JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnedød

Hun mistet sin 21 dager gamle datter: – Det var helt svart, og mine egne tanker var skremmende

LØFTER SAKEN: – I dag er det veldig tilfeldig om man får god hjelp fra helsevesenet eller ikke, mener Vivian Lein Fisknes.

LØFTER SAKEN: – I dag er det veldig tilfeldig om man får god hjelp fra helsevesenet eller ikke, mener Vivian Lein Fisknes.

Martin Guttormsen Slørdal

– Barnedød er tabu for mange. Når jeg snakker så åpent, tror jeg det bidrar til at tabuet bygges ned, sier Vivian Lein Fisknes (33).

2023111409322220231114093222

berit.baumberger@fagbladet.no

– Hva er din fanesak?

– At foreldre som mister barna sine, ikke skal stå alene. Det er en nemlig en veldig, veldig ensom plass å være. I Landsforeningen for uventet barnedød (LUB) har vi medlemmer som har mistet barna i kreft, i ulykker, i mors liv eller på helt andre måter.

{f1}

– Hva er det som driver deg?

– I 2016 mistet vi vår første datter, Ella Othelie. Hun var prematur og døde 21 dager gammel av blodforgiftning etter en infeksjon. Jeg følte meg helt alene i verden. Det var helt svart, og mine egne tanker var skremmende. Jeg kunne for eksempel ikke har graveredskaper i bilen, for jeg var redd jeg kunne komme på å dra på kirkegården og grave henne opp. Det høres jo ko-ko ut for utenforstående, men jeg fikk hjelp fra LUB til å forstå at det ikke er en uvanlig sorgreaksjon. 

PÅ JOBB: Til daglig arbeider Viviann her på Sandmoen asylmottak sør for Trondheim.

PÅ JOBB: Til daglig arbeider Viviann her på Sandmoen asylmottak sør for Trondheim.

Martin Guttormsen Slørdal

To år senere fikk vi en liten jente, Ellinor. I dag er jeg aktiv for LUB. Jeg driver sorggruppe for fem par, og vi har ulike arrangement og aktiviteter. Å være aktiv i LUB er min måte å være mamma for Ella Othelie på.

«Min mor, bestemor og oldemor ble alle giftet bort som barn»

– Hva betyr din innsats i den store sammenhengen?

– Barnedød er tabu for mange. Når jeg snakker så åpent, tror jeg det bidrar til at tabuet bygges ned. I dag er det også veldig tilfeldig om man får god hjelp fra helsevesenet eller ikke, og jeg håper mer fokus på temaet kan hjelpe. 

Martin Guttormsen Slørdal

Min fanesak: 

Navn: Vivian Lein Fisknes

Alder: 33

Jobb: Utdannet vernepleier, jobber som miljøterapeut på asylmottak.

Familie: Samboer med Paal Gunnar og mor til Ellinor (5) og Ella Othelie.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy