JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Disse skal få ny lønn nå: Lønnsforhandlingene for 190.000 ansatte i kommunene er i gang

Colourbox.com

Ansatte i alle norske kommuner får lønna si forhandlet nå. Også Oslo, som er et eget tariffområde. Her kan du se hva det forhandles om.

2020090313464520200904105005

knut.nygaard@fagbladet.no

Omtrent 170.000 kommuneansatte i hele landet omfattes av det såkalte kommuneoppgjøret. I tillegg omfatte Oslo-oppgjøret rundt 20.000 ansatte.

Det er to forhandlinger som foregår paralelt. LO Kommune er forhandlingssammenslutningen for LO-forbundene som har medlemmer i kommunal sektor.

Her finner du Fagforbundet, Fellesorganisasjonen (FO), Skolenes Landsforbund (SL), Creo – forbundet for kunst og kultur , Fellesforbundet og EL og IT Forbundet.

I Oslo, som er et eget tariffområde, finnes en tilsvarende forhandlingssammenslutning som kalles KAH (Kommuneansattes hovedsammenslutning).

Dette blir et viktig element i forhandlingene

Egentlig skulle lønnsoppgjøret ha foregått i vår, men dette ble utsatt på grunn av koronaepidemien. Dette lønnsoppgjøret er et hovedoppgjør.

Sjekk hvor mye du ligger etter sammenlignet med topplederne

Mye er avgjort

Det er allerede på det rene at det ikke er mye penger å fordele i oppgjøret, etter at det såkalte frontfaget klokket inn med en ramme på 1,7 prosent. Dette tallet blir tatt med inn i lønnsforhandlingene i de andre områdene også.

– Men det er viktig at medlemmene opprettholder kjøpekraften, sier forbundsleder i Fagforbundet Mette Nord, som også er forhandlingsleder i LO Kommune.

Derfor er industrioppgjøret viktig for deg

Fagforbundet ønsker en sosial profil på oppgjøret, blant annet med et flatt kronetillegg som betyr mest for dem med lavest lønn fra før.

{u1}

Heltid blir viktig

Samtidig er det et vedvarende problem at kommunene sliter med en høy andel deltidsansatte. Kommunenes interesseorganisasjon KS oppgir selv at i underkant av 12 prosent av nytilsatte i helse- og omsorgssektoren i kommunene i 2019 ble tilsatt i hel stilling.

Siden dette er et hovedoppgjør, blir det også forhandlet om andre ting i tariffavtalen enn lønn, og derfor blir heltid en viktig del av forhandlingene.

– Vi forbereder krav om en del tekstlige endringer av avtalen, sier leder i LO Kommune, Pål Skarsbak. Han sier at styrkede rettigheter til hele stillinger blir viktig i årets oppgjør. Det jobbes også med å styrke andre rettigheter i tariffavtalen.

Begge kommuneoppgjørene har oppstart torsdag 3. september i år.

Se hva lønna di ville vært om du hadde fått samme tillegg som hjemmehjelpene

Overheng, glidning og økonomisk ramme

Det er ikke bare bare å forhandle lønn. Her er noen av begrepene forhandlingspartene må ha kontroll på.

• Overheng: Når du får et lønnstillegg flere måneder ut i et år, betyr det at det du tjener ved utgangen av året (desember) er mer enn hva du har hatt i gjennomsnittsinntekt hele året fordi du hadde lavere lønn de første månedene. Jo senere du får lønnstillegg, desto større blir forskjellen. Dette betyr også at gjennomsnittslønnen din året etter blir høyere enn året før. Denne forskjellen kalles overheng og regnes som penger du allerede har fått. Den skal derfor være med i den totale økonomiske rammen det forhandles om i lønnsoppgjørene. Eksempel: hvis du tjener 100 kroner i måneden halve året og 200 kroner den siste halvparten, blir din gjennomsnittlige månedsinntekt 150 kroner. Hvis du ikke får noen tillegg året etter, men tjener 200 kroner alle månedene i året, har du en gjennomsnittlig månedsinntekt på 200 kroner, altså 50 kroner mer enn året før. Det er disse 50 kronene som regnes som et lønnstillegg som du allerede har fått.

• Lønnsglidning: Dette er forskjellen på den lønnsøkningen som er avtalt og den økningen som faktisk har skjedd, og som blir regnet ut i etterkant. Forskjellen kan blant annet komme av at ansatte har gått opp i lønn på grunn av ansiennitetsopprykk. Lønnsglidning beregnes før lønnsforhandlingene og er en del av den totale økonomiske rammen det forhandles om.

• Økonomisk ramme: I et tariffoppgjør blir partene enige om en økonomisk ramme. Det vil si hva et oppgjør skal koste arbeidsgiverne. I en slik ramme ligger lønnsøkninger og andre økonomiske tillegg som for eksempel ulempetillegg. Også verdien av mer fritid, lønnsglidning og overheng skal regnes inn i en økonomisk ramme. Jo høyere verdien på disse andre elementene blir, desto mindre lønnsøkning er det plass til innenfor den økonomiske rammen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy

Colourbox

Colourbox.com