JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik gikk det da private overtok barnehagene: Det ble dyrere og ansatte fikk lavere lønn

Driften av Frydenlund barnehage ble satt ut til Norlandia i 2014. Selv om barne- og ungdomsarbeider Karin Bojer-Letrud tjente 40.000 mindre i Norlandia enn hun ville hatt som kommunalt ansatt, sparte ikke kommunen penger på konkurranseutsettingen.

Driften av Frydenlund barnehage ble satt ut til Norlandia i 2014. Selv om barne- og ungdomsarbeider Karin Bojer-Letrud tjente 40.000 mindre i Norlandia enn hun ville hatt som kommunalt ansatt, sparte ikke kommunen penger på konkurranseutsettingen.

Ketil Blom Haugstulen

Oslo kommune satte ut driften av tre barnehager til Norlandia i 2014. Det kostet kommunen dyrt, selv om de ansatte tjente mindre.

2020103009093220201102141841

ida.wangberg@fagbladet.no

I august ble tre Oslo-barnehager kommunale igjen, etter at driften har vært satt ut til omsorgskonsernet Norlandia i seks år.

Fagbladet har tidligere skrevet om Fagforbundet-medlem og barne- og ungdomsarbeider Karin Bojer-Letrud, som gikk opp 40.000 i lønn da kommunen tok over driften av barnehagen. Mens de ansatte har hatt lavere lønn og pensjon enn i kommunen, viser det seg nå at kommunen heller ikke har spart noe penger på å sette ut driften av barnehagene.

Karin (51) gikk opp 40.000 i lønn etter kommunens barnehage-grep

Dyrere enn å drive selv

Barnehagene ble konkurranseutsatt av Høyre-byrådet i 2014, for å spare penger. De ansatte i de tre barnehagene fikk lavere lønn og en billigere pensjonsordning i Norlandia enn de ville fått som kommunalt ansatte. Likevel ser det ut til at det ble dyrere for kommunen å sette ut driften av barnehagene enn det ville vært å drive dem selv.

I en oppsummering av konkurranseutsettingen kommunen selv gjorde i 2017, står det at de tre konkurranseutsatte barnehagene har hatt en «økning i kostnader per plass sammenlignet med hva det hadde kostet å drive barnehagene videre som tidligere.»

Selv om det understrekes at det ikke er mulig å si eksakt hvordan kostnadene ville utviklet seg om man hadde fortsatt med ordinær kommunal drift, tyder det altså på at det ville ha vært billigere for kommunen å drive barnehagene selv, framfor å konkurranseutsette dem.

Mens vanlige private barnehager mottar tilskudd basert på kostnadene i kommunale barnehager, ble disse tre barnehagene satt ut på anbud, der leverandørene skulle komme med tilbud. Kvalitet ble vektet 70 prosent, og pris 30. Husleia ble betalt av kommunen, som hadde ansvar for større oppgraderinger og rehabiliteringer, mens Norlandia hadde ansvar for løpende alminnelig vedlikehold.

Mangler svar

Hvorfor konkurranseutsettingen ser ut til å ha blitt dyrere for kommunen enn det ville vært å drive barnehagene selv, kan verken byrådsavdelingen eller Norlandia svare på.

– Som alltid ved konkurranseutsetting er det kommunen selv som vektlegger hva de private aktørene skal utføre, hvordan det skal følges opp og til hvilken pris, skriver Kristin Voldsnes, divisjonsdirektør i Norlandia på e-post til Fagbladet.

Norlandia-barnehagene kontrolleres av brødrene Roger og Kristian Adolfsen, som har tjent gode penger på sykehjem, barnehager og andre skattefinansierte velferdstjenester. I 2019 solgte de barnehageeiendommer for nesten tre milliarder kroner.

– Mislykket ideologisk prosjekt

Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo Inga Marte Thorkildsen er glad for at byrådet nå har tatt barnehagene tilbake i kommunal drift.

– Konkurranseutsettingen er et mislykket ideologisk eksperiment fra høyresida, som jeg er utrolig glad for at vi stoppet, skriver SV-byråden på e-post til Fagbladet.

Barnehage-byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) kaller konkurranseutsettingen av de tre Oslo-barnehagene "et mislykket ideologisk eksperiment".

Barnehage-byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) kaller konkurranseutsettingen av de tre Oslo-barnehagene "et mislykket ideologisk eksperiment".

Sidsel Valum

Hun forteller at dette er en del av en bredere avkommersialisering i barnehagesektoren i Oslo.

– For oss er det viktig at hver krone vi putter inn i barnehagene skal gå til barna og ikke til privat profitt. Å ta tilbake de konkurranseutsatte barnehagene er en del av det. I tillegg har vi bygget ut flere tusen kommunale barnehageplasser og ført tilsyn med de kommersielle aktørene, som har avdekket misbruk av kommunale midler i en rekke tilfeller.

Føler seg mistenkeliggjort

Kristin Voldsnes i Norlandia mener private aktører blir mistenkeliggjort, og oppfordrer til det hun kaller en mer opplysende debatt.

– Hvert år har vi levert regnskap for de konkurranseutsatte barnehagene til Oslo kommune uten at vi noen gang har fått tilbakemelding om at midlene ikke er brukt til det formålet det er ment til, skriver hun.

– Skal tjene penger

Thorkildsen mener et sterkt offentlig barnehagetilbud, der kvalitet og trivsel står i fokus, gir et bedre tilbud til barna og bedre vilkår for de ansatte.

Hvilke tanker gjør du deg når de ansatte har hatt lavere lønn enn de ville hatt i kommunen, samtidig som det ville ha vært billigere for kommunen å drive det selv?

– Det er nok et eksempel på at høyresida tar feil når de påstår at private løsninger er det mest effektive. Profittfri velferd er best for barna og best for de ansatte, skriver byråden.

Barne- og ungdomsarbeider og Fagforbundet-medlem Karin-Bojer Letrud er ikke overrasket over at konkurranseutsettingen kostet kommunen mer enn det hadde gjort å drive barnehagene selv.

– Det er jo privat næringsliv. De er jo ute etter å tjene penger, og Norlandia tjener mye penger.

– Hva tenker du om at de samtidig har spart lønnskostnader ved å gi dere lavere lønn enn dere ville hatt i kommunen?

– De sparer vel inn utgifter der de kan. Men det er litt trist at de ikke verdsetter oss som jobber med barna høyere enn at de gir oss luselønn. Det er jo vi som sørger for at barnehagedriften går rundt og at de har mulighet til å drive barnehage i det hele tatt.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy