JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Aleris-oppkjøpet

Slik har amerikanske multimilliardærer fått tilgang til norske skattekroner: Et nytt storkonsern kontrollerer nå 25 prosent av privat omsorg i Norge

2019012208420020230821171436
MANGEMILLIARDÆRER: Henry Kravis og George Roberts er på toppen av eierfondet KKR, som kontrollerer omsorgskonsernet Ambea sammen med risikofondet Triton.

MANGEMILLIARDÆRER: Henry Kravis og George Roberts er på toppen av eierfondet KKR, som kontrollerer omsorgskonsernet Ambea sammen med risikofondet Triton.

KKR

I dag gjennomføres salget av omsorgskonsernet Aleris til svenske Ambea.

ola.tommeras@fagbladet.no

Merk deg navnet med det samme: Stendi.

Det er det nye navnet Ambea har satt på alle Aleris omsorgsvirksomheter som inngår i et nytt storkonsern sammen med Heimta-selskapene som Ambea allerede har kjøpt opp.

Fra og med i dag kontrollerer Stendi en firedel av all privat omsorg i Norge. Hver fjerde krone norske kommuner bruker på å kjøpe tjenester innen psykisk omsorg, barnevern, rusomsorg med mer går rett inn i Stendi.

Avtalen om oppkjøp ble gjort kjent i oktober i fjor, godkjent av konkurransemyndighetene i Norge, Sverige og Danmark i vinter, og gjennomført 21. januar.

I dag offentliggjør Aleris sitt nye navn og eierskap.

Morselskap i skatteparadis

Det nye konsernet blir en gigant med nesten 10,6 milliarder svenske kroner i omsetning og over 13.000 ansatte.

Konsernet er eid av selskap i skatteparadiset Luxembourg mens hovedaksjonærene er noen av USAs rikeste forretningsmenn og et av Europas råeste oppkjøpsfond.

Ambea motsvar: Det er kun morselskapet i Sverige som er relevant. Se undersak.

• Nå må norske politikere slutte å være naive

Aleris-navnene forsvinner

Aleris-direktør Erik Sandøy blir områdesjef for det nye storkonsernet Stendi.

Navnene Aleris omsorg og Aleris Ungplan & BOI forsvinner. Aleris helse er ikke en del av salget, men driver kun private sykehus. Selskapene i Heimta driver videre under eget navn i påvente av å integreres inn i Stendi.

Aleris i Danmark skal gå under navnet Altiden. Ambeas virksomhet i Sverige fortsetter under navnene Vardaga og Nytida, som erstattet Carema-navnet etter skandalene for syv år siden.

Nye Ambea blir markedsledende i Norge, Sverige og Danmark. Det er større enn noe tidligere innenfor pleie, omsorg og velferd i Norden.

• To av USAs rikeste kaster seg inn i kampen om norske velferdskroner

Eies av papirselskap i skatteparadis

Eierne sitter på store verdier, og gjennom Ambea-konsernet venter de solide avkastninger finansiert av norske skattebetalere.

Fagbladet presenterte morselskapet like før jul. Det heter Actor S.C.A. som er et papirselskap med kontor i Luxembourg. Sist tilgjengelige regnskap som Fagbladet har fått tilgang til, viser et driftsoverskudd på mer enn to milliarder, men lite gikk tilbake til fellesskapet – ikke mer enn 22.000 svenske kroner.

Til tross for milliardomsetning har Actor S.C.A. verken offentlig kjent ledelse, telefon eller mailadresse, kun den fysisk kontoradressen i skatteparadiset. Også eierskap holdes hemmelig, med unntak av de to majoritetseierne; amerikanske KKR og risikofondt Triton Partners. De to fondene eier 50,1 prosent av konsernet.

PAPIREIER: I denne bygningen i Luxembourg har Actor S.C.A. adresse, morselskapet på toppen av Ambea-konsernet. Selskapet har verken offentlig ledelse, telefon eller mail, men satt med et driftsoverskudd på mer enn to milliarder svenske kroner forrige regnskapsår.

PAPIREIER: I denne bygningen i Luxembourg har Actor S.C.A. adresse, morselskapet på toppen av Ambea-konsernet. Selskapet har verken offentlig ledelse, telefon eller mail, men satt med et driftsoverskudd på mer enn to milliarder svenske kroner forrige regnskapsår.

Google

Disse eierne er:

KKR: Oppkjøpsfond eid av to av USAs mest suksessfulle forretningsmenn, Henry Kravis og George Roberts. De er henholdsvis USAs 105. og 109. rikeste menn. Begge er blant de 200 rikeste i verden.

Triton partners: Ansett som et av Europas mest suksessfulle risikofond. Har investert i 38 selskaper innen helse og omsorg med til sammen 85.000 ansatte.

Triton-fondene har hatt fra 20 til 61 prosent årlige avkastninger. Ifølge London-avisen Financial News er målet for dagens Triton-fond – det fjerde i rekken – en årlig avkastning på 30 prosent.

Begge er såkalte private equity-fond, fond som investerer utenfor børsen og som ofte har både høy risiko og høye avkastninger.

MEDIESKY: Peder Pråhl er direktør og en av grunnleggerne bak det suksessfulle risikofondet Triton. Han er berømt som et mediesky geni i finansverden. Bildet som Triton har lagt ut av sjefen, er ett av ytterst få som finnes offentlig tilgjengelig av sjefen.

MEDIESKY: Peder Pråhl er direktør og en av grunnleggerne bak det suksessfulle risikofondet Triton. Han er berømt som et mediesky geni i finansverden. Bildet som Triton har lagt ut av sjefen, er ett av ytterst få som finnes offentlig tilgjengelig av sjefen.

Triton

Begravde Carema-navnet

Triton og KKR kjøpte seg inn i det svenske omsorgsmarkedet for åtte år siden. Det var mens Ambea fortsatt opererte under navnet Carema. Like etter oppkjøpet sprakk Carema-skandalen i Sverige, med en lang rekke avisoppslag om alt fra spareplaner der de eldres bleier ble veiet før de kunne byttes til hemmelige bonusprogram for ledere.

Siden har eierne gjort grep. Carema-navnet ble begravet, og byttet ut med navnene Nytida og Vardager. De kritiserte bonusprogrammene ble endret.

Ifølge Tritons grunnlegger og administrerende direktør, Peder Pråhl, ble Carema-skandalen en vekker, ifølge Financial News. Fondet skal ha stagnert under den massive negative omtalen av Carema.

Velkommen Aleris

Ambeas administrerende direktør Fredrik Gren har beskrevet oppkjøpet av Aleris som en drømmeinvestering, et konsern de har ønsket seg i flere år.

– Vi er glade for endelig å kunne ønske Ambea velkommen. Sammen blir vi det ledende omsorgsselskap i Norge. Sverige og Danmark. Det gir oss muligheter til synergier, samordnede innkjøp og ikke minst utveksling av erfaring, sier Gren i en pressemelding.

Pusset opp for 65 millioner

Eierfondet Triton partners har høye forventninger til avkastning i de nordiske landenes omsorgsmarked. Ifølge Financial News forventes en årlig avkastning på 30 prosent på Triton III, som er det fjerde i rekken av risikokapitalfond og ble etablert i 2013. Det første Triton-fondet ble etablert i 1999.

Grunnleggeren Peder Pråhl blir nærmest genierklært i finanskretser med avkastninger langt over normalen på de tidligere fondene.

Pråhl er kjent som ytterst mediesky, men ble omtalt av Aftonbladet da han pusset opp en av Stockholms største leiligheter for 65 millioner kroner samtidig som Carema var rammet av skandaler i kjølvannet av innsparinger.

Familien bor i Stockholm, selv har han hjemmeadresse i London, kontor i Frankfurt, men har også en øy i Stockholms skjærgård til bruk under hjemmebesøk.

HOVEDKVARTER: Her i Frankfurt er Tritons hovedkvarter. Investorselskapet har avdelingskontor i seks europeiske land, New York og Kina.

HOVEDKVARTER: Her i Frankfurt er Tritons hovedkvarter. Investorselskapet har avdelingskontor i seks europeiske land, New York og Kina.

Google

Ble store og kjøpt opp

Aleris Ungplan & BOI ble betraktet som et stort konsern innen barnevern, psykisk omsorg og rusomsorg i Norge. Etter oppkjøp av syv selskaper de siste åra, som igjen hadde overtatt til sammen åtte selskaper, hadde konsernet nesten to milliarder i omsetning og mer enn 3.000 ansatte.

Et av de oppkjøpte selskapene var Ungplan AS, som ble grunnlagt av Aleris-direktør Sandøy, som nå blir områdesjef for Stendi.

Aleris omsorg selger tjenester innen eldreomsorg, og omsatte i 2017 for en halv milliard kroner.

Knapt noe i skatt

Det nye Ambea omsetter for 10,6 milliarder svenske kroner, hvorav 4,7 milliarder kroner kommer fra Aleris (Tall fra 1. juli 2018).

Nær alt er salg av tjenester til det offentlige, finansiert av skattebetalernes penger.

Eierfondet Triton er i dag verdt 12,7 milliarder euro, eller 129 milliarder kroner. Til sammenligning så var totalt beløp på Norges statsbudsjett for helse- og omsorgssektoren i Norge på 198 milliarder kroner i fjor.

USAs RIKESTE: To av USAs rikeste forretningsmenn, Henry Kravis og George Roberts, sitter på toppen av fondet KKR, som er majoritetseier sammen med risikofondet Triton.

USAs RIKESTE: To av USAs rikeste forretningsmenn, Henry Kravis og George Roberts, sitter på toppen av fondet KKR, som er majoritetseier sammen med risikofondet Triton.

Google

Wall street på plass

KKR er berømte på Wall Street og et av verdens ledende investorselskap. På toppen sitter Henry Kravis og George Roberts, to av USAs mest vellykkede forretningsmenn. De er begge blant de 200 rikeste i verden.

KKR har filialer over hele verden.

Triton ble grunnlagt av svenskene Bjørn Nilsson og Peder Pråhl. Fondene deres investerer innenfor en rekke områder utenfor børs. De kastet seg inn i omsorgsmarkedet i år 2003.

– Ambeas morselskap er i Sverige

– Morselskapet i Ambea-koncernen er Ambea AB (publ), registrert i Sverige og notert på Nasdaq Stockholm, skriver presseansvarlig ERic Tapper til Fagbladet.

Han viser til at Actor S.C.A. ikke eier mer enn 8,69 procent av aksjene i dag. Triton og KKR er fortsatt majoritetseiere gjennom ACTR Holding, men at dette er juridiske enheter som ikke tilhører konsernet.

Fagbladet spør: – I alle tilgjengelige selskapsregistre er Luxembourg-selskapet Actor S.C.A. oppført som konsernmorselskap. Sist tilgjengelige årsberetning fra Actor S.C.A. registrert 17. oktober 2018 i Luxembourg, viser 100 prosent eierskap i det svenske konsernet. Når ble endringene gjort?

Ambea svarer: – Vi kan ikke uttale oss om eierskapet i ACTR Holding og Actor S.C.A. - heller ikke eierstrukturen mellom disse - ettersom de ikke inngår i Ambea-konsernet og vi dermed ikke har innsyn, svarer Tapper i en mail.

– Vårt inspill handler helt og holdent om hvilket selskap som de facto er morselskap i Ambea-konsernet, og det er altså Ambea AB (publ) - ikke noe annet. Dette er registrert i Sverige, notert på Nasdaq Stockholm og betaler skatt i Sverige, skriver Tapper.

Carema-skandalen var basert på feil og overdrivelser

Ambeas virksomhet var tidligere kjent under navnet Carema. Etter massiv mediedekning i det som fikk navnet Carema-skandalen i 2011, begravde konsernet navnet og døpte om sine virksomheter.

Eric Tapper ønsker å tilbakevise påstandene i avis-omtalen som Fagbladet viser til:

– Det hadde ikke med besparelser å gjøre. Utprøving av inkontiensbeskyttelse gjennom veiing er en av Socialstyrelsen anbefalte metoder, som er veldig vanlig innen omsorg i Sverige.

Den såkalte skandalen hadde aldri noe med besparelser å gjøre, men kan i stedet ledes til at personalet på hjemmet Koppargården alarmerte det svenske Arbeidstilsynet om samarbeidsproblemer med en lege. Flere granskninger har vist at medienes skildringer av hendelsene inneholdt en rekke feil og grove overdrivelser. Først flere år senere har bildet rundt Carema-skandalen blitt nyansert noe i svensk media, skriver Tapper.

Han viser også til at store svenske medier dekket hendelsen angivelig uten å ha intervjuet noe personale på det aktuelle hjemmet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
MEDIESKY: Peder Pråhl er direktør og en av grunnleggerne bak det suksessfulle risikofondet Triton. Han er berømt som et mediesky geni i finansverden. Bildet som Triton har lagt ut av sjefen, er ett av ytterst få som finnes offentlig tilgjengelig av sjefen.

MEDIESKY: Peder Pråhl er direktør og en av grunnleggerne bak det suksessfulle risikofondet Triton. Han er berømt som et mediesky geni i finansverden. Bildet som Triton har lagt ut av sjefen, er ett av ytterst få som finnes offentlig tilgjengelig av sjefen.

Triton

MANGEMILLIARDÆRER: Henry Kravis og George Roberts er på toppen av eierfondet KKR, som kontrollerer omsorgskonsernet Ambea sammen med risikofondet Triton.

MANGEMILLIARDÆRER: Henry Kravis og George Roberts er på toppen av eierfondet KKR, som kontrollerer omsorgskonsernet Ambea sammen med risikofondet Triton.

KKR

MEDIESKY: Peder Pråhl er direktør og en av grunnleggerne bak det suksessfulle risikofondet Triton. Han er berømt som et mediesky geni i finansverden. Bildet som Triton har lagt ut av sjefen, er ett av ytterst få som finnes offentlig tilgjengelig av sjefen.

MEDIESKY: Peder Pråhl er direktør og en av grunnleggerne bak det suksessfulle risikofondet Triton. Han er berømt som et mediesky geni i finansverden. Bildet som Triton har lagt ut av sjefen, er ett av ytterst få som finnes offentlig tilgjengelig av sjefen.

Triton