JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tjenestepensjon

Pensjonskrigen fortsetter: – Kommuner er blitt fakturert for langt mer enn i anbudene

BARKET SAMMEN: Under Arendalsuka møttes Storebrands Jon Hippe (t.v.) og KLPs Sverre Thornes. I kulissene pågår et intenst påvirkningsarbeid, viser Fagbladets innsyn. 

BARKET SAMMEN: Under Arendalsuka møttes Storebrands Jon Hippe (t.v.) og KLPs Sverre Thornes. I kulissene pågår et intenst påvirkningsarbeid, viser Fagbladets innsyn. 

Eva Ler Nilsen

Mens Storebrand hevder at norske kommuner sparer titalls millioner på å bytte leverandør av tjenestepensjon, angriper KLP dem for betydelige avvik mellom tilbud og fakturering.

2024081610340220240816103402

berit.baumberger@fagbladet.no

Den betente striden om tjenestepensjon fortsetter.

Kort oppsummert er det to aktører som kjemper om kontrakter i markedet for tjenestepensjon i Kommune-Norge:

KLP, som er den klart største leverandøren. Og Storebrand, som kom inn igjen i markedet i 2020 etter en pause.

I tillegg har en del kommuner sine egne pensjonskasser.

LES MER: Ni av ti kommuner kan ha ulovlige pensjonsavtaler

Anbudsplikt?

Etter at Storebrand kom inn igjen i markedet, klaget de Norge inn for kontrollorganet ESA i Brussel.

De mener norske kommuner bryter reglene for offentlige anskaffelser når de har tjenestepensjon fra KLP uten å legge dette ut på anbud først.

ESA har i en foreløpig konklusjon gitt Storebrand medhold: De mener svært mange norske kommuner kan ha ulovlige pensjonsavtaler.

Norge har i sine svar til ESA støttet KLPs syn: De mener dagens praksis er innenfor regelverket.

APPELLERER TIL POLTIKERNE: Storebrands Odd Arild Grefstad forsøker å få Norge til å slå seg til ro med ESAs foreløpige vurdering.

APPELLERER TIL POLTIKERNE: Storebrands Odd Arild Grefstad forsøker å få Norge til å slå seg til ro med ESAs foreløpige vurdering.

Gorm Kallestad / NTB

– Sparer titalls millioner

De siste årene har Storebrand kapret flere kunder fra KLP, deriblant Vestland fylkeskommune.

Storebrand har beregnet hvor mye de mener Vestland har spart på forsikringspremie og omkostninger ved å bytte leverandør. Vestland sparte mellom 10 og 12 millioner i 2023, ifølge Storebrand.

– Kommunene og helseforetakene er tjent med å kunne velge mellom leverandører. Erfaringen så langt viser at det er mulig å oppnå titalls millioner i innsparinger, skrev Storebrand-konsernsjefen Odd Arild Grefstad tidligere i år, i et brev direkte til statsminister Jonas Gahr Støre.

I tillegg til disse årlige besparelsene har Vestland frigjort store summer ved å gå bort fra KLP, skriver Storebrand i et brev til ESA. Vestland har frigjort rundt 270 millioner kroner fra de såkalte bufferfondene, ifølge Storebrand.

FIKK BREV: Storebrand-sjefen har blant annet kontaktet statsminister Jonas Gahr Støre (bildet), finansminister Trygve Slagsvold Vedum og helseminister Jan Christian Vestre.

FIKK BREV: Storebrand-sjefen har blant annet kontaktet statsminister Jonas Gahr Støre (bildet), finansminister Trygve Slagsvold Vedum og helseminister Jan Christian Vestre.

Amanda Pedersen Giske / NTB

Ber om møte

KLP sitter heller ikke stille i båten mens byråkratene i Brussel vurderer hva som blir neste steg.

De har hyret inn en ekstern revisor for å gjennomgå regnskapet til Vestland.

– Gjennomgangen avdekker flere forhold som vi tenker vil være av interesse. For eksempel ser avvikene mellom det som fremkommer i tilbudet og det som totalt faktureres Vestland ut til å være så betydelige at det kan gi grunnlag for å stille noen spørsmål i kontraktsoppfølgingen, skriver en KLP-direktør i et brev til fylkesordføreren i Vestland.

KLP engasjerer seg i saken nettopp fordi Vestland brukes som et eksempel på at det er penger å spare på å bytte leverandør.

– Ut fra den kunnskap vi nå har, er det krevende å ikke imøtegå dette, skriver KLP-direktøren, som har bedt om et møte med Vestland.

TIL DEBATT: Fagforbundet, KLP og Storebrand var blant de som debatterte tjenestepensjon under Arendalsuka.

TIL DEBATT: Fagforbundet, KLP og Storebrand var blant de som debatterte tjenestepensjon under Arendalsuka.

Eva Ler Nilsen

– Fakturert for mer

Under Arendalsuka møttes partene for å debattere hva som vil skje kommunal tjenestepensjon i framtida. Mot slutten av debatten gikk temperaturen opp flere hakk da Sverre Thornes, konsernsjef i KLP, tok opp nettopp dette:

– Vi har vært overrasket over hvor lave de uforpliktende prisanslagene har vært på de anbudene som Storebrand har vunnet. Så vi er glade for at vi har fått Deloitte til å se på tallene, og faktisk funnet ut at kundene jo er blitt fakturert langt mer enn det som har blitt indikert i de anbudene, sa Thornes.

Han konkluderte:  

– Alt tyder da på at man betaler akkurat like mye til Storebrand som til KLP i denne sparepremien til fremtidig pensjon. Og det er det aller minst overraskende, siden vi skal betale nøyaktig den samme pensjonen til nøyaktig de samme rettighetene, sa Thornes.

Fagbladet har bedt om innsyn i disse tallene, men KLP ønsker ikke å gi det. De ønsker heller ikke å stille til intervju før eventuelt etter møtet med Vestland. Vestland opplyser at henvendelsen fra KLP blir vurdert.

LES MER: Forventer 30 nye anbud hvert år

Storebrand: – Useriøst

Jon Hippe sier de er helt ukjente med Deloitte-tallene.

– Der er useriøst å gå ut med udokumenterte påstander. Vi er ikke blitt forelagt denne rapporten, og vi har heller ikke fått anledning til å bidra. Da blir det helt umulig for oss å forholde oss til påstandene, sier Hippe.

Han er på vei til siste debatt under Arendalsuka da han snakker med Fagbladet.

– Det er vanlig praksis å vise fram tallene bak dersom man går ut slik. Vi kjenner oss overhodet ikke igjen, og vi er stolte over besparelsene vi har bidratt til å realisere for Vestland, sier Hippe.

DELTOK: Anne Green Nilsen og Steinar Fuglevaag fra Fagforbundet.

DELTOK: Anne Green Nilsen og Steinar Fuglevaag fra Fagforbundet.

Eva Ler Nilsen

 

Fagforbundet engasjert

Fagforbundet er også tungt inne i denne saken.

Svært mange av deres medlemmer mottar slik pensjon, og forbundet har nedfelt i sitt prinsipprogram at de foretrekker KLP og kommunale pensjonskasser framfor private, børsnoterte konsern som Storebrand.

– Vi er ikke imot konkurranse – tariffavtalen åpner for det. Men vi tror ikke på at anbud og anbudsplikt er svaret på alt, sa Fagforbundet-topp Anne Green Nilsen, da hun deltok i debatten under Arendalsuka.

Hun håper ESA-saken løses slik at dagens ordning fortsetter.

TAR STILLING: Anniken Hauglie, viseadministrerende direktør i NHO.

TAR STILLING: Anniken Hauglie, viseadministrerende direktør i NHO.

Leif Martin Kirknes

NHO på banen

NHO har også kastet seg inn i striden, i form av et brev til regjeringen.

Både KLP og Storebrand er medlemmer i NHO via Finans Norge. NHO støtter Storebrands syn i saken:

– NHO håper saken snart får sin avslutning, slik at det kan bli en reell konkurranse i markedet til gode for alle aktører, skriver Anniken Hauglie, viseadministrerende direktør i NHO.

Konsernsjefen i KLP skriver i en epost til Fagbladet:

– Vi var ikke kjent med dette brevet. ESA-saken er mellom den norske staten og ESA. Det er derfor ikke naturlig for oss å kommentere på et brev som omhandler dette, skriver Thornes.

 

LES MER OM STRIDEN RUNDT TJENESTEPENSJON:

– Inhabil advokat skrev regjeringens svar

Høyrebølgen i Kommune-Norge får konsekvenser: Forventer at flere kommuner vil sette pensjon ut på anbud

Rekordmange milliarder fra KLP til kommunene: – En historiefortelling som lyder bedre enn realitetene

Ny rapport: Sjekk resultatene til din pensjonskasse

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy