JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Anne (58) taper store penger: Nå endrer KLP info om uførefella

LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.

LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.

Ole Martin Wold

Etter kritikken mot flere offentlige pensjonskassers informasjon om risikoen ved gradert uførepensjon, har én – KLP – valgt å endre informasjonen de gir i brev til sine medlemmer. – Vi tar alle tilbakemeldinger om vanskelig tilgjengelig informasjon på alvor, sier KLP.

2022050510104620220505101045

ida.wangberg@fagbladet.no

KLP har skrevet om teksten i brevene som går ut til medlemmene om delvis uførepensjon, etter at Fagbladet har skrevet flere saker om den såkalte uførefella.

«Hvis du blir mer ufør og får arbeidsavklaringspenger eller uføretrygd fra NAV, vil de bli beregnet ut fra den reduserte lønnen», står det nå i brevet medlemmene får.

Det gjorde det ikke før.

Fagbladet har tidligere skrevet om Anne Kallset, som får minstesats for uføre etter 40 år i arbeidslivet, om parkinson-rammede Vidar Smalås, som kan tape over hundre tusen kroner i året på å ha prøvd å stå i så stor stilling som mulig, og hjernesvulst-opererte Lajla Silvana Hortman, som føler seg presset til å jobbe mer enn det hun tror helsa tåler, for å unngå å endre opp med en inntekt rundt fattigdomsgrensa dersom hun blir syk igjen.

Taper når de senere må få uføretrygd fra Nav

Alle er de rammet av den såkalte uførefella, som oppsto da uførereformen trådte i kraft i 2015. Reglene for beregning av uføretrygd ble endret, slik at Nav nå tar utgangspunkt i de beste tre av de siste fem årene før du får inntektsevnen nedsatt med minst 50 prosent.

Mens man ikke kan få lavere uføregrad enn 50 prosent fra Nav, kan man få 20–40 prosent uføregrad fra en offentlig pensjonskasse. Mottar man det i minst tre år før man får innvilget 50 prosent eller høyere uføregrad fra Nav, vil Nav beregne uføretrygden ut fra inntekten i den stillingsandelen man har stått i.

Postbud Alf Rune er en av over 5000 som har gått i uførefella så langt

Anne Kallset sto for eksempel i 60 prosent stilling med 40 prosent uføreytelse fra KLP i mange år. Derfor ble uføretrygden hennes fra Nav beregnet som 66 prosent av inntekten i 60 prosent stilling. Slik endte hun opp med Navs minstesats for uføre, selv om hun har vært i arbeidslivet i 40 år, og jobbet full stilling i 35 av dem.

Kritisk til informasjon

Flere har kritisert KLP og andre pensjonskasser for å ha gitt for lite informasjon om denne risikoen.

Anne Kallset, som søkte om 40 prosent uføreytelse fra KLP rett før de nye reglene ble innført, ble kun informert gjennom det siste avsnittet i et brev som hovedsakelig handlet om dokumentasjon KLP trengte for å kunne behandle saken.

– Jeg fikk et brev i posten etter at jeg hadde søkt om gradert uførepensjon, men før jeg hadde fått det innvilget. Der sto det at det var endringer i ordningen. Men det var ingenting ved det brevet som sa «alarm, alarm, dette kan få store konsekvenser for deg», sier Kallset til Fagbladet.

Fagbladet har sett brevet hun fikk fra KLP i desember 2014. Helt nederst i brevet står det et avsnitt med overskrift «Nye regler for uførepensjon fra 01.01.2015».

Avsnittet lyder: «Fra og med 01.01.2015 endres regelverket for uføre-/attføringspensjon i KLP, noe som innebærer at pensjonene på dette tidspunkt vil bli beregnet på en annen måte enn i dag. Endringene i regelverket gjelder for alle som blir innvilget uførepensjon/midlertidig uførepensjon fra og med 01.01.2015. For nærmere informasjon, blant annet om hvordan pensjonen beregnes, ber vi deg gå inn på følgende nettside: klp.no/nyuforepensjon.»

«Uførefella» opp i Stortinget: Uføre Anne ber Ap og Sp støtte forslaget som kunne spart henne hundretusener av kroner

Har skrevet om brev

I ettertid har pensjonskassen lagt ut mer informasjon på nettsidene sine gjennom artiklene som heter «Få korrekt uføregrad» og «Alderspensjonen kan bli lav for delvis uføre», ifølge pensjonsøkonom Øyvind Røst i KLP.

Fagbladet har snakket med flere av de nesten 800 som havner i uførefella hvert år. Felles for dem alle er at de ut fra informasjonen de har fått fra pensjonskassen, ikke har forstått konsekvensene det å motta gradert uføreytelse under 50 prosent ville få dersom de senere måtte søke Nav om uføretrygd.

{f1}

I KLP er de lydhøre for kritikken.

– I KLP er vi opptatt av å kommunisere på en måte som mottaker kan forstå, og vi tar alle tilbakemeldinger om vanskelig tilgjengelig informasjon på alvor, skriver Øyvind Røst i KLP i en epost til Fagbladet.

Han opplyser om at de nylig har skrevet om teksten i brevene de sender medlemmene om delvis uførepensjon, og at det for tiden pågår et arbeid med å videreutvikle kommunikasjonen om dette temaet.

I brevene som blir sendt ut til medlemmene som får delvis uførepensjon med høy sats fra KLP, men ikke ytelse fra Nav, vil det nå stå følgende tekst:

«Du har nå gått ned i stilling og lønnen din er derfor redusert. Hvis du blir mer ufør og får arbeidsavklaringspenger eller uføretrygd fra NAV, vil de bli beregnet ut fra den reduserte lønnen, og ikke ut fra lønnen du hadde før du ble ufør. Det samme vil skje med beregningen av alderspensjonen du etter hvert skal få fra NAV.

Du må derfor sette deg inn i konsekvensene av å ha uførepensjon fra KLP, uten å motta noe fra NAV. Les mer om dette på klp.no/uforegrad og på klp.no/alderspensjon-ufore.»

– Vi kan alltid bli flinkere til å informere om offentlig tjenestepensjon og jobber kontinuerlig med hvordan vi informerer medlemmene, skriver Røst.

Senterpartiet vil stenge uførefella

SPK informerer ikke i brev

Statens pensjonskasse (SPK) har valgt å ikke informere i brevet som går ut til dem som søker om delvis uførepensjon.

– Dette regelverket dreier seg om en begrensning i regelverket for folketrygden, og vil ikke gjelde for alle som får innvilget uførepensjon fra SPK. Vi har derfor ikke inkludert informasjon om dette i brevene våre, men har stedet lagt ut en mer generell informasjon på SPK.no, hvor vi også viser til NAV.no, skriver Hilde Wærness Jensen, sjef for fagseksjonen i SPK i en epost til Fagbladet.

Hun opplyser om at de i oktober 2021 la ut informasjon om uførefella under overskriften «Ofte stilte spørsmål om uførepensjon» på SPKs nettside om uførepensjon.

Ifølge Wærness Jensen er også kundesenteret til SPK svært oppmerksomme på denne problemstillingen, og de informerer om risikoen til medlemmer dette angår.

– Vi har tidligere vurdert å ta med noe informasjon om denne risikoen i søknadsskjemaet, men dette er komplisert fordi regelverket slår ut helt ulikt for de ulike situasjonene. Det er heller ingen automatikk i at grad under 50 prosent fører til denne situasjonen – det kommer blant annet an på hvor lang tid medlemmer har lav grad uten uføreytelse fra Nav, skriver Wærness Jensen.

Les svaret fra Hadia Tajik om «uførefella»

Dette er «uførefella»

• Er du ufør i lavere grad enn 50 prosent, med ytelse fra pensjonskassen, vil du rammes kraftig økonomisk dersom du senere blir over 50 prosent ufør.

• For å få uførepensjon fra Nav må du være minst 50 prosent ufør.

• Ønsker du, eller har du mulighet til å jobbe mer enn 50 prosent, kan du søke mellom 20 og 50 prosent uføregrad fra KLP, SPK eller andre kommunale pensjonskasser.

• Får du innvilget uføretrygd fra Nav senere, vil den være basert på inntekten din de fem siste årene. Uføreytelsen fra pensjonskassen er ikke med i beregningsgrunnlaget, og uføretrygden vil kun være basert på stillingsandelen du har stått i.

• Har du fått 40 prosent uførepensjon fra pensjonskassen i fem år, vil uføretrygden din fra Nav regnes som 66 prosent av lønna i 60 prosent stilling.

• Uførefella oppsto ved innføringen av uførereformen i 2015.

• Nesten 800 personer går i uførefella hvert år, idet de går fra gradert uførepensjon fra en offentlig pensjonskasse på under 50 prosent til minst 50 prosent uføretrygd fra Nav.

• Så langt har over 5000 personer havnet i uførefella.

• Per 31.12.2021 hadde 11.686 personer uførepensjon fra KLP med en utbetalingsgrad under 50 prosent.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.

LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.

Ole Martin Wold