JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dette svarer Høyres byrådslederkandidat i Oslo på barnehage-kritikken

HODET I SANDEN: Høyres byrådslederkandidat i Oslo, Eirik Lae Solberg, mener byrådet i Oslo velger å stikke hodet i sanden.

HODET I SANDEN: Høyres byrådslederkandidat i Oslo, Eirik Lae Solberg, mener byrådet i Oslo velger å stikke hodet i sanden.

Hans Kristian Thorbjørnsen

– Byrådet velger å stikke hodet i sanden. De ønsker ikke kunnskap om hva som gir kvalitet. Det taper alle på, sier Eirik Lae Solberg (H).

2019081309041120230821171436

hanna.skotheim@fagbladet.no

I forrige uke skrev lederen i Fagforbundet Bergen, Sara Bell, et innlegg om at småbarnsforeldre bør være bekymret for kommersielle barnehagekonsern. Hun siktet særlig til det kommersielle barnehagekonsernet Trygge Barnehager AS, som eier Damsgårdssundet barnehage i Bergen.

I 2018 fikk konsernet tilskudd av kommunen til å starte opp høsten samme år. Da prosjektet ble utsatt, ble støtten trukket tilbake.

Selv om Bergen kommune oppfylte kravet om bydelsvis barnehagedekning i bydelen Årstad, valgte de å ikke ta i bruk Damsgårdssundet barnehage. Til BT forklarte Arbeiderparti-politiker i Bergen, Linn Kristin Engø, at barnehagen ikke åpner til høsten fordi barnehagekonsertnet ikke har levd opp til forventningene.

Ifølge en artikkel i Aftenposten fra 2018 tapte nemmlig barnehagekonsernet drøye 748,9 millioner kroner på oljerelaterte investeringer mellom 2015 og 2016. I et annet intervju med Aftenposten avviser derimot daglig leder i Trygge Barnehager AS, Eli Sævareid, at penger er «tatt ut» av barnehagevirksomheten. Saken endte med at Kunnskapsdepartementet ba to fylkesmannsembeter om å vurdere grunnlag for nærmere undersøkelser og tilsyn.

Småbarnsforeldre bør være kritiske til kommersielle barnehagekonsern

– De private gjør mye riktig

I innlegget sitt kritisrer Sara Bell kritiserer Høyres byrådslederkandidater i Oslo og Bergen etter at de i VG sa at stengte barnehager er å sette «ideologi før barna». Hun skriver at de så langt ikke har klart å gjøre rede for hva som utgjør den gode kvaliteten hos barnehagekonsernene.

KRITIKK: Sara Bell kritiserer Høyres byrådslederkandidater i Oslo og Bergen.

KRITIKK: Sara Bell kritiserer Høyres byrådslederkandidater i Oslo og Bergen.

Werner Juvik

Fagbladet har bedt begge byrådslederkandidatene om en kommentar på Bells utspill. Foreløpig har bare én av de svart: Eirik Lae Solberg, byrådslederkandidat for Høyre i Oslo. Harald Victor Hove, som er byrådslederkandidat for Høyre i Bergen, har ikke svart.

Oslo kommunes publikumsundersøkelse i 2014 viste at 78 prosent av foreldrene med barn i private barnehage var fornøyd med tilbudet, mens 65 prosent med barn i kommunale barnehager var fornøyde. Forskjellen på hele 13 prosentpoeng er et så tydelig signal om at de private gjøre mye riktig. Byrådet burde derfor være mer opptatt av å snakke med de seriøse aktørene for å lære i stedet for å snakke dem ned.

HODET I SANDEN: Høyres byrådslederkandidat i Oslo, Eirik Lae Solberg, mener byrådet i Oslo velger å stikke hodet i sanden.

HODET I SANDEN: Høyres byrådslederkandidat i Oslo, Eirik Lae Solberg, mener byrådet i Oslo velger å stikke hodet i sanden.

Hans Kristian Thorbjørnsen

Solberg trekker også fram Foreldreundersøkelsen i Oslo fra 2018 som han mener bekreftet dette bildet.

– Undersøkelse viser at foreldre i private barnehager er gjennomgående mer fornøyde med tilbudet enn foreldre i kommunale barnehager. Byrådet velger å stikke hodet i sanden. De ønsker ikke kunnskap om hva som gir kvalitet. Det taper alle på, sier Solberg.

På spørsmål om hva som faktisk utgjør kvaliteten i private barnehager, svarer Solberg:

– Det finnes gode og mindre gode barnehager både i det private og det offentlige. Jeg mener at motiverte og engasjerte omsorgspersoner er det viktigste for at barna skal ha det bra i barnehagen, og slike ansatte finner vi både i private og offentlige barnehager, sier han.

Private barnehager vil ha krav om tariffavtale for alle ansatte

Solberg mener det er viktig å opprettholde en god miks av private og offentlige barnehager.

– Jeg tror foreldrene setter pris på et mangfold når de skal velge hvor barna deres skal tilbringe mesteparten av dagen. Private og offentlige barnehager kan lære mye av hverandre, og det vinner barna på.

Vil hindre useriøse aktører

Videre i innlegget skriver Sara Bell: «Det er rett og slett uredelig av Høyre å late som om motstand mot useriøse kommersielle aktører er ideologisk dogmatisme». Solberg svarer også på dette:

– Problemet med venstresiden er ikke at de er motstandere av «useriøse kommersielle aktører», men at de er motstandere av alle kommersielle aktører. De setter likhetstegn mellom kommersiell og useriøs. Da er det nytteløst å føre en saklig diskusjon.

Solberg sier at Høyre vil hindre useriøse aktører, enten det er i barnehagesektoren eller i andre bransjer.

– Private selskaper skal følge loven. De skal ha tariffavtaler og ryddige lønns- og arbeidsvilkår for sine ansatte. Ellers må de finne noe annet å holde på med. Jeg opplever at de store barnehageaktørene har både vilje og ressurser til å oppfylle de kravene som barnehagesektoren er underlagt. Det er samtidig positivt med en gjennomgang av regelverket slik regjeringen nå har tatt initiativet til.

– Lar oss ikke diktere av Rødt

Til VG sier Solberg at Ap-byrådet i Oslo har innført et forbud mot nye private barnehager, og at det er derfor en ny barnehage i Oslo står tom. Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo, Inga Marte Thorkildsen, avviser at de har innført et forbud:

– Byrådet har ikke innført et forbud mot private barnehager. Vi ønsker et mangfold av barnehager i Oslo, men vi ønsker at flere barnehager i Oslo skal driftes av ideelle aktører eller kommunen selv. Offentlige midler som bevilges til barnehager, skal brukes til det beste for barna og ikke ende opp hos kommersielle selskaper, sier hun.

Ap vil ha slutt på at fond kjøper barnehager

Solberg mener også at Ap har latt seg diktere av Rødt og at de har satt makt foran tilbudet til barna for å beholde makten i Oslo. Også dette avviser Thorkildsen:

– Vi har ikke latt oss diktere av Rødt. Dette handler om hvordan vi skal forvalte offentlige midler på en mest rettferdig måte.

Byråden reagerer på at Solberg stadig vekk viser til foreldreundersøkelsen. Ifølge henne bruker Solberg undersøkelsen som et argument for at private, kommersielle aktører bør få drive flere barnehager i hovedstaden.

– Det er faktisk større grunn til bekymring at det er større forskjeller mellom barnehager enn mellom kategorier av barnehager. Og bare så det er sagt en gang for alle: Foreldreundersøkelsen er ingen kvalitetsundersøkelse. Den gir et øyeblikksbilde på hvor tilfredse foreldrene er og skal først og fremst brukes til lokal dialog om kvalitetsutvikling i den enkelte barnehagen, sier Thorkildsen.

I samarbeid med Oslomet-Storbyuniversitetet skal byråden i høst sette i gang en kvalitetsundersøkelse for å få mer informasjon om kvaliteten i oslobarnehagene. Thorkildsen informerer også om at de har innført en trivselsundersøkelse blant de største barna i barnehagen.

Ny rapport: Stadig færre ideelle barnehager – kommersielle øker voldsomt

– Feil å stenge enkelte aktører ute

I 2013 vedtok Høyre at det ikke skulle etableres nye kommunale barnehager i Oslo. Vedtaket gjaldt i to år før det ble foreslått opphevet i 2015. Bestemmelsen møtte mye kritikk, noe Høyre-politiker Solberg forstår.

– Vi lærte av våre feil, men Ap ser ikke ut til å lære av sine. Vi trenger et mangfold av barnehager, både private og offentlige. Det er feil å stenge enkelte aktører ute på bakgrunn av eierskap. Derfor skulle jeg ønske at Raymond Johansen ser at det å erstatte et forbud med et annet ikke er veien å gå om han ønsker et best mulig barnehagetilbud i Oslo. Tanken om at man kun finner god kvalitet i kommunalt drevne barnehager er ikke basert på fakta.

Fagbladet har gitt byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, mulighet til å svare på kritikken fra Eirik Lae Solberg. Han har foreløpig ikke svart på Fagbladets forespørsel.

Jeg tror foreldrene setter pris på et mangfold når de skal velge hvor barna deres skal tilbringe mesteparten av dagen

Eirik Lae Solberg, Høyres byrådslederkandidat

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy