JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundets medlemmer frykter ikke at robotene skal ta over jobbene deres

FRYKTER IKKE NY TEKNOLOGI: Sju av ti blant Fagforbundets medlemmer er ikke redd for at jobben forsvinner på grunn av den teknologiske utviklingen.

FRYKTER IKKE NY TEKNOLOGI: Sju av ti blant Fagforbundets medlemmer er ikke redd for at jobben forsvinner på grunn av den teknologiske utviklingen.

Colourbox

Det er ikke de ansatte som er bremseklossen for den digitale utviklingen i offentlig sektor, viser ny rapport.

2017101908000020230821171436

simen.grimsrud@fagbladet.no

Fagforbundets medlemmer er ikke redde for at roboter og ny teknologi skal ta over jobbene deres. De er tvert i mot positive til ny teknologi og mulighetene det vil gi. Det er blant konklusjonene i spørreundersøkelsen tankesmien Agenda har gjort blant Fagforbundets medlemmer. Over 30.000 har svart på spørsmålene som er sendt ut til forbundets medlemmer.

• Seks av ti mener ny teknologi gir muligheter til å løse oppgavene bedre. Bare én av ti mener det motsatte.

• Åtte av ti oppgir at de er villige til å tilegne seg ny kompetanse for å kunne utføre nye arbeidsoppgaver. Bare 3,5 prosent sier de ikke er det.

• Sju av ti er ikke bekymret for at jobben blir borte på grunn av ny teknologi. Bare 13 prosent er bekymret for dette.

• Seks av ti er ikke bekymret for at arbeidsoppgavene forsvinner.

Reinhald og robotar på full fart inn i framtida

Har ikke utstyret de trenger

– Disse tallene viser tydelig at ansatte i offentlig sektor ser mulighetene ny teknologi gir, men mange oppgir at de ikke har det utstyret de trenger. Det er for dårlig og feil utstyr. Det er et stort problem for folk der ute, sier Kaia Storvik, nestleder i tankesmia Agenda, som står bak spørreundersøkelsen.

Sju av ti frykter ikke at den teknologiske utviklingen vil føre til at jobben deres forsvinner. Storvik tror det henger sammen med at folk vet at behovet for tjenester i regi av offentlig sektor vil øke voldsomt i årene som kommer – blant annet i helse- og omsorgssektoren.

– Selv om ny teknologi vil ta over noen arbeidsoppgaver, vil det være behov for flere ansatte. Mange vil komme til å jobbe annerledes enn de gjør i dag. Men de aller fleste vil jo ikke gjøre en jobb en maskin kan gjøre bedre. Dette kan frigjøre tid til andre oppgaver, som bare mennesker kan gjøre, sier Storvik.

Hva skjer hvis en robot får kunstig bevissthet?

– De ansatte er ikke bremseklossen

I dag presenterer Storvik funnene for Fagforbundets landsmøte, i tillegg til et notat om digitalisering og automatisering. Offentlig sektor henger etter i å ta i bruk ny teknologi, men Agenda-nestlederen mener det ikke går an å skylde på de ansatte.

– Tjenestene offentlig sektor leverer er mer komplekse enn nesten alt i privat sektor. Mange har en antakelse om at det går fortere i privat sektor fordi de ansatte der er mer omstillingsdyktige, fordi de opplever konkurranse. Undersøkelsen vår viser imidlertid at det ikke er de ansatte som er bremseklossen i offentlig sektor.

Hun minner om at de offentlig ansatte har gått gjennom store endringer de siste 30 årene, og at de er vant til å omstille seg.

Avlyser automatiseringkrisen – robot-frykten er overdrevet

De ansatte må tas med

Agenda mener det offentlige må investere mye mer i ny teknologi enn hva som er tilfellet i dag. Nøkkelen til suksess er at de ansatte blir tatt med i prosessen og får opplæringen de trenger.

I spørreundersøkelsen svarer kun én av tre at de har gode ordninger for påfyll av kompetanse. Storvik minner om at behovet vil bli mye større i tiden fremover.

– Det er altfor dårlig. De ansatte må få kunnskapen de trenger, ellers går det ikke. Her har også fagbevegelsen et ansvar. De må bli enda flinkere til å ta med kompetanseheving som et krav i forhandlinger.

Kun én av tre svarer at de får være med å påvirke endringer i egne arbeidsoppgaver. Storvik beskriver det som dramatisk.

– Det er en oppskrift på å gjøre det dyrt og dårlig. For det første er medbestemmelse lovpålagt og avtalefestet, men ikke minst er det lønnsomt og smart å ta med ansatte i denne prosessen. Det er de ansatte som er nærmest brukerne, fastslår hun.

Digital revolusjon – også blant LOs medlemmer

Ikke overrasket

Fagforbundet-leder Mette Nord er ikke overrasket over at medlemmene hennes er postive til ny teknologi.

– I valgkampen besøkte jeg på 60 til 70 arbeidsplasser. Jeg opplevde at de ansatte var ivrige etter å fortelle om nye verktøy de har tatt i bruk, og at de er opptatt av ny teknologi, sier Nord.

– Undersøkelsen knuser mytene om offentlig ansatte som bakstreverske og lite innovative, mener hun.

Ansatte skal være med på å styre digitalutviklingen i kommunene

– Tillitsvalgte må være pådrivere

Mette Nord er imidlertid bekymret for at så få svarer at de får opplæringen de trenger. Forbundslederen mener arbeidsgiverne må komme på banen.

– Arbeidsgiver må skape trygghet for de ansatte ved å gi dem kompetansen de trenger. De ansatte må få være med å styre utviklingen. De ansatte ser behovene og hvor skoen trykker, sier Fagforbundets leder.

Hun mener også de tillitsvalgte har en viktig jobb å gjøre.

– Tillitsvalgte må være pådrivere og passe på at arbeidsgiverne tar ansvar for opplæring. De ansatte må føle at de mestrer utstyret og ikke er engstelige for å bruke det. Vi må bruke trepartssamarbeidet, sier hun.

Undersøkelsen knuser mytene om offentlig ansatte som bakstreverske og lite innovative.

Mette Nord, leder i Fagforbundet

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy