JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyt matsvinn tross kraftig økning i matprisene

SVINN: Til tross for at mat er dyrt, fortsetter vi å kaste mye av det.

SVINN: Til tross for at mat er dyrt, fortsetter vi å kaste mye av det.

Heiko Junge/NTB

Til tross for økte matvarepriser kaster nordmenn fortsatt mye mat. Målet om å redusere matsvinnet med 30 prosent innen 2025 er ikke innen rekkevidde.

2024112809282220241128092822

– Vi er ikke helt i rute, og tiden er ikke på vår side, sier Petter Brubakk, leder for Matsvinnutvalget og direktør i NHO Mat og Drikke til TV 2.

De siste ni årene har nordmenn redusert matsvinnet med 21 prosent, ifølge en kartlegging fra Norsk institutt for bærekraftsforskning.

I 2017 inngikk myndighetene og bransjen en avtale om å halvere matsvinnet innen 2030 sammenlignet med nivået i 2015.

Et delmål var å redusere matsvinnet med 30 prosent innen 2025, målt i kilo per innbygger, noe som dermed ryker.

– Men vi er på god vei. Bransjen har ikke sittet på gjerdet og ventet på verken landbruksministeren eller utvalget alle disse årene. Men vi trenger at arbeidet går fortere, sier Brubakk.

Rapporten peker også på at økte matvarepriser mellom 2022 og 2023 hadde en liten effekt på matsvinn, men mest blant de yngste.

Det kartlagte matsvinnet utgjorde i 2023 totalt 451.600 tonn. Matsvinnet er størst i husholdningen, matindustrien og i jordbruket.

Landbruksminister Geir Pollestad (Sp) sier regjeringen jobber med flere løp, fra matkastelov til datomerking av varer. Loven skal behandles i Stortinget før sommeren, håper han.

– Det vi fokuserer på nå, er målet for 2030, sier Pollestad.

(©NTB)

isabel.bech@ntb.no

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
SVINN: Til tross for at mat er dyrt, fortsetter vi å kaste mye av det.

SVINN: Til tross for at mat er dyrt, fortsetter vi å kaste mye av det.

Heiko Junge/NTB

– Vi er ikke helt i rute, og tiden er ikke på vår side, sier Petter Brubakk, leder for Matsvinnutvalget og direktør i NHO Mat og Drikke til TV 2.

De siste ni årene har nordmenn redusert matsvinnet med 21 prosent, ifølge en kartlegging fra Norsk institutt for bærekraftsforskning.

I 2017 inngikk myndighetene og bransjen en avtale om å halvere matsvinnet innen 2030 sammenlignet med nivået i 2015.

Et delmål var å redusere matsvinnet med 30 prosent innen 2025, målt i kilo per innbygger, noe som dermed ryker.

– Men vi er på god vei. Bransjen har ikke sittet på gjerdet og ventet på verken landbruksministeren eller utvalget alle disse årene. Men vi trenger at arbeidet går fortere, sier Brubakk.

Rapporten peker også på at økte matvarepriser mellom 2022 og 2023 hadde en liten effekt på matsvinn, men mest blant de yngste.

Det kartlagte matsvinnet utgjorde i 2023 totalt 451.600 tonn. Matsvinnet er størst i husholdningen, matindustrien og i jordbruket.

Landbruksminister Geir Pollestad (Sp) sier regjeringen jobber med flere løp, fra matkastelov til datomerking av varer. Loven skal behandles i Stortinget før sommeren, håper han.

– Det vi fokuserer på nå, er målet for 2030, sier Pollestad.

(©NTB)

isabel.bech@ntb.no