JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lærlinger:

Hvor mye skal en lærling ha i lønn? Her er 10 spørsmål og svar om lærlinger

Årets lærling Betonmast 2019, Tonje Kaldhussæter.

Årets lærling Betonmast 2019, Tonje Kaldhussæter.

Håvard Sæbø

Hvordan regnes lønnen til en lærling egentlig ut? Her er en oversikt over det du lurer på om lærlinger som tar fag- eller svennebrev.

2020011710240020200124133509

ida.bing@lomedia.no

FriFagbevegelse har i en rekke saker denne uken rettet fokus på lærlingers lønns- og arbeidsvilkår.

Katrine (27) er en av Norges dårligst betalte lærlinger

p

Nærmere 40.000 unge mennesker var utplassert som lærling i ulike norske bedrifter de siste to åra. Ifølge Statistisk sentralbyrå er det stor variasjon mellom hva de tjener, og i hvilke yrker det finnes flest lærlinger.

I oversikten under har vi samlet noen av de mest sentrale spørsmålene knyttet til lærlinger og arbeidsliv.

Sjekk lærlinglønna i 44 yrker

Hvem regnes som lærling?

Lærlinger utdanner seg til et yrke ved å jobbe i en bedrift, hvor du som lærling får både opplæring og praksis i et bestemt fag.

En lærling er dermed regnet som en elev som inngår lærekontrakt i et lærefag med en godkjent arbeidsgiver. Det vil si at bedriften du skal ha læretid i, må være godkjent som lærebedrift.

Det er utdanningsetaten som avtaler og godkjenner bedrifter.

Det skilles imidlertid mellom lærlinger, elever med fagopplæring i skole og praksiskandidater.

Lærlingene har læretid i en bedrift, og for de fleste lærefag er dette en periode på to år – ett år med opplæring og ett år med verdiskapning.

Elever som har fagopplæring i skolen, er Vg3-elever som av ulike grunner ikke har fått læreplass, og som tar fagopplæringen i skolen, uten verdiskapningsdelen de ellers ville hatt i bedrift.

p

Praksiskandidatene er personer som har tilstrekkelig arbeidserfaring til å gå opp til prøve uten forutgående læretid, ifølge Utdanningsdirektoratet.

Hva er forskjellen på fagbrev og svennebrev?

Bedriftene skal ha en faglig leder med kompetanse i fag- eller svennebrev, eller seks års dokumentert relevant praksis i faget.

Lærlingen inngår lærekontrakt med sikte på fag- eller svenneprøve etter to år i bedriften, jevnfør opplæringsloven.

Svennebrev blir gitt i håndverksfag, mens fagbrev får du etter avsluttet prøve i de andre lærefagene. Det finnes rundt 200 programområder som fører til fag- eller svennebrev. Utdanningsdirektoratet har oversikt over alle lærefagene.

Hvor mange er lærlinger?

I fjor var nærmere 39.000 lærlinger utplassert på norske arbeidsplasser. De fleste lærlingene var i yrkene elektriker, helsefagarbeider og tømrere. Disse lærlingene befinner seg både på første og andre året i lærlingperioden.

p

Statistisk sentralbyrå har ført lønnsstatistikk over lærlingene fordelt på yrke. De registrerer arbeidsforhold – ikke antall personer – da en lærling i praksis kan jobbe to steder.

Her kan du se oversikten over antall lærlinger fordelt på yrker.

Utdanningsdirektoratet fører også oversikt over antall lærlinger som får fag- og svennebrev på nasjonalt nivå.

Det var totalt 22.491 nye lærlinger i 2018, som er 987 flere enn i 2017. Per 1. oktober 2018 var totalt 43.322 lærlinger i lære, ifølge direktoratet.

Det totale antall lærlinger har økt med 19 prosent siden våren 2012. Da ble Samfunnskontrakten underskrevet, en avtale mellom Kunnskapsdepartementet og partene i arbeidslivet, som inngikk samarbeid om å skaffe flere læreplasser. Siden 2012 har kontrakten blitt fornyet.

Hva tjener en lærling, og hvordan regnes lønnen ut?

Lønnsnivået til lærlinger bestemmes både ut ifra det aktuelle yrket lærlingen tar fag- og svennebrev i, og det kommer an på den enkelte bedriften lærlingen ansettes i. Lærlingene ansettes i en bedrift og får en egen arbeidskontrakt.

p

Lærlinglønnen baserer seg som regel på en prosentsats av fagarbeiderlønn, altså hva en nyutdannet fagarbeider tjener. Lærlinger skal i snitt ha 50 prosent av fagarbeiderlønn, fordelt over de to årene lærlingen er i bedriften. Det er normalt avtalefestet, med i henhold til tariff i bransjen.

I starten av perioden mottar lærlingen som oftest 30 prosent av grunnlønnen for en fagarbeider. Mot slutten av lærlingtiden ender lønnen normalt opp på 80 prosent.

Med tariffavtale må bedriften betale ut lærlinglønn ut ifra et angitt minstenivå. Ofte står det egne formuleringer i tariffavtalene som omfatter lærlinger. Men lærlinglønn tilsvarende fagarbeiderlønn er ikke lovpålagt.

Uten en avtale, og hvis heller ikke det finnes allmenngjorte avtaler i bransjen, er det opp til bedriften å sette lønnsnivået.

Statistisk sentralbyrå har ført lønnsstatistikk for lærlinger, hvor lønnen har variert fra lærling i lastebil- og trailersjåfør som tjente mest, med 28.420 kroner i måneden, til lærlinger i yrket frisør, som tjente minst med 12.530 kroner i måneden.

Men lønnen er målt per september 2018, det vil si helt uavhengig om den enkelte lærlingen befinner seg i starten eller slutten av lærlingløpet, noe som har en innvirkning på prosentandelen lærlingene lønnes etter. Derfor sier ikke disse tallene så mye om forventet lønn for en person som skal starte som lærling i et yrke, men heller noe om hele lønnsnivået til alle lærlingene i ett yrke for et gitt år.

p

Har lærlinger tariff?

Mange bransjer har allmenngjorte tariffavtaler, som for eksempel innen elektrofaget. Det betyr at hele, eller en del av tariffavtalen gjelder for alle ansatte som arbeider innen et fag eller en virksomhet, og at det dermed er et lovfestet minstenivå for dem som jobber innen det området tariffavtalen virker.

Lønnen vil derfor variere etter hvilket fag lærlingen er i, om lærlingen er organisert og om lærebedriften følger gjeldende tariffavtale.

Arbeidstilsynet fører oversikt over hvilke bransjer det er fastsatt allmenngjøringsforskrifter.

Hvorfor varierer lønnen i lærlingperioden?

Lønnen varierer gjennom året fordi lærlingen gjennomgår en læreprosess, hvor lærlingen til slutt skal kunne gjennomført arbeidet selvstendig.

Det første året kalles gjerne opplæringsåret, og det andre året kalles verdiskapningsåret.

Dette er en vanlig måte å fordele lønnen til lærlinger på:

1. halvår: 30 prosent av minstesatsen for fagarbeider i faget

2. halvår: 40 prosent av minstesatsen for fagarbeider i faget

3. halvår: 50 prosent av minstesatsen for fagarbeider i faget

4. og siste halvår: opp til 80 prosent av minstesatsen i faget

Tanken er at lærlingen mot slutten av perioden bidrar til mest verdiskapning i bedriften og er mest produktiv, sammenlignet med starten av læretiden.

Hvilke lønnssystemer brukes?

Lærlinger ansettes på samme vilkår som andre, ordinære ansatte. De regnes derfor som midlertidig ansatte i en bedrift, hvor utgangspunktet er at de jobber i en 100 prosent stilling.

p

Dermed har lærlinger krav på overtid og tillegg på lik linje med de ansatte. Det vil også innebære kveldsvakter, eller jobb i helger og på helligdager. Lærlingene er også omfattet av arbeidsmiljøloven, og har stillingsvern og lovbeskyttelse etter Arbeidsmiljølovens regler.

Det er som oftest tariffavtalene som sier noe om hvordan lønnen skal fordeles, men det vil variere fra bransje til bransje, og mellom yrkene.
For eksempel kan fleksibel arbeidstid være en del av kontrakten, slik at den ansatte selv kan legge opp arbeidsdagen sin.

I andre yrker er provisjonsbasert lønn mer brukt, hvor for eksempel en lærling kan utføre arbeidet til rabatterte lærlingpriser. I frisøryrket er dette vanlig. Da mottar frisørene en garantilønn hvis bedriften har tariffavtale, i tillegg til provisjon fra antall frisørtimer.

Kan jeg forhandle mer lønn som lærling?

Som lærling har du samme rettigheter som ordinære, faste ansatte. Lærlingene har derfor mulighet til å forhandle mer lønn før arbeidsavtalen underskrives.

Det er imidlertid ingen regler om hva en lærling skal tjene i lønn hvis det ikke foreligger tariffavtale. Derfor er det viktig å se over ansettelseskontrakten.

Hvor mye arbeid kan man pålegges som lærling?

Lærlingen skal som nevnt normalt motta en lønn tilsvarende fagarbeiders årslønn, og denne summen fordeles på de to årene lærlingen er i lære. Lærlingen har krav på gratis opplæring etter opplæringsloven, med utgangspunkt i læreplanen for faget som gjennomføres.

Samtidig gjelder arbeidsmiljøloven fordi lærlingen er en arbeidstaker. Lærlingen er altså i en mellomsituasjon.

Bedriften skal sørge for at lærlingene får erfaring med ulike former for deltakelse og medvirkning i det daglige arbeidet, ifølge Elev- og lærlingombudet. Det vil si at bedriften tilpasser hvor mye medvirkning lærlingene skal ha, men som arbeidstaker har også lærlingen rett til å medvirke og ta faglig ansvar.

p

Beskrivelse av arbeidet skal stå i ansettelseskontrakten. Det er fylkeskommunen som godkjenner at bedrifter kan være lærebedrifter, og det skal derfor inngås en egen lærekontrakt.

For selve arbeidstiden, som overtid og antall arbeidstimer, er det samme grenser for lærlinger som for ordinære ansatte. Ifølge Arbeidstilsynet kan ikke arbeidsgiver pålegge overtidsarbeid mer enn ti timer i løpet av sju dager.

Kilder: Elev- og lærlingombudet, Arbeidstilsynet, Arbeidsgiverportal fra NHO, Utdanningsdirektoratet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy