JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

FRA GRASROTA

Landsmøtet pekte vei: Fagforbundets framtid er lys

2022102314181720221023142835

Per Flakstad

Selv om det var langt mellom de store diskusjonene på landsmøtet, går Fagforbundet ei lys framtid i møte. Grasrotskribent Oscar Aaslund Hovin følger Fagforbundets landsmøte.

Helsefagarbeider

 

I løpet av fem dager på Folkets Hus i Oslo, har skjebnen til Fagforbundet blitt avgjort, iallfall skjebnen fram til neste landsmøte om tre år.

Rar og overdreven frykt for Rødt

«Tamt» kan vel beskrive årets landsmøte i Fagforbundet. Man kunne fort bli skuffet dersom man hadde en forventning om en jevn strøm av debatter med motsetninger. Saken som skapte mest engasjement i salen, var vel saken om kontingenter. Et stort flertall på landsmøtet var enige om at pensjonister og uføre skal betale mer, mens yrkesaktive skal betale mindre.

Selv om pensjonister og uføre ikke gir forbundet makt i lønnsforhandlinger, bidrar de absolutt til å gi politisk makt. Politisk makt er nødvendig når forbundet skal få gjennomslag for de politiske sakene. Kuttene i dagpengeordningen er en sak hvor politisk makt kommer godt med når Mette Nord skal stramme opp regjeringen.

Fagforbundet har alltid hatt samarbeid med politiske partier. Flere har tatt til orde for et bredere samarbeid på venstresiden. Spesielt ønsker flere at Fagforbundet skal ha tettere samarbeid med Rødt. Ifølge avgått yrkesseksjonsleder Stein Guldbrandsen, er det en overdrevet frykt nasjonalt for Rødt som han karakteriserer som rar.

Landsmøtet vedtok: «Det er viktig med et godt samarbeid med politiske partier og organisasjoner som deler Fagforbundets ideologi og verdier.».

Den travle gangen

Det er alltid knyttet en viss forventning til gjennomføring av landsmøter – spesielt i organisasjoner med over 400.000 medlemmer, eller lagspillere, som forbundet ønsker å legge opp til i sitt fokus på hele laget. Landsmøter lever sine egne liv, kommenterte jeg første dag av landsmøtet.

Valget av de som skal sitte i sentrale organer skaper mye spenning, og er ofte gjenstand for både rykter og spekulasjoner i forkant. Med kun 3,5 timer fra innstillingen ble lagt fram til valget ble gjennomført, fikk delegasjonene lite tid til å komme med nye forslag.

Selv med gode kandidater fra valgkomiteen framsto det, mildt sagt, merkelig at 16 av 20 medlemmer i valgkomiteen også ble innstilt i de sentrale organene i forbundet. Men for all del – de gikk jo på gangen da navnet kom deres opp.

Friskt pust inn i forbundet

Likevel – det er et sterkt lag som skal bringe Fagforbundet framover de neste årene. Allerede første dag befestet Mette Nord sin plass som en sterk og dyktig lagleder for Norges største fagforbund. Med tanke på de utfordringene vi står foran i tiden som kommer, er det liten tvil om at Nord har erfaringen og kompetansen som trengs for å komme gjennom vanskelige tider.

Årets nykommer i forbundsledelsen er fra Innlandet, og heter Helene Harsvik Skeibrok. Skeibrok er et produkt av Fagforbundet Ung, og har fulgt stigen fra å være ungdomstillitsvalgt til nå å bli nestleder. Skeibrok blir av flere beskrevet som erfaren, jordnær og oppriktig. Hun representerer et friskt pust inn i den sentrale delen av forbundet. 

Vi skal ikke se bort ifra at Skeibrok er en potensiell ny leder for Fagforbundet den dagen Mette Nord trekker seg tilbake.

Ungdomsbonanza på landsmøtet

Framtida i Fagforbundet er lys. Avgått leder i Fagforbundet Ung, Victoria De Oliveira, ledet forbundets første ungdelegasjon i forbundets 19 år gamle historie. De unge delegatene imponerte mange, blant andre Tarjei Leistad fra landsstyret, som beskrev det som et ungdomsbonanza av bra innlegg. Ungdomsorganiseringen skal løfte saker, stå på barrikader og presse oss til å se nye perspektiver, sa Leistad i sitt innlegg til landsmøtet onsdag kveld.

Neste år fyller Fagforbundet 20 år. Nå begynner forbundet for alvor å høste fruktene av det som har blitt gjort i ungorganiseringen gjennom disse årene.

Unge medlemmer er fremtiden

Jeanette Lea Romslo, blir den første lederen i Fagforbundet Ung som skal tiltre forbundets arbeidsutvalg med tale- og forslagsrett. Det er absolutt på tide at også representanten for medlemmene under 30 år får delta der de daglige avgjørelsene tas. Flere mente at de unge medlemmene hadde nok innflytelse via forbundsstyret og ikke trengte plass i arbeidsutvalget, men 256 landsmøtedelegater var uenige i det. 201 stemte imot at de unge skulle få plass i toppledelsen.

Om tale- og forslagsrett er nok, er usikkert. Med tanke på at ungorganiseringen først nå (!) får sende representanter på landsmøtet, er det iallfall et skritt i riktig retning.

Det er de unge medlemmene som er framtida i Fagforbundet. Ut ifra debattene på landsmøtet, har vi en lys framtid i sikte.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy