JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra grasrota

Det er bra at noen norske kommuner stiller krav mot sosial dumping, men hvorfor gjør ikke bare alle det?

2019072410010020230821171436
DÅRLIG IVARETAKELSE: Dårlige arbeidsvilkår kan være belastende arbeidstidsordninger, manglende sikkerhetsopplæring og liten ivaretakelse av arbeidstakernes sikkerhet under utførelsen av arbeidet, skriver grasrotstemme Christina Beck Jørgensen.

DÅRLIG IVARETAKELSE: Dårlige arbeidsvilkår kan være belastende arbeidstidsordninger, manglende sikkerhetsopplæring og liten ivaretakelse av arbeidstakernes sikkerhet under utførelsen av arbeidet, skriver grasrotstemme Christina Beck Jørgensen.

Illustrasjon: Øivind Hovland

Vi vet at sosial dumping foregår. Derfor må LO, Arbeidstilsynet og politiet sterkere på banen og så må lovverket strammes inn.

Hjelpepleier

De siste årene har vi hørt og lest mange grusomme fortellinger om utenlandske arbeidere som får vesentlig dårligere lønns– og arbeidsvilkår enn norske arbeidstakere. Et eksempel er transportselskapet Bring som i mars ble rapportert til Arbeidstilsynet for sosial dumping.

Når slike ting skjer, er det fint at én av tre norske kommuner har innført tiltak mot sosial dumping ved anbud. Det viser en oversikt fra Fagforbundet.

Men hvorfor gjør ikke bare alle det?

Èn av tre norske kommuner stiller krav mot sosial dumping: – Nå må andre følge etter

Arbeidstakerens helse er viktig for alle

Sosial dumping vil si at utenlandske arbeidstakere som utfører arbeid i Norge, får vesentlig dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn norske arbeidstakere.

Dårlige arbeidsvilkår kan være belastende arbeidstidsordninger, manglende sikkerhetsopplæring og dårlig ivaretakelse av arbeidstakernes sikkerhet under utførelsen av arbeidet.

Arbeidstakerens helse er like viktig for alle, og en arbeidsgiver skal forhindre at ulykker skjer.

Sjekk lista: Disse kommunene har tiltak mot sosial dumping

Må rydde opp i egne rekker

I mars i år lanserte LO en egen strategi mot sosial dumping. Strategien inneholder mange gode forslag til endringer som kan gjøres, som for eksempel å styrke trepartssamarbeidet, fjerne den generelle adgangen til midlertidige ansettelser, sikre bedre tilgang til innsyn i offentlige kontrakter og sikre at lønns- og arbeidsvilkår er i samsvar med lov og forskriftsverk.

Dette er mange gode tiltak. Nå gjenstår det bare at politikerne gjennomfører disse tiltakene og rydder opp i egne rekker.

Må sterkere på banen

Regjeringen har laget en egen strategi for å bekjempe arbeidslivskriminalitet og for å fremme seriøse og gode arbeidsforhold. Strategier er fint og flott, men når vi ikke klarer å rydde opp, må vi se på hva annet som kan gjøres.

Vi vet at sosial dumping foregår og at mange slipper unna med det. Derfor må LO, Arbeidstilsynet og politiet sterkere på banen og så må lovverket strammes inn slik at de som utnytter arbeidstakerne ikke slipper unna med det.

Regjeringa nedprioriterer arbeidet mot sosial dumping, mener LO

Støtter Fagforbundet

Vi trenger politikere som tar dette på alvor, og ordførere som både er gode arbeidsgivere og seriøse oppdragsgivere. Jeg støtter derfor Fagforbundets leder Mette Nord i at alle norske kommuner og fylkeskommuner bør vedta eller fornye en plan mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet etter kommunevalget.

Lik lønn for likt arbeid må gjelde for alle uansett om du bor og jobber i Norge eller om du jobber i Norge for en kort periode, men bor i et annet land. Fagbevegelsen har en jobb å gjøre for å organisere arbeidere som bare er her for en kort periode. Det er vårt ansvar å ivareta disse når de jobber i Norge.

Minimum minstelønn

Tidligere i år kom Rødt i Trondheim med et forslag om at skjenkesteder må betale minimum minstelønn for å få skjenkebevilling.

Dette har jeg spilt inn som forslag til eget valgprogram i SV Elverum, og vi har vedtatt følgende: «Alle ansatte på skjenkesteder skal ha minimum minstelønn før serveringsstedet får skjenkebevilgning.»

Vi som politikere må ta ansvar for det som skjer i kommunen vår og vi må jobbe for innbyggerne våre. Lokale politikere har mulighet til å bruke handlingsrommet sitt for å regulere markedet slik at det er til innbyggernes beste.

Enklere å følge opp

Det finnes ikke noe minstelønn i Norge, men mange tariffavtaler har de siste årene blitt allmenngjort slik at man kan følge opp og passe på at alle får lik lønn og like arbeidsvilkår.

Så er det opp til fagbevegelsen og vi som besøker disse skjenkestedene å få de ansatte organisert. Bare på den måten kan vi jobbe oss framover for å få på plass tariffavtaler på alle skjenkesteder i Norge og for å få slutt på sosial dumping generelt.

Vi som politikere må jobbe for innbyggerne våre

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy