Øivind Hovland
Hjelpepleier og nestleder i Fagforbundet elverum sitt ungdomslag
tips@fagbladet.no
I forrige uke skrev Fagbladet om at Fagforbundet har tatt kontakt med lokale foreninger som har vedtatt å be medlemmene stemme enten ja eller nei til avtalen om ny offentlig tjenestepensjon. løpet av debatten omkring offentlig tjenestepensjon har jeg blitt sjokkert over alle kommentarene som har kommet fra enkelte. Flere føler at ordningen er blitt bestemt for dem, og at de har mistet muligheten til å bestemme selv. Selv har jeg sagt tydelig ifra at jeg stemmer nei i år.
Ti ting du må vite om offentlig tjenestepensjon
Ingen ekspert
Debatten om pensjon må vi ta, og spørsmålene må bli stilt uansett hvilken mening man måtte ha. Du skal ikke frykte å bli sett på som dum når du stiller et spørsmål eller kommer med en reaksjon.
Realiteten er at det er ikke alle som kan alt om pensjon. Selv har jeg brukt mange timer på å lese meg opp og å diskutere, og jeg er langt fra en ekspert.
LO-ungdom strides om ny offentlig pensjon
Levealdersjustering
Det jeg derimot vet, er at jeg ikke er fornøyd med forslaget om ny pensjon. Det er ikke fordi jeg ikke mener at våre representanter har gjort en god nok jobb. Det er fordi motparten ikke har gitt nok.
Det gjelder også for politikerne som jeg skulle ønske hadde kommet mer på banen når det gjelder diskusjonen om levealdersjusteringen.
Krystallklar Mette Nord: – Jeg anbefaler avtalen om ny offentlig tjenestepensjon
Når noen faller utenfor, synes ikke jeg avtalen er godt nok. Det er heller ikke sånn fagbevegelsen jobber.
Ikke for alle
Fagbevegelsen har eksistert i over 100 år. Mennesker har stått på, både i fagforeningene og gjennom sitt politiske parti, for å få til endringer. I alle år har det alltid vært uenigheter rundt de store spørsmålene, akkurat som det er i dag rundt spørsmålet om pensjon.
Dagens pensjonsforslag er helt klart en god avtale for de fleste av oss, men ikke for alle.
– Ny offentlig tjenestepensjon er mer solidarisk enn dagens ordning
OMSKOLERT: Rune Lundquist gikk fra bruker til medarbeider på Sagatun. – Jeg ble bedre av å hjelpe andre, sier han.
Werner Juvik
MISNØYE: Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
SKÅL: 43 prosent av norske arbeidstakere må selv betale for julebordet selv.
Colourbox
– Vi er overrasket over den sterke økningen ettersom svakere kronekurs har ført til høyere levekostnader i utlandet, sier Nav-direktør Hans Christian Holte.
Hanna Skotheim
Offentlig ansatte renholdere er en gruppe som har særaldersgrense. For å få særalderspåslaget som regjeringen foreslår i nye pensjonsregler må de kunne dokumentere stillingsprosent og at de faktisk hadde stilling med særaldersgrense 30 år tilbake i tid.
Werner Juvik
NAV-ANSATT: Fardowsa Qambi har jobbet som veileder ved Nav i bydel Sagene i Oslo i to år.
Jo Straube
Christina Beck Jørgensen
Werner Juvik
Øivind Hovland
Christina Beck Jørgensen
Werner Juvik