Luftambulansetjenesten:

Stortinget sa nei til rask statlig overtakelse av luftambulansen

Øystein Eugene Hermstad / Luftambulansetjenesten (pressefoto)

Flertallet på Stortinget vil ikke utrede en offentlig drift av luftambulansetjenesten.

2020042209065120200422090647

helge@lomedia.no

Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget behandlet tirsdag to representantforslag om offentlig overtakelse av ambulansetjenesten i lufta. Pluss redegjørelsen som helseminister Bent Høie (H) holdt om situasjonen i luftambulansetjenesten.

Ingen av forslagene blir vedtatt. Verken representantforslaget fra Senterpartiet om å forberede offentlig drift av ambulanseflytjenesten slik at den blir en integrert del av helseforetakenes øvrige ambulansetjeneste og akuttmedisinske beredskap, eller SVs forslag om rask etablering av statlig drift av luftambulansetjenesten.

Kommunelege: – Det var helt absurd å høre statsministeren si at beredskapen i luftambulansen i Nord-Norge aldri har vært bedre

Mener tjenesten er sårbar

Arbeiderpartiet vil ha en offentlig tjeneste, men vil utrede det ordentlig før det blir overtatt av det offentlige. I dag er både helikoptertjenesten og flytjenesten ute på anbud.

Det vil opposisjonen ha en slutt på.

– Det er en sårbar tjeneste, og derfor er det riktig å avslutte anbudsregimet. Men det er fornuftig å utrede hvordan dette skal skje i praksis, sier Ingvild Kjerkol, helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet til FriFagbevegelse.

Babcock overtok ambulanseflytjenesten så sent som for et år siden. Selskapet har dermed minst fem år igjen av kontrakten, som ble tegnet over seks pluss to pluss to år.

Nå går det et oppskriftsmessig skille i Stortinget mellom regjeringen og Fremskrittspartiet på den ene og de rødgrønne på den andre siden.

Undersøkelse: Stort flertall for at staten bør ta over luftambulansen

Viser til utredning

Erlend Larsen fra Høyre er saksordfører for saken. Han viser til at Samferdselsdepartementet har satt ned et ekspertutvalg som skal se på ulike modeller og drifte luftambulansetjenesten på.

– Det går på dagens modell på anbud, offentlig drift eller drift av ideelle aktører, blant annet. Når statsråden har satt ned et ekspertutvalg, må vi vente på det, sier Larsen ti FriFagbevegelse.

Han legger til at det på ingen måte er noen quick-fix for staten å overta en slik tjeneste. Det vil gjøre en prosess som må gå over flere år.

Det har vært mye bråk rundt overtakelsen til Babcock, hvor Luftambulansens Helseforetak ikke stilte krav om virksomhetsoverdragelse. Senere har Nord-Troms tingrett konkludert med at Babcocks overdragelse av kontrakten og de 91 pilotene var virksomhetsoverdragelse.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy