Illustrasjonsfoto.
Anna Granqvist
Regionssekretær for Fagforbundet Vestland
Bransjedirektør for helse og velferd i NHO Geneo Torbjørn Furulund gjentar NHO og høyresidens strategi i valgkampen om å unngå å diskutere faktiske lønnsforskjeller i Klassekampen 15. september, og i Fagbladet.
I stedet for å være ærlig om NHOs tariffavtaler, brukes SSBs lønnsstatistikk til å hevde at det er små forskjeller i lønn mellom kommuneansatte og de som jobber for velferdsprofitørene, altså de kommersielle aktørene i velferden.
• Velferdsbløffen: Hvis løgn var latin, hadde vi mange lærde folk i landet
Den statistikken er ubrukelig hvis målet er en opplyst debatt om lønns- og pensjonsvilkårene til fagarbeiderne og assistentene. Jeg regner med at Furulund både har lest og har evne til å forstå hvordan lønn dannes på tariffavtalen han selv er part i.
• Er det sant at ansatte tjener dårligere med privat arbeidsgiver?
Furulund gjentar NHOs misnøye med begrepet «bendelormøkonomi» og later som om Fagforbundet kaller NHOs medlemmer for bendelormer, men unngår beleilig nok å kommentere kunnskapsgrunnlaget for For velferdsstatens rapport, «Den internasjonale velferdsprofitten og bendelormøkonomien».
• Ja, hva er sant om lønn og pensjon?
Det er vanskelig å tolke opphenget i overskriften som noe annet enn en sterk uvilje til å diskutere de kommersielle aktørenes fortjenestemotiv, siden det ikke akkurat er en politisk vinnersak. Jeg støtter fullt ut å videreføre den norske tradisjonen for å ha både offentlig driftede og private ideelle aktører, og det kan vi lykkes med videre, helt uten å kanalisere offentlige midler til konsern med profittmotiv. Slik forhindrer vi sosial dumping av de ansattes lønns- og pensjonsvilkår, og slik beholder vi demokratisk kontroll med kvaliteten i tjenestene.
FALLER UTENFOR: – Rusavhengige faller litt utenfor når de blir gamle. Mange har ikke evne til å bo på steder uten tilsyn hele døgnet, sier Ellen-Mari Olsson, spesialhjelpepleier med videreutdanning i psykiatri.
Kathrine Geard
Helsefagarbeidere og hjelpepleiere, renholdere og sykepleiere har i dag særaldersgrense. Arbeidsgiverorganisasjonene Spekter og Virke mener denne ordningene ikke bør videreføres fullt ut.
Frøydis Falch Urbye
OMSKOLERT: Rune Lundquist gikk fra bruker til medarbeider på Sagatun. – Jeg ble bedre av å hjelpe andre, sier han.
Werner Juvik
KOM TILBAKE: – Ja, jeg var syk, men jeg trengte å være blant folk, sier Katherine Carroza-Roos.
MISNØYE: Sammen med sine kolleger står Inger Marie Hagen ved OsloMet bak Medbestemmelsesbarometeret. Den viser at mer enn hver femte arbeidstaker gir uttrykk for misnøye med ledelsen.
Kasper Holgersen
PÅ BØLGJELENGDE: Dei to kollegaene Anne Gro Olesrud Rugaas (36) og Nina Helen Haugan Hansen (38) og er samde om det meste. Og viktigast for begge er at brukarane har gode dagar og opplever meistring når dei er på dagavdelinga.
Marianne Otterdahl-Jense
Per Flakstad
Illustrasjonsfoto.
Anna Granqvist
Per Flakstad