Frykter privatisering av pensjon: – Dyrt, dårlig og kaotisk
HEVER PEKEFINGEREN: Rødt-politiker Mímir Kristjánsson er redd for at regjeringa lar seg kue av byråkrater i Brussel.
Jan-Erik Østlie
Kontrollorganet ESA starter kanskje en prosess mot Norge nå i høst, i saken om offentlig tjenestepensjon. Rødts Mímir Kristjánsson krever at regjeringa står på sitt.
berit.baumberger@fagbladet.no
Fagbladet har skrevet flere saker om den pågående striden rundt offentlig tjenestepensjon.
Kort sagt handler det om hvorvidt pensjonen til offentlig ansatte – som barnehageansatte og helsefagarbeidere – må settes ut på anbud.
Så langt har byråkratene som passer på at Norge overholder EØS-avtalen ment «ja». Norge mener «nei».
– EØS-avtalen blir brukt av storkapitalen til å presse igjennom privatisering av pensjonssystemet i Norge, mener Mímir Kristjánsson, stortingspolitiker for Rødt.
Hva skjer?
• Storebrand, som er konkurrenten til KLP i markedet for offentlig tjenestepensjon, har klaga Norge inn for kontrollorganet ESA.
• Så langt har ESA vært enig med Storebrand: De mener svært mange norske kommuner og helseforetak bryter EØS-avtalen.
• ESA mener pensjonen må settes ut på jevnlige anbud, altså at kommuner og helseforetak må hente inn tilbud fra ulike leverandører.
• Norge er uenig. De mener det er nok å lyse ut anbud hvis man vil.
• Nå må ESA avgjøre om de formelt vil åpne en sak mot Norge. Hvis Norge står på sitt, kan ESA ta saken helt til EFTA-domstolen.
– Dyr og dårlig løsning
Mímir Kristjánsson følger med på saken, og han er bekymret over det han ser:
– Det som står på spill her, er retten som kommuner og sykehus har til selv å bestemme hvor de vil plassere ansattes pensjonspenger. Hvis ESA vinner fram, tvinges norske kommuner til å sette pensjonen ut på anbud. Det er en dyr, dårlig og kaotisk løsning, mener Rødt-politikeren.
I dag er det bare to aktører i markedet for offentlig tjenestepensjon i Norge: KLP, som er eid av norske kommuner og helseforetak, og Storebrand, som er et børsnotert konsern.
KLP dominerer markedet, men Storebrand har vunnet sju av åtte anbudskonkurranser de siste årene. Nylig vant KLP i konkurransen til Møre og Romsdal fylkeskommune.
I DEBATT: Advokat Gjermund Mathiesen (helt til høyre) deltok i en debatt om temaet under Arendalsuka i år.
Eva Ler Nilsen
Tror det åpnes sak
Advokat Gjermund Mathisen har jobbet som direktør i ESA i elleve år. Nå er han partner i advokatfirma Kvale.
Mathisen kjenner altså ESA fra innsiden, og han bistår nå Storebrand i en annen del av deres klage til ESA.
– Basert på hvordan ESA har håndtert denne saken så langt, tror jeg de kommer til å åpne en formell sak mot Norge allerede nå i høst, sier Mathisen.
Veldig få slike saker går helt til EFTA-domstolen.
– De aller fleste sakene løses ved at norske myndigheter gir seg tidligere i prosessen. Så kan det jo hende at dette blir ett av unntakene, sier Mathisen.
HELE VEIEN: Rødt krever at regjeringen står på sitt syn i saken: – Her er det bare å gå «all the way» i kampen mot en utidig innblanding i lokalt selvstyre i Norge, sier Kristjánsson.
Hanna Skotheim
– Ikke privatisering
Atle Johannessen, som er leder for salg i offentlig sektor i Storebrand Livsforsikring, mener denne saken ikke har noe med privatisering av pensjonssystemet å gjøre.
– Tjenestepensjoner kommer i tillegg til folketrygden, og leveres i offentlig og privat sektor av livsforsikringsselskaper eller pensjonskasser. For kommuner og helseforetak er tjenestepensjon et ordinært innkjøp underlagt reglene for offentlig anskaffelser. Storebrand har bedt ESA om å svare på om norske kommuner og helseforetak følger norsk lov, og sikrer seg den beste leveransen, skriver Johannessen i en e-post til Fagbladet.
Han mener KLP kan gis et monopol hvis det tildeles kontrakter uten konkurranse.
– KLP kan, og vil spille en stor rolle som forvalter av tjenestepensjon framover. Det bør skje ved at de, som andre, viser hvorfor de er best gjennom en vanlig offentlig anskaffelse. Faktisk har den lille konkurransen som har vært de siste årene, bidratt til lavere kostnader for kommunene. Systemet fungerer, og de ansatte får den samme pensjonen helt uavhengig av leverandør, skriver Johannessen.
Penger å spare?
Stadig flere kommuner og fylkeskommuner velger altså å konkurranseutsette pensjonen.
Noen gjør det fordi de mener jussen tilsier at det skal ut på anbud. Andre gjør det av ideologiske grunner, mens andre igjen håper å spare penger på det.
Professor emeritus Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole kommenterte nylig den økte konkurransen:
– Jeg synes det er fornuftig at kommunene sjekker litt rundt. Men pensjonsordninger er veldig langsiktige investeringer, så dette er ikke som å skifte en bil for kommunen, sa Johnsen til Fagbladet tidligere i år.
Kristjánsson mener dårlig kommuneøkonomi ikke er et argument for plikt til anbud:
– Man glemmer at hele anbudssystemet også koster penger. Men for dem som tror på dette systemet: For all del, kjør anbud, sier Rødt-mannen.
Fagforbundets rolle
Fagforbundet er også tungt inne i denne saken. Svært mange av deres medlemmer mottar slik pensjon, og forbundet har nedfelt i sitt prinsipprogram at de foretrekker KLP og kommunale pensjonskasser.
– Vi tror ikke på at anbud og anbudsplikt er svaret på alt, sa Fagforbundet-topp Anne Green Nilsen, da hun deltok i debatten under Arendalsuka.
PS: Pensjonen til den enkelte ansatte i kommune eller sykehus er bestemt gjennom en tariffavtale, og størrelsen skal ikke påvirkes av hvem som leverer den. Men kommuneøkonomien påvirkes fordi selve tjenesten koster penger og fordi ulike selskaper kan ha ulik avkastning på sparepengene.
LES MER OM STRIDEN RUNDT TJENESTEPENSJON:
• – Inhabil advokat skrev regjeringens svar
• Ap-ordfører setter kommunal pensjon på anbud: – Vi er egentlig imot dette
• Pensjonskrigen fortsetter: – Kommuner er blitt fakturert for langt mer enn i anbudene
• Høyrebølgen i Kommune-Norge: Forventer at flere kommuner vil sette pensjon ut på anbud
• Rekordmange milliarder fra KLP: – En historiefortelling som lyder bedre enn realitetene