JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

KS går imot forslag om heltidsnorm: Sier nei til lovfesting

Ingeborg Vigerust Rangul

– SP stemmer mot sin egen regjering. Vil man gjøre noe med heltid må vi gjøre noe for å få høl på byllen, sier leder i Fagforbundet Mette Nord.

2022040611265120220406112637

ingeborg.rangul@fagbladet.no

Leder i Fagforbundet Mette Nord mener det er behov for et styrket lovverk for for å sikre retten til heltid. Hun er skuffet over at KS ikke mener det samme.

KS, kommunesektorens interesseorganisasjon, er enig i at faste hele stillinger skal være hovedregelen i arbeidslivet. De er uenig i virkemidlene og mener at en lovfesting ikke vil gi flere heltidsansatte. Derfor er det viktig å se på helheten uten at dette må lovfestes i en heltidsnorm.

Turnusordninger, helgearbeid og arbeidstidsbestemmelsene, samt andre virkemidler som har dokumentert effekt, må prioriteres, mener KS, som er kommunenes interesseorganisasjon.

Fire nordiske statsministere: Nå er heltid like viktig som klima, sikkerhetspolitikk og den nordiske modellen

Skuffet

– Det er vi skuffa over. Vi ser at begrunnelsen er administrativ belastning. Dette er en jobb som skulle vært implementert for lenge sida. Vil man gjøre noe med heltid må vi gjøre noe for å få høl på byllen, sier Mette Nord.

Mette Nord er leder i Fagforbundet.

Mette Nord er leder i Fagforbundet.

Leif Martin Kirknes

Nord kommenterer videre at hun ser at Senterpartiet stemte med de borgerlige partiene.

– Sp stemmer mot sin egen regjering. Retten til heltid står veldig tydelig i regjeringserklæringa. Dette ordner seg ikke selv. Vi må ha et styrka lovverk, sier Nord.

Meninger: Pandemiavtale kan presse kommunene til å gi flere ansatte heltid

Stoler på lokaldemokratiet

Jenny Følling fra Sp er 2. nestleder i Hovedstyret i KS og sier at de fulgte tilrådingen fra administrasjonen. Men hun understreker at de la til et tillegg om at hvis en heltidsnorm blir innført, må det være hensiktsmessig.

Jenny Følling fra Sp er 2. nestleder i Hovedstyret i KS.

Jenny Følling fra Sp er 2. nestleder i Hovedstyret i KS.

Reiakvam foto/Senterpartiet.no

– Det som er viktig å si til Fagforbundet, er at Senterpartiet står for en heltidskultur, men vi må bruke de virkemidlene vi har. Lovfesting gir ikke best resultat, sier Følling.

Følling peker på økt byråkrati og dokumentasjonskrav. Hun er redd de med behov for tilrettelagt arbeid og andre som ikke klarer å jobbe i fulle stillinger ikke vil komme seg inn på arbeidsmarkedet med en heltidsnorm.

– I sum er det viktig med fleksibilitet i kommunene. Det viste seg under koronaepidemien og under flyktningkrisen.

Følling sier videre at representantene i Hovedstyret representerer arbeidsgiver og kommunesektoren.

– Når det gjelder Tillitsreformen til regjeringen, må vi ha tillit og stole på lokaldemokratiet og at kommunene følger opp personalpolistiske virkemidler og bruker de virkemidlene de har.

Disse sakene venter på den nye arbeidsministeren

46 prosent jobber deltid

Regjeringen har i Hurdalsplattformen foreslått å lovfeste en heltidsnorm ved at hovedregelen i norsk arbeidsliv er ansettelse i heltidsstilling.

Behov for ansettelse på deltid skal dokumenteres av arbeidsgiver.

I kommune-Norge jobber 46 prosent av alle ansatte deltid. Blant disse er gjennomsnittlig stillingsstørrelse 59 prosent skriver Kommunal Rapport.

36 prosent av medlemmene i Fagforbundet jobber deltid.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy