Eiere måtte betale tilbake 7 millioner kroner:
Foreldre avslørte barnehage-millioner på avveie: – Nå blir det lettere å misbruke barnehagepenger
VARSLER: Elin Skrede varslet sammen med mannen sin til Asker kommune etter at de gravde i regnskapene til barnehagen ungene deres gikk i. Tilsyn fra kommunen, fylkesmannen og inngripen fra Utdanningsdirektoraret gav millionkrav om eierne av barnehagen.
Øystein Windstad
Regjeringen foreslår at 30 personer ha ansvaret for å kontrollere 3000 private barnehager. – Regjeringen gjør det lettere for useriøse barnehageeiere å lure unna penger, sier Fagforbundets tallknusere.
oystein.windstad@fagbladet.no
– Vi reagerte da vi sendte dattera vår i barnehagen og de ansatte fortalte at de ikke hadde råd til strøsand på snø og is, forteller mamma og varsler Elin Skrede til Fagbladet.
Da hun og mannen lurte på hvorfor barnehagen alltid hadde så dårlig råd, startet de å grave i regnskap. De varslet kommunen, og det førte til at ballen begynte å rulle.
Flere tilsyn avdekket at eierne hadde brukt barnehagepenger på spabehandling, kjøp av BMW og besøk på Theatercafeen. Eierne fikk et krav om betale tilbake 7 millioner kroner – penger betalt av foreldrene og kommunen.
• Barnehage måtte betale millioner etter foreldre-varsling
Roper varsku
Nå foreslår regjeringen å opprette et statlig tilsyn som skal overta jobben med å sjekke hvordan barnehagepengene brukes. Det nye tilsynet skal legges til Molde. Der skal 30 personer ha ansvaret for å kontrollere 3000 private barnehager:
– Det er fullstendig urealistisk å tro at disse 30 skal ha oversikten over økonomien i tusenvis av barnehager, sier varsler og mor Skrede. Hun peker på at regjeringen sier de ønsker å bygge opp tilsynet til å bli rundt 30 stillinger på sikt. Det er satt av 10 millioner i statsbudsjettet for 2020. Det tilsvarer rundt 10 stillinger. Hun mener det blir lettere for de useriøse barnehageeierne:
– Dette vil i praksis gi en vesentlig svekkelse av tilsynet med barnehager. Vi kan se på hvordan tilsynet med privatskoler fungerer i dag. Der har den nasjonale tilsynsenheten ikke hatt en sjanse til å følge opp alle de private skolene. Riksrevisjonen har også kritisert det manglende tilsynet, sier Skrede. Hennes avsløringer førte til flere medieoppslag og at Utdanningsdirektoratet grep inn mot barnehageeierne.
• Ap vil ha slutt på at fond kjøper barnehager
Kommunene får ikke sjekke pengebruken
Mens de 30 ansatte i Molde skal føre tilsyn med alle landets barnehager, mister kommunene muligheten til å sjekke barnehagenes pengebruk. Det får Fagforbundet og Else-Annie Hansen til å reagere:
– Det er helt ufattelig at de gjør dette. Det vil føre til en sentralisering av kontrollen med barnehagene. I dag har alle kommuner fra Finnmark til Lindesnes hatt mulighet til å sjekke hvordan pengene blir brukt, sier Hansen.
Else-Annie Hansen
Privat
• Barnehageeier: – Ingen grunn til å demonisere privat velferd
Færre oppgaver
Hun jobber som tallknuser og revisjonssjef i Lofoten. Regjeringens forslag vil føre til at Fagforbundets medlemmer som jobber med revisjon og økonomi, får færre oppgaver. Hun og kollegaene i kommunen avdekket blant annet hvordan en eier av en barnehage hadde kunstig høy husleie. Eieren leide et barnehagebygg av seg selv:
– Nå mister vi altså muligheten til å avdekke slike ting, sier Hansen kritisk.
Hun mener kommunene har solid kompetanse til å drive tilsyn, men at det har vært satset for lite på det. Revisoren sier kommunene sjekker eksempelvis om barnehageselskapene bruker eget bemanningsbyrå og til hvilken pris de leier ut folk til seg selv. Eller om de leier ut biler til seg selv, og om kostnadene er i samsvar med lokale leiebilpriser:
– Med regjeringens tilsyn vil de fokusere på de store kjedene og pengestrømmene. Når vi avdekker at en barnehageeier har leid ut et bygg til 50.000 kr for mye, betyr et slik beløp mye for en liten kommune, sier Hansen.
• SV og Rødt roper varsku om kommersielle barnehager
Regjeringen: – Skal komme barna til gode
Hansen leder faggruppe for økonomi i Fagforbundet.
Både hun og Skrede er positive til at regjeringen vil at det nye tilsynet skal sjekke pengestrømmene i de store kjedene. De mener samtidig at en kan fortsette som før, med at kommunene kan sjekke de enkelte barnehagene.
Skrede sier at de siste par årene har kommunene fått øynene opp for viktigheten av tilsyn og at det nå har skjedd mye. På e-post svarer statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Julie Midtgarden Remen (H), at kontrollen skal bli bedre:
– Vi ønsker å sikre at de 24 milliardene i offentlige tilskudd og foreldrebetaling kommer barna til gode. Det krever større åpenhet enn i dag og et bedre økonomisk tilsyn. Sist undersøkelse viste at kun en prosent av de private barnehagene hadde hatt økonomisk tilsyn i perioden 2013–2016.
• Rapport: Barnehager tre ganger mer lønnsom enn børsen
– Får sjekket på tvers av grenser
– Både varsler Skrede og de som jobber med revisjon i Fagforbundet mener kommunene kan fortsette med lokalt tilsyn. Samtidig som et statlig tilsyn ser etter de store kjedene. Hva sier regjeringen til det?
– Et nasjonalt tilsyn vil gjøre det enklere å vurdere risikoen for regelbrudd. Da kan vi sette inn ressursene der behovet for tilsyn er størst. Kommunen skal fortsatt føre tilsyn med andre forhold enn de økonomiske. Blant annet skal kommunen føre tilsyn med kvaliteten på barnehagetilbudet. Med et nasjonalt, økonomisk tilsyn kan kommunene konsentrere seg om å sikre at alle barn får et godt og trygt barnehagetilbud.
– Fagforbundet og Skrede mener det vil bli et dårligere tilsyn om 30 ansatte skal ha kontroll med 3000 barnehager. Hva sier regjeringen til det?
– Vi tror at tilsynet kommer til å bli bedre. En undersøkelse fra 2017 viste at kun en prosent av de private barnehagene hadde hatt økonomisk tilsyn i perioden 2013 til 2016. Med et nytt nasjonalt tilsyn for økonomiske forhold vil vi kunne få bedre oversikt over barnehager på tvers av kommunegrenser, svarer statssekretær Remen (H).