På dette sykehuset dobler de antall helsefagarbeidere
På St. Olavs hospital i Trondheim skal det bli lettere for helsefagarbeidere å få jobb.
Heiko Junge, NTB
Samtidig får de nye helsefagarbeiderne arbeidsoppgaver som sykepleiere hadde før. – Det vil bli lettere for helsefagarbeidere å få jobb enn det det har vært til nå, sier organisasjonsdirektøren.
frf@fagbladet.no
Sykehuset St. Olavs Hospital i Trondheim vil øke andelen helsefagarbeidere fra 6,9 til 15 prosent innen 2022, men har ingen planer om å øke den totale bemanningen.
Flytter arbeidsoppgaver
Sykehuset skal nå gå i gang med å kartlegge bemanning og arbeidsfordeling i aktuelle enheter. Planen er å arbeide aktivt for å rekruttere ungdom til helsefag, øke andelen lærlinger fra 23 til 50 hvert år samt å identifisere oppgaver som kan overføres fra sykepleiere til helsefagarbeidere. Sistnevnte er årsaken til at det har vært motstand den nye ordningen, ifølge Eidem.
Sigmund Eidem er glad for at tendensen til å kunne i helsefagarebdierstillinger ser ut til å ha snudd på St. Olavs hopsital i Trondheim.
privat
– Mange sykepleiere ønsker seg nok en helsefagarbeider i tillegg – de ser jo at det er mange arbeidsoppgaver som en helsefagarbeider kunne gjort. Men tiltaket er ikke til for å øke bemanningen på sykehuset så det vil gå ut over antall sykepleierstillinger, sier han.
• SSB: Dramatisk nedgang i behovet for helsefagarbeidere
Lettere for helsefagarbeidere å få jobb
Organisasjonsdirektør ved St. Olavs Hospital, Heidi Magnussen, forteller at bakgrunnen for endringen er at sykepleierne i dag har flere oppgaver som med fordel kan overføres til helsefagarbeidere, for eksempel innenfor pleie.
– Vi tenker at en god sammensetning av ulike yrkesgrupper gir best kvalitet på det arbeidet vi utfører og samtidig den mest effektive driften.
Magnussen bekrefter overfor Fagbladet at det ikke er planer om å øke den totale bemanningen, men at ingen sykepleiere trenger å frykte for jobben sin.
– Det vil bli lettere for helsefagarbeidere å få jobb enn det det har vært til nå.
Organisasjonsdirektør ved St Olavs hospital i Tronheim, Heidi Magnussen.
St. Olavs hospital
En lang kamp
De siste årene har mange helsefagarbeiderstillinger blitt erstattet med sykepleierstillinger. Foretakstillitsvalgt Sigmund Eidem har kjempet mot trenden de siste 15 årene. Han er en av dem som er godt fornøyd med at St. Olavs hospital nå ser ut til å endre bemanningsstrategi.
– Selv om det fortsatt er mye som gjenstår, og økningen ikke er stort mer enn reduksjonen vi har sett de siste årene, er dette milevis fra hva vi har fått til før. Jeg er selvfølgelig veldig fornøyd, understreker han.