Statsbudsjettet
Rådmann-veteranen Svein har styrt kommuner i 27 år. Han tror årets budsjettprosess blir så tøff at den kan koste folk jobben
BEKYMRET: – Jeg er redd prisveksten og kommunenes utgifter kommer til å bli høyere enn regjeringen har anslått i forslaget til statsbudsjett, sier Svein Skisland, kommunedirektør i Vennesla og leder i Fagforbundet for kommunedirektører og andre toppledere.
Bjørn A. Grimstad
Norske kommunetopper advarer om knallharde budsjettrunder etter statsbudsjettet. – Høstens budsjettprosess kommer til å bli en av de tøffeste jeg har vært med på i mine 27 år som kommunedirektør, sier Svein Skisland, leder i Fagforbundet for kommunedirektører og andre toppledere.
per.flakstad@fagbladet.no
Svein Skisland er leder i Fagforbundet for kommunedirektører og andre toppledere. Han er ikke alene om å være bekymret for kommunenes økonomi etter at forslaget til statsbudsjett ble lagt fram i går.
• Mette Nord: – Prioriteringene i budsjettet viser et klart politisk skifte
Mange er skuffet
– Hele budsjettet bærer preg av at pengene skal hentes langs kysten gjennom økt skatt på oppdrettsnæringen. Dette vil gå utover utviklingen i kommunene langs kysten, sier ordfører Tom Georg Indrevik (Høyre) i Øygarden kommune utenfor Bergen til NRK.
Ordfører Marianne Landaas (H) i Tvedestrand mener kommunen går en svært krevende tid i møte.
– Politikernes oppgave blir å kutte. Samtidig ser vi hvert år at vi ikke klarer å tilby våre innbyggere lovpålagte tjenester med de pengene vi setter av, sier hun til Tvedestrandposten.
• Slik påvirker statsbudsjettet lommeboka di
– Vi er overrasket og skuffet over at det ikke kommer klart fram hvordan vi skal dekke inn strømutgifter. Kommunen har store merutgifter på mellom 40–50 millioner i år, og det hadde vi forventet et klart og tydelig svar på, sier kommunedirektør Lars Bjerke i Asker til Budstikka.
Men det er ikke alle ordførere som er like negative: – Jeg liker profilen der gjennomgangsmelodien er omfordeling. Jeg er glad kommunene er prioritert og at regjeringen styrker inntektene ut over det som ble skissert i vår, sier ordfører Gaute Straume Epland (Ap) i Stord kommune til NRK.
• Heltidspott er inne i statsbudsjettet: – Tar sikte på at heltidsloven trer i kraft 1. januar
– Regjeringen bommer på anslaget for prisvekst
Svein Skisland var klar over at statsbudsjettet ville bli stramt og at økonomien blir utfordrende for kommunale ledere som i løpet av høsten skal legge fram sine forslag til kommunebudsjetter.
– Sånn sett var dette budsjettet ingen stor overraskelse. Men det kommer til å bli en svært tøff budsjettprosess i min og sikkert også i mange andre kommuner, sier han.
Det han er mest skeptisk til, er regjeringens anslag for prisveksten. Regjeringens anslag per 1. juli i år er at økningen i utgifter vil være noenlunde like stor som veksten i inntektene i år.
– Her mener jeg regjeringen bommer med anslaget sitt. Jeg er redd prisveksten og kommunenes utgifter kommer til å bli høyere.
• Kommunene skal få 2,6 milliarder mer i frie inntekter neste år, foreslår regjeringen
Kommunale arbeidsplasser kan bli et relevant spørsmål
Ifølge Skisland vil ikke bare det private næringslivet, men også kommunene merke at arbeidsgiveravgiften på ansatte med inntekt over 750.000 kroner økes.
– Dette kommer til å slå kraftig ut for mange kommuner, sier han.
– Kan dette bli så tøft for kommunene at kommunale arbeidsplasser står i fare?
– De fleste kommuner er så store og mangfoldige når det gjelder arbeidsoppgaver at det skal mye til før folk mister jobben. Samtidig tror jeg nok dette kan bli et relevant spørsmål i enkelte kommuner.
Håper på full kompensasjon for ekstrautgifter etter koronapandemien
I forslaget til statsbudsjett sier regjeringen ingenting om kompensasjon for kommunenes ekstra koronautgifter.
- Her har regjeringen sagt at det skal komme noe i november, og vi har klare forventninger til at kommunenes utgifter blir kompensert fullt ut, sier Skisland.
• Kollektivselskaper ber Stortinget skrive om statsbudsjettet: – Politikerne må på banen nå
Positiv til fastlege-penger
Han er positiv til at regjeringen nå tar fastlegekrisen på alvor og har satt av penger i budsjettet slik at kommunene skal bli bedre i stand til å rekruttere fastleger.
– Fastlegeordningen har vært og er en stor utfordring for kommunene, og det er veldig bra at regjeringen nå tar tak i dette. Beløpet i forslaget til budsjett er for lavt til å løse utfordringene fullt ut, men det er en god start under forutsetning av at dette blir fulgt opp i senere budsjetter, sier Skisland.
• Spekter: – Vi må unngå panikk og effektivisere offentlig sektor