JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dømt til å betale millioner etter søksmål - fredag slo velferdsselskapet seg konkurs

KONKURS: Styreleder Christian Kjeldstad-Kåsen (til venstre) i Baos. Her fra rettssaken i Drammen tingrett, sammen med advokatene Marianne Kartum og Ragnhild K. Berdal fra Simonsen Vogt Wiig og Lasse Svendsen, daglig leder og medeier i Baos AS.

KONKURS: Styreleder Christian Kjeldstad-Kåsen (til venstre) i Baos. Her fra rettssaken i Drammen tingrett, sammen med advokatene Marianne Kartum og Ragnhild K. Berdal fra Simonsen Vogt Wiig og Lasse Svendsen, daglig leder og medeier i Baos AS.

Bjørn A. Grimstad

Konsulentene som vant søksmålet mot sin arbeidsgiver risikerer nå å stå igjen med null.

2020070317064120200704113854

oystein.windstad@fagbladet.no

baj@fagbladet.no

Fredag forrige uke ble det åpnet konkurs i det kommersielle velferdsselskapet BAOS.

Ifølge eierne er årsaken til oppbudsbegjæringen dårlige økonomiske tider, dårlige kontrakter, samt rettsaken de nylig tapte der de ble dømt til å etterbetale betale syv konsulenter totalt 12 millioner kroner.

Nå kan alle pengene forsvinne i konkursen og de syv konsulentene ende opp som taperne, melder Klassekampen.

Det var i desember Drammen tingrett ga de syv konsulentene, som var innleid som selvstendig næringsdrivende i Baos, fullt medhold i søksmålet mot velferdsselskapet.

Vant over velferdsselskapet

Fagbladet har tidligere fortalt hvordan varslere mener eierne tappet selskapet for millioner av kroner, samtidig som de bevilget seg en årslønn på opp mot to millioner kroner.

I årene 2011, 2016 og 2018 ble det totalt tatt ut 10 millioner kroner i utbytte.

I 2015 hadde Baos sparepenger og en egenkapital på 23 millioner kroner. De to eierne sto i 2018 oppført i skattelistene med formuer på henholdsvis 17 og 20 millioner kroner.

Fulgt saken tett

Fagbladet har skrevet en rekke saker om selskapet, søksmålet fra konsulentene og rettsaken. Disse kan du lese her:

Kjørte luksusbiler og hadde vaskehjelp, mens selskapet ble finansiert av det offentlige

Varsler: Slik fikk eierne ut mer penger

Krever fast jobb, pensjonsordning, feriepenger og overtidsbetaling

Derfor frykter BAOS konkurs

Ble Petter sykemeldt fikk han ikke lønn. Derfor fortsatte han å jobbe

Nå kan Petter få fast jobb og millionutbetaling

BAOS vil anke milliondom

Fagbladet har vært i kontakt med Anita Hafrom, som gjennom sitt investeringsselskap Gunda AS eier halvparten av aksjene i Baso AS. Hafrom avslår å kommentere saken. Det har heller ikke vært mulig å oppnå kontakt med daglig leder Lasse Sandnes, som via sitt investeringsselskap, Lasse Sandnes Invest AS, eier den andre halvparten.

Hafrom henviser istedenfor til styreleder i Baos, Christian Kjeldstad. Fagbladet har også forsøkt å innhente kommentar fra styreleder, uten å lykkes med dette før denne artikkelen ble publisert.

Avviser tapping

Kjeldstad har derimot snakket med Klassekampen. Her forklarer han at konkursen blant annet skyldes utfallet av rettssaken som framskyndet omgjøring av kontraktene med dem som jobbet i selskapet. Videre forklarer Kjeldstad at kommunesammenslåinger i selskapets område har satt kontrakter på vent, og dermed bremset inntektene, mens koronakrisa har gjort det vanskelig å få nye kontrakter på plass.

På direkte spørsmål fra Klassekampen om konkursen skyldes dommen i tingretten og påfølgende erstatningskrav, svarer Kjeldstad:

– Det var i alle fall medvirkende. Det skyldes ikke akkurat det økonomiske, men det at vi ikke rekker å snu oss om rundt kontraktene. På grunn av nedgang i brukermasse har vi prøvd å nedbemanne og krympet administrasjon og slikt. Men ting tar tid, og vi klarte det ikke fort nok. Da vi nærmet oss midten av mai, så vi at vi klarte ikke å holde det flytende. Drifta går med underskudd, sier han til Klassekampen.

Han avviser også på spørsmål fra avisen at eierne har tappet selskapet for penger:

– Nei, ikke annet enn at man har hatt høy lønn, ifølge enkelte kommentarer. Det har ikke vært noen forsøk på å tappe firmaet, tvert om har man prøvd å holde det i live. Man går ikke inn med 2,5 millioner i lån om man planlegger en konkurs.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy