– Folk spør hvorfor jeg gidder å jobbe på sykehjem. Det er en nedlatende holdning.

JOBBER FULLTID: Heidi Rødningsby sa lenge at hun aldri skulle bli sykepleier. Til slutt tok hun en bachelorgrad fordi hun var lei av å jobbe deltid.

JOBBER FULLTID: Heidi Rødningsby sa lenge at hun aldri skulle bli sykepleier. Til slutt tok hun en bachelorgrad fordi hun var lei av å jobbe deltid.

PRIVAT

Heidi (35) tok sykepleierutdanning for å få fulltidsjobb på sykehjemmet

2017080813020220170809122207

simen.grimsrud@fagbladet.no

Hun hadde jobbet som hjelpepleier på sykehjem i 15 år da hun bestemte seg for å bli sykepleier. Da Heidi Rødningsby i fjor ble uteksaminert, ville hun i motsetning til mange medstudenter ikke jobbe på sykehus.

– Jeg hadde praksis på et sykehus i studietiden, og da fant jeg ut at jeg heller vil jobbe på sykehjem. Her har jeg mye tettere kontakt med pasientene. Jeg blir kjent med dem, de har et navn. På sykehuset var det bare et romnummer og en diagnose, sier sykepleieren, som understreker at hun mener sykepleiere gjør en god jobb enten de jobber det ene eller andre stedet.

Nå kan helsefagarbeidere bli sykepleiere

Både medstudenter og andre kjente har stusset over valget hennes. Helt siden studietiden har Rødningsby fått spørsmål om hvorfor hun gidder å jobbe på sykehjem.

– Det er ikke sånn at du må jobbe på sykehus for å være en god sykepleier, selv om mange tenker det. At jeg hele tiden må forsvare at jeg jobber på sykehjem, provoserer meg. Det er en litt nedlatende holdning.

Alle statssekretærene til Bent Høie er sykepleiere

– Handler om uvitenhet

Før sommeren bestemte hun seg for å ta et oppgjør med denne holdningen. I et Facebook-innlegg på sin egen profil ba hun blant annet folk slutte å se ned på sykepleiere som jobber på sykehjem. (Les innlegget nederst i saken)

Det tok helt av. Innlegget ble delt over 800 ganger.

– Jeg hadde ikke trodd det skulle ta av så mye som det gjorde, men det er bra at saken får oppmerksomhet. Den har til og med blitt delt blant sykepleiere i Danmark.

– Hva tror du er grunnen til at det å jobbe på sykehjem har et litt dårlig rykte?

– Jeg tror det handler om uvitenhet, at folk ikke vet hva vi driver med. Å være sykepleier på sykehjem gir deg tett kontakt med pasientene, og mange pasienter har et sammensatt sykdomsbilde. Det kan være utfordrende og du må tenke mer helhetlig enn på en avdeling på sykehus, sier Rødningsby.

Grønt lys fra Stortinget til helsefagarbeidere som vil bli sykepleier

Ble sykepleier for å få full stilling

Hun trivdes godt som hjelpepleier, og sa til seg selv at hun aldri skulle bli sykepleier. Som hjelpepleier hadde hun bare en 50 prosent stilling. Selv om Rødningsby i realiteten jobbet fulltid, fikk hun ikke større stilling.

– Jeg søkte sykepleierstudiet for å få full stilling på sykehjemmet. I tillegg så jeg at flere stillinger ble gjort om til sykepleierstillinger når noen gikk av med pensjon.

Hun var ikke veldig motivert for å sette seg på skolebenken igjen.

– Erfaringen jeg hadde med meg som hjelpepleier hjalp meg gjennom studiene. Mange kom rett fra videregående og visste lite om yrket, mens jeg har jobbet med mennesker i mange år. Erfaringen var gull verdt, sier Rødningsby.

Enorm interesse for alternativ vei til bachelor-grad

Skryter av helsefagarbeidere

Tidligere i år ble det kjent at helsefagarbeidere kan ta sykepleierutdanning uten generell studiekompetanse. Det fikk debatten til å rase. Blant annet var Sykepleierforbundet imot.

Rødningsby mener helsefagarbeidere kan bli gode sykepleiere.

– Helsefagarbeidere har kunnskap og erfaring som kommer godt med når du skal bli sykepleier. Som helsefagarbeider har du mer kontakt med pasientene, sier Rødningsby, som skryter av jobben helsefagarbeiderne gjør.

At det er en profesjonsstrid mellom sykepleiere og helsefagarbeidere, syns hun er synd.

– Vi er like viktige, og vi helt avhengige av helsefagarbeiderne. De har mest kontakt med pasientene og gjør en viktig jobb. Vi er nødt til å samarbeide for at beboerne på sykehjemmet skal få det best mulig, fastslår hun.

– Det er de med fagbrev i bunnen som er a-laget

Heidis innlegg på Facebook:

Jeg ble ferdig utdannet sykepleier for ett år siden!

Og jeg kjenner at jeg blir mer og mer irritert når folk spør meg om hvor jeg jobber nå - og jeg svarer at jeg jobber på sykehjem - og de nesten blir "skuffa" over at det er der jeg jobber. Det er til og med folk som presterer å si; "Du burde jo jobbe på sykehus når du er nyutdannet vøttu"!!

Hvorfor det egentlig?? Herregud, jeg er snart 35 år, og jeg har jobbet som hjelpepleier i 15 år før jeg gikk på sykepleierutdanningen. Jeg veit hva jeg vil jobbe med!

Jeg jobber ikke på et sykehjem fordi jeg ikke fikk noen annen jobb! Jeg jobber her fordi jeg har valgt det. Jeg vi se/kjenne HELE det sammensatte mennesket, dets verdier og ressurser – ikke bare en diagnose og et nummer i køen. Jeg har valgt å hjelpe de gamle menneskene, forfedrene våre! De bygget opp igjen landet våres. De har gjort så mye for oss etterkommere. Vi har såå utrolig mye å lære av disse menneskene!

Jeg er stolt av å jobbe som sykepleier på sykehjem. Jeg er stolt over at jeg fikk 100 prosent fast jobb med en gang jeg fikk autorisasjonen min i hånda! Jeg kommer aldri til å ”unnskylde meg” fordi jeg jobber på sykehjem!

Jeg håper med dette utbruddet at folk slutter å se ned på sykepleiere som jobber på sykehjem! Tenk om det plutselig er du eller dine som blir innlagt der – da lover jeg at vi trengs.

Del gjerne – da dette er et viktig budskap å spre.

Takk for meg!

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Simen Aker Grimsrud (konst.)

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Telefon:
23 06 40 00
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Besøksadresse:
Keysers gate 15 (4. etasje), Oslo
Postadresse:
Postboks 7003, St. Olavs plass, 0130 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy