JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Renovasjonsgründer Jonny Enger møter i retten igjen – mener dommen fra i fjor er absurd

SISTE RUNDE: Ytre enebakk-selskapet Veireno fikk anbudet på å samle inn avfall fra 700.000 innbyggere alene. Det endte i kaos, lovbrudd, konkurs og fengselstraff for direktøren. Nå begynner andre runde i retten.

SISTE RUNDE: Ytre enebakk-selskapet Veireno fikk anbudet på å samle inn avfall fra 700.000 innbyggere alene. Det endte i kaos, lovbrudd, konkurs og fengselstraff for direktøren. Nå begynner andre runde i retten.

Werner Juvik

I dag møter mannen bak Veireno, Jonny Enger, i retten igjen. Både skyld og straff skal prøves for lagmannsretten, nesten tre år etter søppelkaos og massive brudd på arbeidsmiljøloven.

2019081908282120230821171436

ola.tommeras@fagbladet.no

Follo tingrett avsa en historisk dom i fjor, med ett år og tre måneder fengsel samt en bot på 4,5 millioner kroner. Det er den den lengste fengselsstraffen noen er dømt til for brudd på arbeidsmiljøloven (AML). Forrige gang AML-brudd ga fengselsstraff, var i 2007. Den var på 60 dager.

– Absurd, var Jonny Engers beskrivelse av dommen fra Follo tingrett. Han gjorde det umiddelbart klart at dommen ville ankes, både på spørsmål om skyld og straffeutmåling.

Høyre i Oslo vil ha søppel på anbud igjen - husstandene kan spare nesten 12 kroner i måneden

Spesielt farlig

Tingretten holdt Veireno-direktør Jonny Enger (bildet) ansvarlig for søppelkaoset i Oslo og ti kommuner i Vestfold, med påfølgende brudd på arbeidsmiljøloven. Lovbruddene ble ansett som spesielt farlige og grove, og retten pekte blant annet på at ansatte jobbet ekstremt lange og utmattende arbeidsdager mens de manøvrerte opptil 28 tonn tunge biler i trange boligfelt.

I tingretten viste Jonny Enger til Oslo kommunes ansvar. Han framholdt at selskapet hans kun forsøkte å følge ordre fra oppdragsgiveren.

Dette er Veireno-saken:

2015: Nykommer dundrer inn i markedet

2016, januar: Fem uker i Veireno var nok

2016, oktober: Billigrenovasjon er i gang

2017: Veireno konkurs. Oslo overtar

Andre har fått bøter

Jonny –engers advokat, Johan Christian Elden, mener dommen er for streng.

– Tingrettens dom er den første av sitt slag, og med en usedvanlig streng straffutmåling ved bruk av fengsel der andre får bøter. Det erkjennes at ansatte har hatt for mye overtid, men det er ingen forholdsmessighet med straffutmålingen, kommenterer han til Fagbladet.

Det er satt av en uke til behandlingen i Borgarting lagmannsrett, og hele saken vil bli tatt opp til fornyet behandling.

– Nei, Oslo og Veireno kan ikke sammenlignes

Kan bli skjerpet

Lagrettsdommer Bård Rune Hansen i Agder lagmannsrett har viet store deler av sin juridiske karriere til å granske AML-lovbrudd. Han tror den strenge straffen like gjerne kan bli skjerpet i denne rettsrunden. Det uttalte han til Fagbladet da dommen falt i september i fjor.

– Tradisjonelt blir straffen skjerpet i høyere rettsrunder i slike saker, påpeker han.

Siden forrige gang noen ble dømt til fengsel for brudd på AML, så er strafferammen for slike lovbrudd økt fra tre måneder til ett år og fra ett år til tre år ved særdeles skjerpende omstendigheter.

– Brudd på arbeidsmiljøloven er et økende samfunnsproblem. Det er nødvendig med skjerpelse i straffeutmålingen, mener Bård Rune Hansen. Han beskrev fjorårets dom fra Follo tingrett som god og dekkende.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy