar masse tid, om møter med alt fra enkeltmedlemmer til topp-politikere og rådmenn, som tar masse tid, og om planlegging av kurs og samlinger som også tar masse tid. Når hun har litt tid – dessverre alt for liten tid – sånn innimellom skal hun helst planlegge og forberede seg for de nevnte aktiviteter, helst med litt ro og fred rundt seg. Det er ikke alltid – les nesten aldri – at det går som planlagt.
Snu deg rundt!
– For et maratonkjør, sier Aina Sjøøsten Nilsen idet hun dumper ned i stolen på kafferommet litt sent utpå formiddagen. Da hun kom på jobb denne morgenen, var det omtrent rett ut på en arbeidsplass hvor medlemmer trengte hjelp. Nå er hun innom kontoret, og rekker en kjapp prat over en kopp kaffe med kollega Killingberg Brørvik før hun igjen skal ut.
Som hovedtillitsvalgt må du ha evnen til å snu deg rundt, og det raskt!
– Når det brenner, må vi bare stille, uansett hva annet som står i kalenderen, forteller de. Men de kan ikke bare drive brannslokking, for på sikt gagner det ikke medlemmer og tillitsvalgte.
– Det blir ofte mye farting og mange møter, men vi må passe på at vi også har tid til å planlegge og forberede oss til kurs, samlinger og møter. Forberedelser tar tid, og den tida er ofte utfordrende å finne, forteller Killingberg Brørvik og Sjøøsten Nilsen.
Har alltid et kvarter
De forsøker å møtes hver morgen til en kopp kaffe, for å snakke om dagen som ligger foran dem og om ukene som kommer.
– Vi kan kanskje bli flinkere til å prioritere, spesielt når det kommer til deltakelse på diverse møter, men samtidig er det viktig at vi er tilstede.
Killingberg Brørvik møter som oftest på møter i politiske utvalg og på kommunestyremøter. Det er møter på dag-, ettermiddag- og kveldstid. Det politiske flertallet i Lier er blått. Mørkeblått, ifølge de hovedtillitsvalgte i Fagforbundet – noe som gjør hverdagen ekstra krevende. Det snakkes privatisering og omstilling av alt og alle.
Killingberg Brørvik er ikke politiker, men som hovedtillitsvalgt kan hun ta ordet i det som i Lier kommunes politiske møter kalles «publikums kvarter». Killingberg Brørvik er en over normalt aktiv publikummer.
– Enkelte politikerne hevdet at det ikke var «publikums kvarter», men at det hadde blitt «Fagforbundets kvarter». Det var nok ikke nødvendigvis positivt ment, men vi opplever stort sett at ledere og politikere i kommunen setter pris på at vi er aktive på de politiske arenaene. Vi blir lyttet til, men det krever også at vi er tilstede, sier Killingberg Brørvik.
• HK-tillitsvalgte Sølvi får tiden hun trenger til fagforeningsarbeid
• Nina og Rozina gjør klubbarbeid til alle døgnets tider: – Det er blitt en livsstil