JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norway Cup

LO-lederen ut mot forskjellsbehandling av fotballjenter

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og president i Norges Idrettsforbund, Zaineb Al-Samarai møttes på Norway Cup onsdag.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og president i Norges Idrettsforbund, Zaineb Al-Samarai møttes på Norway Cup onsdag.

Brian Cliff Olguin

– Likestillingskampen er tydeligvis ikke vunnet i idretten, sier Peggy Hessen Følsvik. Nå tar hun et oppgjør med det hun kaller dinosaurholdninger i idretten.

2023080410102220230804103232

helge@lomedia.no

Onsdag besøkte LO-leder Peggy Hessen Følsvik Norway Cup, blant annet sammen med idrettspresident Zaineb Al-Samarai og kunnskapsminister Tonje Brenna.

Bakteppet var blant annet Norway Cup, fotball-VM for kvinner og fotballpresident Lise Klaveness sitt oppgjør etter at avisredaktør og milliardær Trygve Hegnar rakket ned på og angrep fotballjentene våre i VM i New Zealand.

Han skrev at «damefotballen er elendig», og at «spillerne opptrer som primadonnaer og blir feiret av sportsjournalistene som helter».

Hegnar har ikke ønsket å kommentere påstandene i etterkant.

Derfor sendte Fagforbundet 40 fotballer til Hadeland: Vil ha flere fagforeninger til å støtte kvinnefotball

Kvinneforakt

Peggy Hessen Følsvik hevder uttalelsene fra Hegnar vitner om en kvinneforakt og at forskjellsbehandlingen mellom jenter og gutter i idretten fortsatt er til stede i fullt monn.

Nå vil LO-lederen ha et trepartssamarbeid for likestilling på fotballbanen. Hun vet at det er mulig å få til mye på området.

Målet er å få myndighetene med på et likestillingsløft innenfor idretten.

– Nå har vi dyktige kvinner i ledelsen både i idrettsforbundet og fotballforbundet. Nå er det derfor en veldig god timing til å kunne jobbe helt konkret med et kvinneløft i idretten.

Vi har også en ny kvinnelig kulturminister som også kan bidra. Alt ligger dermed til rette for dette, sier LO-lederen.

Mathilde (14) vil bli som Ada og Andrine Hegerberg. Nå får kvinnefotballen hjelp av fagbevegelsen

Likestilling-suksess i hopp

LO har fått skryt for innsatsen for hoppjentene. Som hovedsponsor ble det satt store krav til hvordan pengene skulle brukes.

– En av de viktigste grunnene til at vi gikk inn som sponsor for hoppidretten, var å få til et løft for kvinnehopp. Vi gikk inn med prosjektet «Like muligheter» og gjorde faktisk en forskjell. Det er vi veldig godt fornøyd med. Der har vi kommet et godt stykke på vei, selv om vi ikke på noen måte er i mål. Det klarte LO gjennom et samarbeid med NISO og hopplandslaget selv, sier Peggy Hessen Følsvik.

Hun trekker Maren Lundby fram som et godt eksempel – og stor bidragsyter – i så måte.

Lundby vet selv hva som kreves for å oppnå mer likestilling innenfor idretten sin. Og at det ikke kommer av seg selv.

Hun kan ikke rose LO nok for innsatsen for kvinnehopp.

Blant annet ble det et gjennomslag for like premiepenger for kvinner og menn i Raw Air.

– LO setter likestilling høyt. Det liker vi, sier Maren Lundby til FriFagbevegelse, etter å ha spilt kjendiskamp på Ekebergsletta i forbindelse med Norway Cup.

– Men vi er ikke i mål. Det er fortsatt mye å kjempe for. Først og fremst gjennom å få en lik kalender som guttene slik at vi får vist oss ordentlig fram. Og da får vi hoppet mer i store bakker. Vi må være mer i hoppbakken slik at interessen blir større, legger hun til.

Maren Lundby i aksjon under kjendiskampen på Ekebergsletta onsdag.

Maren Lundby i aksjon under kjendiskampen på Ekebergsletta onsdag.

Brian Cliff Olguin

Fotballen sin tur

Nå står fotballen for tur, mener Peggy Hessen Følsvik til FriFagbevegelse.

– Det er fortsatt enorme forskjeller i idretten, selv om LO og NISO bidro til å løfte bonusene til fotballkvinnene med opp mot 400 prosent før de dro til VM i New Zealand, sier Peggy Hessen Følsvik.

Nå får alle spillere som er med i VM 305.000 kroner. Ved å komme til åttedelsfinalen, er bonusen for de norske fotballspillerne økt til 610.000 kroner. Dersom Norge vinner VM, er bonusen til hver spiller 2.750.000 kroner.

Den «premien» har heller ikke kommet uten kamp. LO og NISO har jobbet i mange år med skjevhetene innen toppidretten.

– Den er nesten helt unik i forhold til alle bransjer, sier forbundsleder i NISO, leder Erlend Hanstveit.

Det startet med en likelønnsavtale på grunnlønnen mellom landslagskvinner og landslagsmenn i 2017. Fortsatt var det stor forskjell på bonusene – opp mot 15 ganger i størrelsesforskjell.

Kommentar: Fotballkamp er kvinnekamp

Rivende utvikling

– Med avtalen som nå foreligger, har vi tatt et sjumilssteg i riktig retning. Det er fortsatt mye å jobbe med og utvikle. Men nå har de i alle fall skjedd et gjennombrudd, sier forbundsleder i NISO, Erlend Hanstveit til FriFagbevegelse.

Det har kommet først og fremst gjennom å engasjere spillerne og legge trykk på forbundet. Hanstveit vil også poengtere at Norges Fotballforbund har vært en aktiv driver i dette arbeidet.

– Det vi har vært tydelig på, er at det må til en aktiv distribuering av midler. Det er ikke markedet som skal styre det. Det må til en investering for å øke sponsorinntekter og dermed interessen. Det ser vi starten på nå. Det er en framgang som bare kommer til å fortsette. Vi ser en rivende utvikling innen kvinnefotballen, sier Erlend Hanstveit.

– Ute i klubbene opplever jentene en skjevfordeling av trenerressurser, treningstider, baner og garderober. Og økonomi. Vi trenger fagforeninger på banen, mener Peggy Hessen Følsvik.

Fagforbundet og Toppfotball kvinner er blant annet allerede i gang med et samarbeid for likestilling på fotballbanen gjennom prosjektet «Like muligheter».

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og president i Norges Idrettsforbund, Zaineb Al-Samarai møttes på Norway Cup onsdag.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og president i Norges Idrettsforbund, Zaineb Al-Samarai møttes på Norway Cup onsdag.

Brian Cliff Olguin

Først ute

Denne uka var altså Peggy Hessen Følsvik på besøk på det som har vært betegnet som verdens største fotballturnering.

Norway Cup var historisk i den forstand at de inkluderte jenter i turneringen før det i det hele tatt var seriespill for jentene, for mer enn 50 år siden.

Men selv i dag er det ikke full likestilling mellom jenter og gutter på fotballbanen.

– Vi liker å kalle oss for likestillingslandet Norge. Men på dette området mangler det fortsatt mye, mener Peggy Hessen Følsvik.

På langt nær i mål

Idrettspresident Zaineb Al-Samarai mener man har kommet et stykke på vei med likestilling i idretten, og at det er blitt veldig mye bedre.

– Men det er fortsatt en lang vei å gå, sier hun til FriFagbevegelse.

Hun ønsker et trepartssamarbeid hjertelig velkommen.

– Vi ønsker alle gode krefter som har lyst til å bidra i idretten hjertelig velkommen. Idretten har en veldig viktig samfunnsrolle, og vi er en viktig samfunnsaktør som er løsningen på mye, sier hun til FriFagbevegelse.

Hun mener manglende likestilling i idretten er et sammensatt problem, og at det er forskjeller fra idrett til idrett.

Det hun ønsker seg aller mest er gode treningstilbud til jentene, gode trenere og at jenter får de samme mulighetene som guttene.

– Også må jenter gis mulighet til å satse på idretten i like stor grad som guttene. Det er mange idretter hvor jentene ikke har de samme mulighetene til å satse på idretten som gutter. Det er mye lettere for gutter å satse på idrett kombinert med utdannelse og til å få en proffkarriere. I valget mellom utdannelse eller idrett velger flere jenter enn gutter utdannelse, sider Zaineb Al-Samarai.

Det skyldes at det ofte er vanskelig å kombinere de to satsingene – utdanning og idretter. Blant annet i forhold til å få fri til samlinger og lignende.

– Da «safer» ofte jentene med å velge utdanning, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy