DÅRLIG IVARETAKELSE: Dårlige arbeidsvilkår kan være belastende arbeidstidsordninger, manglende sikkerhetsopplæring og liten ivaretakelse av arbeidstakernes sikkerhet under utførelsen av arbeidet, skriver grasrotstemme Christina Beck Jørgensen.
Illustrasjon: Øivind Hovland
Hjelpepleier
De siste årene har vi hørt og lest mange grusomme fortellinger om utenlandske arbeidere som får vesentlig dårligere lønns– og arbeidsvilkår enn norske arbeidstakere. Et eksempel er transportselskapet Bring som i mars ble rapportert til Arbeidstilsynet for sosial dumping.
Når slike ting skjer, er det fint at én av tre norske kommuner har innført tiltak mot sosial dumping ved anbud. Det viser en oversikt fra Fagforbundet.
Men hvorfor gjør ikke bare alle det?
• Èn av tre norske kommuner stiller krav mot sosial dumping: – Nå må andre følge etter
Arbeidstakerens helse er viktig for alle
Sosial dumping vil si at utenlandske arbeidstakere som utfører arbeid i Norge, får vesentlig dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn norske arbeidstakere.
Dårlige arbeidsvilkår kan være belastende arbeidstidsordninger, manglende sikkerhetsopplæring og dårlig ivaretakelse av arbeidstakernes sikkerhet under utførelsen av arbeidet.
Arbeidstakerens helse er like viktig for alle, og en arbeidsgiver skal forhindre at ulykker skjer.
• Sjekk lista: Disse kommunene har tiltak mot sosial dumping
Må rydde opp i egne rekker
I mars i år lanserte LO en egen strategi mot sosial dumping. Strategien inneholder mange gode forslag til endringer som kan gjøres, som for eksempel å styrke trepartssamarbeidet, fjerne den generelle adgangen til midlertidige ansettelser, sikre bedre tilgang til innsyn i offentlige kontrakter og sikre at lønns- og arbeidsvilkår er i samsvar med lov og forskriftsverk.
Dette er mange gode tiltak. Nå gjenstår det bare at politikerne gjennomfører disse tiltakene og rydder opp i egne rekker.
Må sterkere på banen
Regjeringen har laget en egen strategi for å bekjempe arbeidslivskriminalitet og for å fremme seriøse og gode arbeidsforhold. Strategier er fint og flott, men når vi ikke klarer å rydde opp, må vi se på hva annet som kan gjøres.
Vi vet at sosial dumping foregår og at mange slipper unna med det. Derfor må LO, Arbeidstilsynet og politiet sterkere på banen og så må lovverket strammes inn slik at de som utnytter arbeidstakerne ikke slipper unna med det.
• Regjeringa nedprioriterer arbeidet mot sosial dumping, mener LO
Støtter Fagforbundet
Vi trenger politikere som tar dette på alvor, og ordførere som både er gode arbeidsgivere og seriøse oppdragsgivere. Jeg støtter derfor Fagforbundets leder Mette Nord i at alle norske kommuner og fylkeskommuner bør vedta eller fornye en plan mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet etter kommunevalget.
Lik lønn for likt arbeid må gjelde for alle uansett om du bor og jobber i Norge eller om du jobber i Norge for en kort periode, men bor i et annet land. Fagbevegelsen har en jobb å gjøre for å organisere arbeidere som bare er her for en kort periode. Det er vårt ansvar å ivareta disse når de jobber i Norge.
Minimum minstelønn
Tidligere i år kom Rødt i Trondheim med et forslag om at skjenkesteder må betale minimum minstelønn for å få skjenkebevilling.
Dette har jeg spilt inn som forslag til eget valgprogram i SV Elverum, og vi har vedtatt følgende: «Alle ansatte på skjenkesteder skal ha minimum minstelønn før serveringsstedet får skjenkebevilgning.»
Vi som politikere må ta ansvar for det som skjer i kommunen vår og vi må jobbe for innbyggerne våre. Lokale politikere har mulighet til å bruke handlingsrommet sitt for å regulere markedet slik at det er til innbyggernes beste.
Enklere å følge opp
Det finnes ikke noe minstelønn i Norge, men mange tariffavtaler har de siste årene blitt allmenngjort slik at man kan følge opp og passe på at alle får lik lønn og like arbeidsvilkår.
Så er det opp til fagbevegelsen og vi som besøker disse skjenkestedene å få de ansatte organisert. Bare på den måten kan vi jobbe oss framover for å få på plass tariffavtaler på alle skjenkesteder i Norge og for å få slutt på sosial dumping generelt.
Vi som politikere må jobbe for innbyggerne våre
BLOKKERT: Bildet er tatt i en kommunal bolig et sted i Midt-Norge.
Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS
Renholdere får et ekstra lønnstillegg.
Kasper Holgersen
VIL SIKRE: Peggy Hessen Følsvik og LO ønsker en lavlønnsmodell som treffer bedre enn dagens modell. Her fra kravoverrekkelse med NHO.
Håvard Sæbø
YRKESVALG: – Det er vanskelig å få unge mennesker til å velge bussyrket. Nå må snart arbeidsgiverne ta inn over seg at lønn og arbeidsbetingelser er en viktig årsak til disse problemene, sier Marit Sauge.
Werner Juvik
FORTVILELSE: Mange er fortvilte etter at de fikk brev med krav om å betale tilbake deler av lønna si fra Skien kommune - her representert ved rådhuset.
Werner Juvik
DØDSHJELP: – Det er på tide å utrede dette i en bredt sammensatt kommisjon, mener Gro Nylander (82), som er pensjonert fødselslege.
Kristin Svorte
Christina Beck Jørgensen
Werner Juvik
DÅRLIG IVARETAKELSE: Dårlige arbeidsvilkår kan være belastende arbeidstidsordninger, manglende sikkerhetsopplæring og liten ivaretakelse av arbeidstakernes sikkerhet under utførelsen av arbeidet, skriver grasrotstemme Christina Beck Jørgensen.
Illustrasjon: Øivind Hovland
Christina Beck Jørgensen
Werner Juvik