Norsk skøyte ble bordet av israelske soldater
Fikk støtte av rockestjerne, men føler seg oversett av UD
De forsøkte å bryte den israelske blokaden av Gaza og fikk støtte av Pink Floyd-legenden Roger Waters foran 20.000 mennesker: – Mens han hilste på oss og lyttet, har ikke norske myndigheter en gang spurt oss om hva som skjedde, sier Ship To Gaza-kaptein Herman Reksten.

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I sommer ble flere nordmenn arrestert av den israelske marinen. Fagforbundet er en av flere fagforeninger som har støttet den ombygde fiskeskøyta fylt med medisinsk utstyr, som prøvde å bryte blokaden av Gaza:
– Mannskapet på den norske Ship to Gaza-båten er mine helter, sa Pink Floyd-legenden Roger Waters fra scenen 14. august på Telenor Arena.
Her takker Pink Floyd-legenden Roger Waters det norske mannskapet fra scenen på Fornebu.
Han møtte fem av mannskapet i pausen på konserten, rett etter de hadde sluppet ut av israelsk fengsel. Rockelegenden som har engasjert seg mot den israelske okkupasjonen av de palestinske selvstyreområdene, takket mannskapet fra scenen i Oslo. Waters har etter konserten lagt ut videoer på både Twitter og Facebook der han gir sin støtte til nordmennene som var om bord på den beslaglagte båten.
Presteleder i Fagforbundet uenig i Palestina-støtte
– Enorm støtte fra Waters
Herman Reksten var kaptein på skøyta og Jørgen Pedersen var kokk. Begge ble tatt imot bak scenen av Roger Waters:
– Støtten fra Roger Waters var enorm. Det er unikt at han bruker sin status for dette og at han er så tydelig. Waters tok seg tid å hilse på oss og møte oss backstage, mens vi ikke har fått en telefon fra norske myndigheter, ikke en gang for å spørre oss om hva som skjedde, sier det to til Fagbladet.
Sammen med flere andre av mannskapet var de i møte med Utenriksdepartementet og statssekretær Audun Halvorsen torsdag 11. oktober.
Kaptein: – Vi ble slått og fikk springskalle av israelske soldater

– Skuffet
Møtet mellom mannskapet på den norske fiskeskøyta og UD kom i stand etter at Ship to Gaza-gruppa ba om det selv. Etter at gruppa hadde vært inne hos UD og møtt statssekretæren, var kaptein Reksten ikke fornøyd:
– Vi ber om et nytt møte. Det mest konkrete vi fikk, var at det skal sendes en henvendelse fra norske myndigheter om hva som skjedde med lasten. Vi hadde med oss 114 kartonger med medisinsk utstyr, som er forsvunnet. Dette sa de at det kommer spørsmål fra norsk UD til israelske myndigheter om. Vi venter i spenning på å se hva som skjer med utstyret som har blitt borte, sier Reksten. Han er kritisk til at norske myndigheter ikke protesterer på at det norsk-registrerte skipet ble bordet i internasjonalt farvann:
– Regjeringen henviser til at blokaden av Gaza er lovlig. Da vi spurte om hvor de har det fra, fikk vi svar om at det har gjort interne undersøkelser.
Fagforbundet-medlem: – Jeg fikk israelsk geværløpet i fjeset

– Har bare hørt den ene siden av saken
Den svenske utenriksministeren Margot Wallström protesterte til israelske myndigheter da et svensk fartøy ble stoppet, og mente at bordingen var i strid med Folkeretten. Norges utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide ba israelske myndigheter om en forklaring på hva som skjedde.
– Regjeringen har aldri spurt om vår versjon og hva som skjedde. De har kun basert seg på det de har fått høre fra israelske myndigheter. De burde ha hørt på vår versjon og så tatt sin avgjørelse, sier Reksten.
Israel vil ikke beklage vold mot aksjonister

– UD har tatt opp saken flere ganger
Statssekretær Audun Halvorsen svarer på kritikken fra mannskapet i en epost til Fagbladet:
– Vi har ved flere anledninger tatt opp saken med israelske myndigheter. Blant annet da utenriksministeren møtte statsminister Netanyahu 5. august. Når det gjelder fremstillingen av hendelsen har vi tatt redegjørelsene fra mannskapet på Kårstein og israelske myndigheter til etterretning, skriver Halvorsen og fortsetter om hva UD gjorde etter at nordmennene ble arresterte:
– Norske myndigheter ga konsulær bistand. Blant annet besøkte vår ambassade de anholdte i israelsk fengsel.
Israelsk domstol vil selge norsk skøyte
Uenige om blokade er lovlig
Statssekretær Halvorsen mener land og sjø-blokaden av Gaza kan være i tråd med folkeretten:
– I lys av situasjonen i Gaza, kan det ikke uten videre slås fast at Israels sjøblokade som sådan strider mot folkeretten. Folkeretten åpner også for at det under visse vilkår kan anvendes makt dersom mannskapet motsetter seg oppbringelsen, skriver Halvorsen. Kaptein Reksten mener regjeringen bør følge opp hva som skjedde med eiendelene til mannskapet.
– Hva sier du til at regjeringen mener blokaden kan være lovlig og derfor ikke vil protestere på at dere ble bordet?
– Uavhengig av det er det mange andre spørsmål. De har ikke lov til å bruke vold. Det gjorde de. Israelske myndigheter har ikke rett til å stjele lommebøkene, telefonene og kontantene våre som de gjorde. Ei heller å beslaglegge passene våre, sier han og legger til:
– Målet er å få en reaksjon mot Israel. Vi er ikke fornøyde med mindre det kommer en reaksjon mot Israel.