Her møtes to hjelpepleiere. – Det er viktig med en stabil og god inntekt, sa Frøydis Pedersen (88) til Mette Nord da hun besøkte henne på omsorgssenteret i Malvik kommune.
Renate Tårnes
Leder av Fagforbundet
Jeg møtte Frøydis Pedersen da jeg nylig besøkte Hommelvik bo- og omsorgssenter i Malvik kommune.
Vi kom i prat mens jeg serverte kaffe og sjokolade i TV-stua. Hun fortalte at hun var en av de første som tok hjelpepleierutdanning på 1960-tallet.
Jeg spurte henne hva hun syns om at det har blitt flere heltidsstillinger i Malvik, etter at kommunen har satset på en heltidskultur. Hun var klar i sin tale:
«Det er viktig med en stabil og god inntekt», sa Frøydis.
Selv vokste hun opp med en far som jobba på sjøen. Da måtte mora jobbe seint og tidlig for å forsørge Frøydis og søsknene. Tidlig forstod hun at det er viktig å ha en jobb som sørger for at man kan ta vare på familien.
I dag jobber to av tre i kommunene deltid, de fleste er kvinner i omsorgsyrker. Nesten fire av fem stillinger som helsefagarbeider lyses ut i deltid. Har du 23,35 prosents stilling, som er vanlig, får du utbetalt litt over 7000 kroner i måneden. Mange må ta ekstravakter og håpe at sjefen ringer, for å få endene til å møtes.
• I denne kommunen jobbar dei hardt for mest mogleg heiltid
Når deltid er hovedregelen, går det også ut over kvaliteten på tjenestene. De ansatte blir ikke godt nok kjent med beboerne og deres behov, og det blir vanskelig for dem å utvikle seg som fagpersoner. De kan ikke planlegge, for de veit ikke når og hvor de skal jobbe.
Møtet med Frøydis gjør meg enda mer sikker på at heltid er en av Fagforbundets viktigste saker. Våre medlemmer må få hele stillinger og stabil inntekt, slik at de kan utvikle seg faglig og gjøre en enda bedre jobb. Aller mest trenger vi en heltidskultur for at Frøydis og andre beboere får den tryggheten og omsorgen de fortjener.
Les mer om deltid og heltid:
• Fra grasrota: Som førstegangsfødende håper jeg innerst inne at jeg ikke klarer å amme
• Kronikk: Hva skal til for at jeg får boliglån?
• Her gikk åtte helsefagarbeidere fra deltids- til heltidsstilling
OMSKOLERT: Rune Lundquist gikk fra bruker til medarbeider på Sagatun. – Jeg ble bedre av å hjelpe andre, sier han.
Werner Juvik
MISNØYE: Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
SKÅL: 43 prosent av norske arbeidstakere må selv betale for julebordet selv.
Colourbox
– Vi er overrasket over den sterke økningen ettersom svakere kronekurs har ført til høyere levekostnader i utlandet, sier Nav-direktør Hans Christian Holte.
Hanna Skotheim
NAV-ANSATT: Fardowsa Qambi har jobbet som veileder ved Nav i bydel Sagene i Oslo i to år.
Jo Straube
Offentlig ansatte renholdere er en gruppe som har særaldersgrense. For å få særalderspåslaget som regjeringen foreslår i nye pensjonsregler må de kunne dokumentere stillingsprosent og at de faktisk hadde stilling med særaldersgrense 30 år tilbake i tid.
Werner Juvik
Jan-Erik Østlie
Her møtes to hjelpepleiere. – Det er viktig med en stabil og god inntekt, sa Frøydis Pedersen (88) til Mette Nord da hun besøkte henne på omsorgssenteret i Malvik kommune.
Renate Tårnes
Jan-Erik Østlie