JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tariff

Ny lønn for ansatte i private barnehager. – Godt fornøyd med resultatet

Illustrasjonsfoto

Illustrasjonsfoto

Per Flakstad

Etter to dagers forhandlinger, er lønnsoppgjøret mellom Private Barnehagers Landsforbund og fagforeningene i mål. Fagforbundets forhandlingsleder er godt fornøyd med resultatet.

2024053108130020240531090316

per.flakstad@fagbladet.no

Resultatet innebærer at alle ansatte er sikret et kronetillegg på minimum 18.000 kroner. Mange får mer.

En ansatt med fagbrev som barne- og ungdomsarbeider får et tillegg på mellom 19.700 og 21.700 avhengig av ansiennitet, mens barnehagelærere får fra 20.700 til 28.800 kroner avhengig av ansiennitet.

Se alle tilleggene her.

Ansatte i stillinger som fagarbeider eller i stillinger med krav om høyskoleutdanning skal ha minst 13.000 kroner per år. Dette er i tillegg til minstelønn hvis de har relevant tilleggs- eller videreutdanning tilsvarende 30 studiepoeng eller fagskole av et halvt års varighet.

Hvis de har videreutdanning som tilsvarer 60 studiepoeng eller ett år fagskole, er tillegget på minst 26.000 kroner.

– Vi er godt fornøyd med et resultat på linje med kommuneoppgjøret, sier Fagforbundets forhandlingsleder Anne Green Nilsen.

Vil styrke kompetansen

Det ble også enighet om å styrke kompetansebestemmelsene i hovedavtalen.

Barnehagene skal vektlegge målrettet og planmessig opplæring og utvikling av sine ansatte gjennom interne og/eller eksterne tilbud, og det skal utarbeides en kompetanseutviklingsplan.

I analysen bør også oppgavedeling mellom yrkesgruppene inngå, slik at de ulike yrkesgruppene i størst mulig grad får brukt sin utdanning og kompetanse.

Avviste omkamp om pensjon

Nok en gang ble pensjon et tema.

I forkant av forhandlingene uttrykte Private Barnehagers Landsforbund (PBL) at de var bekymret over at mange private barnehager ikke får dekket reelle pensjonskostnader.

Fagforbundet forhandlet sammen med Utdanningsforbundet og Delta, og en samlet arbeidstakerside var klare på at omkamp om pensjon er uaktuelt.

Avtalen om innmelding i AFP i Fellesordningen fra 1. januar 2025 består.

Samtidig er Anne Green Nilsen opptatt av at barnehagene får dekket sine pensjonskostnader.

– Det er svært viktig at politikerne får på plass et forutsigbart system som sikrer kostnadsdekning av pensjonsutgiftene til de private barnehagene, sier hun.

Partene har blitt enige om å jobbe i fellesskap for å sikre at alle barnehager i PBL-området skal få dekket sine faktiske pensjonskostnader.

– Glad for at vi ble enige

– Det har vært utfordrende forhandlinger, ikke minst på grunn av den krevende økonomiske situasjonen som mange av medlemmene befinner seg i og manglende avklaringer knyttet til dekning av pensjonskostnader, sier administrerende direktør Jørn-Tommy Schjelderup i PBL. 

– Både PBL og medlemmene våre er opptatt av at vi likevel ønsker å strekke oss langt for å sikre ansatte i private barnehager konkurransedyktige lønns- og arbeidsvilkår, også i framtida. Derfor er vi glade for at vi også denne gangen har klart å bli enige med fagforeningene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy