JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rettssaken mot omsorgsselskapet:

Her spiste Mette Nord og direktøren middag sammen for fire år siden. Dette snakket de om

Omsorgsdirektøren anklager Fagforbundet for politisk attentat

TOPPMØTE: I mars 2016 spiste Mette Nord og Aleris-direktør Erik rune Sandøy middag i denne restauranten. Nå er middagssamtalen stridstema i retten.

TOPPMØTE: I mars 2016 spiste Mette Nord og Aleris-direktør Erik rune Sandøy middag i denne restauranten. Nå er middagssamtalen stridstema i retten.

Amerigo Bar & Grill

I mars 2016 satt Mette Nord og Aleris-direktør Erik Rune Sandøy seg ned ved et middagsbord i denne restauranten. Nå er middagssamtalen stridstema i retten.

2021030515073320210305151556

ola.tommeras@fagbladet.no

For ganske nøyaktig fire år siden satt mektige aktører i norsk arbeidsliv seg ned ved et middagsbord på restaurant Amerigo ved Sollis plass i Oslo.

Det var Erik Rune Sandøy, administrerende direktør for omsorgskonsernet Aleris Ungplan & BOI og Geir Lægreid, som var direktør for Aleris omsorg, nå Stendi.

De møtte leder av Fagforbundet, Mette Nord og LO-rådgiver Vegard Harsvik.

Denne uka ble samtalen under den hittil ukjente middagen et hett tema i rettssalen i Borgarting lagmannsrett, der ankesaken for 22 tidligere Aleris-konsulenter går.

Konsulentene mener de skulle vært å anse som ansatte og krever etterbetaling for overtid, feriepenger og i noen tilfeller erstatninger for usaklige oppsigelser.

Advokaten måtte klype seg i armen da han leste dommen fra Oslo tingrett.

Toppsjefene vitnet

Etter snart seks uker med vitnemål fra tidligere konsulenter, boledere, regiondirektører og nåværende direktører, ble denne uka avsluttet med topplederen fra den gangen Aleris Ungplan & BOI baserte store deler av driften på konsulenter. Omsorgsarbeidere var tilknyttet med enkeltpersonforetak og jobbet uten overtid, feriepenger eller vern som ansatte har.

I Oslo tingrett for to år siden, hevdet Stendi-ledelsen at de aldri hadde hørt om misnøye med at omsorgsarbeidere var tilknyttet som selvstendig næringsdrivende – ikke før de fikk full pakke fra Fagforbundet med stevning og senere samme år: Anmeldelse til Økokrim, varsel til Arbeidstilsynet, Skatt Øst og Statsforvalteren med dertil massive medieoppslag.

Vi våknet opp til påstander vi ikke kunne forestilt oss i fantasien.

NYE OPPLSYNINGER: Mette Nord brakte inn nye opplysninger i sitt vitnemål. Ifølge henne ble bruken av konsulenter diskutert allerede på middagsmøtet i 2016.

NYE OPPLSYNINGER: Mette Nord brakte inn nye opplysninger i sitt vitnemål. Ifølge henne ble bruken av konsulenter diskutert allerede på middagsmøtet i 2016.

Jan-Erik Østlie

– Han visste det allerede i 2016

Da konsulentsaken eksploderte i media i august 2018, hevdet Sandøy at det kom fullstendig overraskende på ham og hele Aleris-konsernet. Mette Nord stiller seg uforstående til det:

– Vi hadde tatt det opp allerede i mars måned to år tidligere, sa hun, og fortalte retten om middagen på Sollis plass i mars 2016, da Nord og Harsvik benket seg til et måltid med de to direktørene fra omsorgskonsernet. Målet for middagsmøtet var dialog mellom de to partene i arbeidslivet.

Beskylder Mette Nord for medie-stunt.

Aleris-konsulent i familien

Nord fortalte at hun ved en tilfeldighet hadde blitt oppmerksom på praksisen med konsulenter i konsernet. En i hennes familie hadde fått jobb i Aleris Ungplan & BOI året før.

– Det viste seg å være en uvanlig ansettelse. Han ble nemlig bedt om å opprette et enkeltpersonforetak. Jeg reagerte på det, og mente det var en stilling som skulle innebære å være ansatt, forklarte Mette Nord til retten.

– Overraskende at det var ukjent

– Jeg refererte til dette, hvordan jeg var blitt gjort kjent med Aleris bruk av enkeltpersonforetak under middagen, og ga uttrykk for vår skepsis og at vi forventer at Aleris kjører med ordentlig arbeidsgiverorganisering, sa Nord.

To år etter middagen sa Sandøy til mediene at de aldri hadde hørt om misnøye med bruk av konsulenter. Om dette sa Mette Nord:

– Det var ganske overraskende.

– Grov utnyttelse av arbeidskraft

Utover i 2017 tok de første konsulentene kontakt med Fagforbundet. Stevning ble tatt ut i februar 2018.

– Jeg hadde ikke drømt om at konsulentbruk eksisterte i dette omfanget. Det var sjokkerende. Jeg mener det var brudd på arbeidsrettslige spørsmål og en grov utnyttelse av arbeidskraft, sa Nord.

ET SJOKK: I Oslo tingrett for to år siden, hevdet Aleris-direktøren at det var et sjokk å høre anklagene.

ET SJOKK: I Oslo tingrett for to år siden, hevdet Aleris-direktøren at det var et sjokk å høre anklagene.

Werner Juvik

Kan ikke huske det

Både Mette Nord og tidligere administrerende direktør Sandøy vitner om at middagen på Sollis plass var hyggelig, men der stopper også enigheten.

– Vi snakket om virksomheten i bred forstand. Jeg kan ikke huske at Nord tok opp dette, sa Sandøy på spørsmål om hva Mette Nord hadde sagt under middagen om at ansatte var tilknyttet med sine egne enkeltpersonforetak. De var dermed uten rett på overtid, feriepenger, sykepenger eller beskyttelse som ansatte har.

– Kan du huske at Mette Nord sa at praksisen var i strid med Arbeidsmiljøloven? spurte Stendis advokat Eirik Edvardsen.

– Hadde hun sagt noe slikt, ville det helt klart vært tema for oppfølging. Jeg ville lagt det på bordet i forhold til vår organisasjon med en gang, sa Sandøy.

Ifølge Sandøy ble det heller ikke tatt opp med Aleris før stevning ble tatt ut i februar 2018.

Det var en politisk prosess

Fagforbundet leverte anmeldelse til Økokrim og varsel til flere instanser i dagene før Arendalsuka i 2018. Etter det eksploderte det nærmest i media, og overskygget det meste på uka i Arendal der politiske aktører møtes en gang i året.

Erik Rune Sandøy har hele tiden hevdet at det var en timet politisk aksjon fra Fagforbundet sin side, noe Mette Nord avviste i sitt vitnemål. I Borgarting lagmannsrett fredag sparte ikke Sandøy på kruttet.

– Det var et politisk attentat mot oss som seriøs aktør innen omsorg. De tok ingen kontakt på forhånd. Vi fikk ingen forvarsel, sa Sandøy og hevdet at mediene kjørte på med Fagforbundet for åpen mikrofon, uten at Aleris fikk mulighet til tilsvar. (Sandøy og Aleris fikk samtidig imøtegåelse på alle Fagbladets saker denne tiden. Red. anm.)

Sandøy gikk i sitt vitnemål så hardt ut mot Fagforbundet som påstått part, at da det var saksøkernes advokat, Kjetil Edvardsens, tur til utspørring, startet han med spørsmålet:

– Det er et banalt spørsmål, men hvem er parter i denne saken?

– Jeg tror absolutt at Fagforbundet er part, men dette handler om enkeltpersoner som har saksøkt Aleris, medga Sandøy.

Aleris må betale 17 millioner til Skatt Øst.

Stoppet av Skatt Øst

Sandøy hevdet at praksisen med konsulenter kom inn i organisasjonen etter at Ungplan som jobbet med barnevern ble slått sammen med selskapet BOI som jobbet med voksenpsykiatri. Begge selskap ble kjøpt opp av Aleris omsorg, som i 2018 ble kjøpt opp av svenske Ambea og omdøpt til Stendi. Ambea er nå et konsern med 26.000 ansatte i Norden.

– Vi ønsket fast ansatte, sa han. Likevel bredte bruken av konsulenter om seg i Aleris, inntil Skatt Øst satt foten ned i 2017. Skattemyndighetene ga Aleris retningslinjer om at konsulenter som kun hadde én oppdragsgiver, var å anse som ansatt med arbeidsgiveravgift, skattetrekk og alt som følger med ansettelse.

Sandøy hevdet at det var historisk etablerte grunner til at de brukte konsulenter, at først etter retningslinjene fra Skatt Øst, kunne de forlange at konsulenter godtok ansettelse.

Skatteetaten vurderte halvparten av Aleris-konsulentene som arbeidstakere.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy