Dømt til å betale millioner etter søksmål - fredag slo velferdsselskapet seg konkurs
KONKURS: Styreleder Christian Kjeldstad-Kåsen (til venstre) i Baos. Her fra rettssaken i Drammen tingrett, sammen med advokatene Marianne Kartum og Ragnhild K. Berdal fra Simonsen Vogt Wiig og Lasse Svendsen, daglig leder og medeier i Baos AS.
Bjørn A. Grimstad
Konsulentene som vant søksmålet mot sin arbeidsgiver risikerer nå å stå igjen med null.
oystein.windstad@fagbladet.no
baj@fagbladet.no
Fredag forrige uke ble det åpnet konkurs i det kommersielle velferdsselskapet BAOS.
Ifølge eierne er årsaken til oppbudsbegjæringen dårlige økonomiske tider, dårlige kontrakter, samt rettsaken de nylig tapte der de ble dømt til å etterbetale betale syv konsulenter totalt 12 millioner kroner.
Nå kan alle pengene forsvinne i konkursen og de syv konsulentene ende opp som taperne, melder Klassekampen.
Det var i desember Drammen tingrett ga de syv konsulentene, som var innleid som selvstendig næringsdrivende i Baos, fullt medhold i søksmålet mot velferdsselskapet.
Fagbladet har tidligere fortalt hvordan varslere mener eierne tappet selskapet for millioner av kroner, samtidig som de bevilget seg en årslønn på opp mot to millioner kroner.
I årene 2011, 2016 og 2018 ble det totalt tatt ut 10 millioner kroner i utbytte.
I 2015 hadde Baos sparepenger og en egenkapital på 23 millioner kroner. De to eierne sto i 2018 oppført i skattelistene med formuer på henholdsvis 17 og 20 millioner kroner.
Fulgt saken tett
Fagbladet har skrevet en rekke saker om selskapet, søksmålet fra konsulentene og rettsaken. Disse kan du lese her:
• Kjørte luksusbiler og hadde vaskehjelp, mens selskapet ble finansiert av det offentlige
• Varsler: Slik fikk eierne ut mer penger
• Krever fast jobb, pensjonsordning, feriepenger og overtidsbetaling
• Ble Petter sykemeldt fikk han ikke lønn. Derfor fortsatte han å jobbe
• Nå kan Petter få fast jobb og millionutbetaling
Fagbladet har vært i kontakt med Anita Hafrom, som gjennom sitt investeringsselskap Gunda AS eier halvparten av aksjene i Baso AS. Hafrom avslår å kommentere saken. Det har heller ikke vært mulig å oppnå kontakt med daglig leder Lasse Sandnes, som via sitt investeringsselskap, Lasse Sandnes Invest AS, eier den andre halvparten.
Hafrom henviser istedenfor til styreleder i Baos, Christian Kjeldstad. Fagbladet har også forsøkt å innhente kommentar fra styreleder, uten å lykkes med dette før denne artikkelen ble publisert.
Avviser tapping
Kjeldstad har derimot snakket med Klassekampen. Her forklarer han at konkursen blant annet skyldes utfallet av rettssaken som framskyndet omgjøring av kontraktene med dem som jobbet i selskapet. Videre forklarer Kjeldstad at kommunesammenslåinger i selskapets område har satt kontrakter på vent, og dermed bremset inntektene, mens koronakrisa har gjort det vanskelig å få nye kontrakter på plass.
På direkte spørsmål fra Klassekampen om konkursen skyldes dommen i tingretten og påfølgende erstatningskrav, svarer Kjeldstad:
– Det var i alle fall medvirkende. Det skyldes ikke akkurat det økonomiske, men det at vi ikke rekker å snu oss om rundt kontraktene. På grunn av nedgang i brukermasse har vi prøvd å nedbemanne og krympet administrasjon og slikt. Men ting tar tid, og vi klarte det ikke fort nok. Da vi nærmet oss midten av mai, så vi at vi klarte ikke å holde det flytende. Drifta går med underskudd, sier han til Klassekampen.
Han avviser også på spørsmål fra avisen at eierne har tappet selskapet for penger:
– Nei, ikke annet enn at man har hatt høy lønn, ifølge enkelte kommentarer. Det har ikke vært noen forsøk på å tappe firmaet, tvert om har man prøvd å holde det i live. Man går ikke inn med 2,5 millioner i lån om man planlegger en konkurs.